Haberler

Türkiye'de Banka Arayan Kuveytli Nbk, Turkish Bank ile Söz Kesti

Kuveyt'in En Büyük Bankası Olan Nbk'nın Türkiye'deki Banka Arayışının Turkish Bank ile Sona Ermek Üzere Olduğu Belirtiliyor.

Kuveyt’in en büyük bankası olan NBK’nın Türkiye’deki banka arayışının Turkish Bank ile sona ermek üzere olduğu belirtiliyor.

Edinilen bilgiye göre NBK, Turkish Bank’ın sahibi Özyol Ailesi ile hisselerinin önemli bir bölümünü almak üzere prensipte anlaştı. Açıklamanın da kısa sürede yapılması bekleniyor.

TÜRKİYE’de satın almak için orta ölçekli bir banka aradığı bilinen National Bank of Kuwait’in (NBK), Turkish Bank ile el sıkışmak üzere olduğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, bankanın sahibi Kıbrıslı Özyol Ailesi, 6 aydır süren görüşmeler sonunda banka hisselerinin önemli bir bölümünü NBK’ya satma yönünde karar aldı. Bankanın en büyük hissedarı ve şu anda da Yönetim Kurulu Başkanı olan Tanju Ozyol, aynı zamanda KKTC’nin en büyük holdinglerinden Özyol Holding’in de sahibi. Turkish Bank Yönetim Kurulu Üyesi ve Özyol Ailesi’nin damadı Hakan Börçene’nin yürüttüğü ortaklık görüşmelerinde son aşamaya gelindiği, kısa bir süre sonra açıklama yapılabileceği belirtiliyor.

KUVEYT’İN EN BÜYÜĞÜ: Halkbank’ın özelleştirmesine talip olan yabancı bankalar arasında da adı geçen NBK, Körfez Bölgesi’nin piyasa değeri açısından üçüncü büyük bankası olarak biliniyor. 1952 yılında kurulan ve Kuveyt’in en büyük bankası olan NBK, 2006 yılında net kárını yüzde 23 artırarak 876 milyon dolara çıkardı. Bankanın piyasa değeri ise 2006 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17.7 yükselerek 14.5 milyar dolara ulaştı. NBK’nin yatırım bankacılığı bölümü olan NBK Capital’in CEO’su George Nasra, daha önce Türkiye’deki bazı bankalarla görüşme yaptıklarını doğrulayarak, "Türk bankacılık sektörüne girmeyi hedefliyoruz. Türkiye önemli bir pazar ve bankacılık sektörünün oldukça sofistike" değerlendirmesi yapmıştı. NBK’nin Körfez sermayesini Türkiye’ye taşımak için bir kanal olabileceğini ifade eden Nasra, bu tür işlemlere aracılık edebileceklerini de söylemişti.

16 YILDIR YERLİ BANKA: Kıbrıslı Özyol Ailesi’nin bankası olarak bilinen Turkish Bank ise 1982 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Halen yönetim kurulu başkanlığını Tanju Özyol’un yaptığı, başkan vekilliğini de Hamit Belli’nin yürüttüğü bankanın temelleri 1901 yılında Kıbrıs’ta kurulan Lefkoşa Iddihar Sandığı’na dayanıyor. Müslüman Tasarrufçular olarak bilinen bu sandığın 1943 yılında Lefkoşa Turk Bankası olarak değişen adı, 1973 yılında Turkish Bank Limited’e dönüştü. Turkish Bank Grubu Türkiye’deki faaliyetlerine 1982 yılında İstanbul’da, Türk Bankası Ltd.’nin şubesini açarak başladı. Bankanın İstanbul’daki bu şubesi 1991 yılında, İngiltere’deki şubesi de 1992 yılında şirketleştirildi. Böylece Türk Bankası Ltd., Turkish Bank A.Ş. ve Turkish Bank (UK) Ltd. adı altında faaliyet gösteren üç ayrı banka hizmet vermeye başladı. Turkish Bank’ın 11’i İstanbul’da olmak üzere 18 şubesi bulunuyor.

YABANCI payınının hızla arttığı bankacılık sektörüne Körfez sermayesinin de ilgisi sürüyor. Son olarak Halkbank’ta halka açılan yüzde 25’lik hissenin yüzde 10’unu alan Kuwait Investment Authority’in (KIA) ardından, yeni bir Kuveytli banka da Türk bankacılık sektörü ile tanışmaya hazırlanıyor. Bu operasyonun gerçekleşmesi halinde National Bank of Kuwait (NBK), Türkiye’de bankacılık sektörüne büyük sermayedar olarak giren ilk Kuveyt bankası da olmayacak. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan Uzan Grubu’nun eski bankası Adabank’ı 45.1 milyon dolara alan The International Investor (TII) geçen yıl temmuzda sektöre giriş yaparken, KIA ve NBK’nın banka arayışına başladıkları biliniyordu. Her iki bankanın adı yeniden gündeme gelirken, Commercial Bank of Kuwait’in de Türkiye ile ilgilendiği gelen haberler arasında.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Samsunspor Trabzonspor maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Samsunspor TS maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Manchester City Wolverhampton maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) M.City Wolverhampton maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Samsunspor Trabzonspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Samsunspor TS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Gönül Dağı CANLI izle! TRT 1 Gönül Dağı 137. yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Benzine ve motorine indirim gelecek! SON DAKİKA! Akaryakıta indirim var mı, ne zaman? Hull City play-off'a kaldı mı, kaçıncı oldu? Hull City Premier Lig'e çıkar mı? Zaniola Galatasaray'a dönecek mi? Aston Villa Zaniola'nın bonservisini aldı mı, alacak mı? Samsunspor Trabzonspor maçı CANLI izle! 4 Mayıs Samsunspor TS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Kayserispor Fatih Karagümrük maçı CANLI izle! 4 Mayıs Kayserispor F.Karagümrük maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Real Madrid Cadiz maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Cadiz maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title