Haberler

Yapay Zeka Ülke Meselesi Olmalı" (1)

Küresel gayri safi hasılaya 2030'a kadar 16 trilyon dolarlık katkı yapması öngörülen yapay zekanın, Türkiye'de "ülke meselesi" olarak ele alınması gerektiği belirtiliyor.

Küresel gayri safi hasılaya 2030'a kadar 16 trilyon dolarlık katkı yapması öngörülen yapay zekanın, Türkiye'de "ülke meselesi" olarak ele alınması gerektiği belirtiliyor.

Çin, ABD, Japonya, Hindistan, Almanya, Güney Kore ve Kanada, yapay zekaya dayalı teknolojiler alanında stratejiler oluşturarak, milyar dolarlık yatırımlar yapıyor. Yapay zekanın, 2030 yılına kadar küresel gayri safi hasılaya 16 trilyon dolarlık katkı yapması öngörülüyor.

Türkiye'de yapay zeka üzerinde çalışan akademisyenler, bu teknolojiyi ve getireceği fırsatları AA muhabirine değerlendirdi.

Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Öztemel, yapay zekanın hayatın her alanında hizmet sunmaya başladığını söyledi. Öztemel, "Örneğin spor yapıyorsunuz, giydiğiniz tişört size 'Kalbinizi yoruyorsunuz, dikkat edin' diyebilecek. Arabaya bineceksiniz, 'Beni falanca yere götür' dediğinizde sizi oraya götürebilecek. Günlük hayatta evde kullandığımız her türlü eşyada yapay zeka kendini bir şekilde gösterecek. Okullarda gelecekte belki de bizim gibi insanlar çıkıp anlatmayacak, bilgisayar size anlatacak." diye konuştu.

Öztemel, yapay zeka konusunda ülkelerin farklı alanlara yoğunlaştığını anlatarak, "Yapay zeka konusunda Amerika, Japonya, Çin önde gidiyor. Almanya ciddi bir atak yaptı Endüstri 4.0 ile beraber, makine sektöründeki hakimiyetini kaybetmemek için. Yapay zeka sistemleri geliştirirken aslında herkes her noktada aynı, biz de onlarla aynıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'nın Endüstri 4.0'da yaptığı gibi belli bir program çerçevesinde bu alandaki çalışmalara yoğunlaşılması ve destek verilmesi gerektiğini anlatan Öztemel, "Türkiye'de yapay zeka bir ülke meselesi haline getirilmeli. Aslında akıllı sistemlere ciddi destek veriliyor. Sadece programların daha geniş çaplı ve kapsamlı yürütülmesine de dikkati çekmek istiyorum. 2030'da çevre, eğitim, sağlık, askeri, ulaşım sistemleri nasıl olacak, bunların modellenmesi lazım. Su 4.0, Endüstri 4.0, Eğitim 4.0, Lojistik 4.0 diye bir şey var. Bunların hepsinin altında temelde yapay zeka unsuru var. Bu alanlarda da iyi çalışmalar yapılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Öztemel, Türk insanında gelişmiş bir modelleme yeteneği bulunduğuna işaret ederek, "Türkiye'nin çok daha iyi bir noktaya geleceğini görebiliyorum, teknik ve teknolojik açıdan. Türkiye'nin büyük veri konusunda bilişim sektöründe bir altyapısı var. Dünyayla yarışabilecek nitelikte olduğunu da düşünüyorum." dedi.

"Yapay zeka hayatın her alanına giriyor"

Gebze Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Sinan Akgül de son dönemde kurulan teknoparklar ve kuluçka merkezleriyle girişimciliğe verilen önemin Türkiye'yi ileriye ittiğini, gelişmenin iyi yönde olduğunu ancak daha alınması gereken çok mesafe bulunduğunu söyledi.

Yapay zekanın hayatın her alanına girmeye başladığına işaret eden Akgül, şöyle konuştu:

"Bizim için ilginç alanlardan bazıları, görüntü işleme, güvenlik videolarındaki insan hareketlerinin analizi. Türkçe için ilginç projeler de var. Örneğin 1900 yılında yazılmış bazı metinleri çoğu insanımız algılayamıyor, anlayamıyor. Acaba 1900 yılında yazılmış bir metni günümüz Türkçesine çevirip, tersini de yapabilir mi bu konuda öğrenmeyi hızlandırabilir miyiz, bunun üzerine çalışıyoruz. Bankalarla hesap hareketlerinde şüpheli bir durum var mı, bunların otomatik bulunması gibi alanlarda çalışıyoruz. Bunların çoğu klasik yapay zeka problemleri. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bunlar üzerinde çalışılıyor." ifadesini kullandı.

"Doğru adımların atıldığını söyleyebilirim"

İstanbul Şehir Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şadi Evren Şeker ise Türkiye'nin teknoloji konusunda dünya çapında, çok iyi mühendisler yetiştirdiğini belirtti.

Şeker, yapay zeka teknolojilerinin milli karşılıklarının geliştirilmesi konusunda da Türkiye'de yatırımlar yapıldığını ifade ederek, bunların uzun vadeli yatırımlar olduğuna dikkati çekti. Şeker, "Bugün doğru adımların atıldığını size bir bilim insanı olarak söyleyebilirim. Bunların da ileride çok güzel dönüşleri olacağını söyleyebilirim. Ama her alanda yatırıma ihtiyacımız var. Sadece yapay zeka projeleri değil eğitimi de bunun bir parçası pazarlama alanındaki başarımız da önemli, iyi yöneticiler yetiştirmemiz de önemli. Bunların hepsi bir bütün olarak ele alınmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti Ercan Öztemel Almanya Türkiye Ekonomi Haberler

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

Bakan Özhaseki: Çöken binanın yapımında deniz kumu kullanılmış, 1,5 kat kaçak olarak eklenmiş

Bakan Özhaseki: Çöken binanın yapımında deniz kumu kullanılmış, 1,5 kat kaçak olarak eklenmiş

Bakmadan Geçme

TV YAYIN AKIŞI 2 HAZİRAN #128250 Bu akşam hangi dizi ve filmler var? Pazar günü televizyonda neler var? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 2 Haziran Pazar Survivor yeni bölüm! Kuyumcular Pazar açık mı? Pazar günü kuyumcular açık mı, saat kaça kadar açık? Kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanacak iddiası doğru mu? 3 ay kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanır mı? İtalya Çin voleybol maçı ne zaman? İtalya Çin voleybol maçı hangi kanalda, saat kaçta? Dünya kahvaltı günü nedir? Dünya kahvaltı günü ne zaman kutlanır, ilk ne zaman kutlandı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 2 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? LGS sınav soruları ve cevap anahtarı ne zaman açıklanacak 2024? MEB 2024 LGS cevap anahtarı! YDUS cevap anahtarı yayınlandı mı? ÖSYM YDUS 2024 soru kitapçığı ve cevap anahtarı! 2024 ve 2025 okullar ne zaman açılacak? 2024 – 2025 eğitim öğretim dönem ne zaman başlayacak? Zorunlu askerlik kalkacak mı? Zorunlu askerlik kaldırılacak mı 2024? 2 Haziran hangi burç? 2 Haziran'da doğanlar hangi burç oluyor? 2 Haziran tarihi hangi burç olur? Kurban Bayramı hangi gün başlıyor? Kurban Bayramı hangi tarihte, ayın kaçında başlayacak? KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN 2024? Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, bitiyor? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 2 Haziran Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak?
Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title