Haberler

Uluslararası Finansal Sistemler Forumu

IDB Grup Başkanı Al Madani: "Ekonomik kalkınmanın sürdürülebilir olması için, her şeyden önce finansal işlemlerin temelinde adalet ve ahlaki davranışın yer alması gerek" "İstanbul bölgesel ve neticede küresel finans merkezi haline gelecektir"

İslam Kalkınma Bankası (IDB) Grup Başkanı Dr. Ahmed Mohammed Ali Al-Madani, ekonomik kalkınmanın sürdürülebilir olması için, her şeyden önce finansal işlemlerin temelinde adalet ve ahlaki davranışın yer alması gerektiğini belirtti.

Anadolu Ajansı'nın (AA) basın sponsorluğunda "Sürdürülebilir Kalkınma için Sürdürülebilir Finans" temasıyla düzenlenen Uluslararası Finansal Sistemler Forumu'nda konuşan Al-Madani, "Sürdürülebilir Kalkınma için Sürdürülebilir Finans" konusunun kendisi için oldukça önem taşıdığını belirterek, bunun IDB'nin inşa edildiği zeminin bir parçası olduğunu söyledi.

Son krizin finansal dünyada şimdiye kadar yaşananların en büyüğü olduğunu dile getiren Al-Madani, bunun mevcut finansal sistemin eksikliklerini gözler önüne serdiğini ve yeni bir finansal paradigmanın kapılarını araladığını işaret etti.

Al-Madani yeni paradigmanın küresel ekonomi için gerekliliğinin açıkça görüldüğünü vurgulayarak, "Bu paradigmanın ahlaki, etik değer ve ilkeler üzerine inşa edilmesi gereklidir. Etik davranışlar, kısa vadede bazı maliyetleri beraberinde getirecektir ama bu sayede orta ve uzun vadede hem servet hem de sürdürülebilirlik sağlanacaktır" diye konuştu.

Dürüstlük, şeffaflık ve sürdürülebilirliğin bir anda kar yaratmayacağını aktaran Al-Madani, bunların temel değerlerden ve ekonomiye güvenin sağlanmasında vazgeçilmez olduklarını kaydetti.

Al-Madani, ekonomik kalkınmanın sürdürülebilir olması için, her şeyden önce finansal işlemlerin temelinde adalet ve ahlaki davranışın yer alması gerektiğine  dikkati çekerek, "Küresel finansal düzenin yeni bir bankacılık ve finansman paradigmasını benimsemesi gerekiyor. Bunun da adalet ve risk paylaşımı ilkelerine dayanması, reel ekonomiyle doğrudan bağlantılı ve aşırı spekülkasyonu engelleyici nitelikte olması gerekiyor. Ancak bu şekilde, yeni ekonomi hem genelde yeşerebilir hem de özellikle de finansal hizmetler sektörü daha istikrarlı bir şekilde işlemeye başlar. Bunun sayesinde de daha sürdürülebilir nitelikte bir büyüyme gerçekleştirilmiş olur" ifadelerini kullandı.

İslami Bankacılıkla ilgili en son raporlara göre, küresel islami bankacılık varlıklarının 2011 yılında 1,3 trilyon dolara ulaştığı bilgisini veren Al-Madani, uzmanların sektörün 2014 yılı sonunda 2 trilyon dolar eşiğini aşmasını beklediğini ifade etti.

Al-Madani, sektörün çok daha gelişmiş ve sofistike bir hal aldığını söyleyerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sektör artık bir çok bankacılık, finansman ve modern ekonominin ihtiyaçlarına cevap verir hale geldi. İslami Bankacılık ve Finansmanla ilgili olarak, Türkiye sürdürülebilir kalkınmayı sürdürülebilir finansmanla sağlama gayretlerine devam ederken, epey kayda değer insiyatifi de başlattı. Bunların arasında katılım bankacılığı sistemi bulunmakta. Bu kurum gayet istikrarlı bir şekilde büyüyor. Borsa İstanbul içinde Türkiye'de bir islami finansman merkezi kuruldu. Bu şekilde İstanbul bölgesel ve neticede küresel finans merkezi haline gelecektir. Bu da sürdürülebilir kalkınma hedefine katkıda bulunan bir gelişmedir. İslam Kalkınma Bankası Grubu her türlü çabayı sarfederek bu gayret ve insiyatiflere destek olmaya devam edecektir. Bu amaçla IDB gelecek hafta Türkiye'deki ilk yabancı temsilciliğini açacak. Bu büroda IDB'nin Türkiye'deki kalkınma deneyiminden yararlanmasına ve bunu Orta Asya ve Afrika'ya örnek olarak sunulmasına imkan tanınacaktır." - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

İslam Kalkınma Bankası Anadolu Ajansı Türkiye Ali Al Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title