Haberler

Sürüler "Tübitak'la" Kontrol Altında

TÜBİTAK desteğiyle Türkiye'nin ilk yerli sürü takip sistemi geliştirildi "ProÇift" isimli sistemle çiftliklerin daha verimli hale gelmesi için tüm gelişmeler anlık takip ediliyor

İBRAHİM YILMAZ - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteğiyle çiftliklerin daha verimli hale gelmesi için hayati öneme sahip ilk yerli sürü takip sistemi geliştirildi.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, sürü yönetim sistemi çiftliklerdeki hayvanların doğum kayıtları, süt verimlilikleri, ilaçların kaydedilmesi, yeme göre verimde değişikliklerin takibi, işçi değişikliği sonucu hayvanların veriminin ne olduğu, kullanılan tohumların işe yararlılığı gibi birçok alanda takip sağlanmasını içeriyor. Kapsamlı takip ile çiftlik sahibi kendine bir yol haritası çizerek, ekonomik öngörüsünü yapabiliyor.

Türkiye'de az sayıdaki çiftlikte kullanılan sistemin yerli olarak üretilmesi amacıyla çalışmalara başlayan Hacettepe Üniversitesi Teknokent bünyesinde bulunan Algan Yazılım, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) desteğiyle çiftçinin daha kolay kullanacağı ve tüm ekranları Türkçe olan ilk yerli sürü yönetim sistemi olan "ProÇift"i geliştirdi.

"TÜBİTAK olmasaydı başlayamazdık"

Algan Yazılım Müdürü Fatih Mehmet Güleç, "ProÇift"in önemine değinerek, söz konusu ürünle ithalatı engellemek istediklerini vurguladı.

Türkiye'de bazı çiftliklerin ithal sürü takip sistemi kullandığını belirten Güleç, "İthal sistemlerin Türkçe olmaması ve teknik sorunlarda bakım imkanının kısıtlı olması nedeniyle yerli bir sürü takip sistemi geliştirmeye karar verdik. Ülkemizin kalkınmasına destek olmak ve ithalatın önünü kesmek fikriyle çalışmaya başladık. Yerli sürü takip sistemi için başladığımız çalışmaların tatmin edici bir başarıya ulaşması için yüksek maddi kaynaklar gerektiriyordu. Aradığımız desteği TÜBİTAK'a sunduğumuz ilk projemiz olan Damızlık Süt Sığırı Çiftlik Takip Otomasyonu Projesiyle (ProÇift) elde ettik" ifadelerini kullandı.

Daha sonra sistemin eksiklerini tamamlamak için sundukları Elektronik Çiftlik Otomasyonu Geliştirme Projesiyle de çalışmalarını tamamladıklarını kaydeden Güleç, "TÜBİTAK bize inandı ve sunduğumuz iki proje için yaklaşık 550 bin liralık destekte bulundu. Bugün Türk çiftçisine ihtiyaç duyduğu modern tesisleri yine Türk mühendislerin tasarımıyla sunabiliyor olmamızda, TÜBİTAK'ın bu desteği çok önemli paya sahip" diye konuştu.

Çiftlikteki her türlü gelişme SMS'le bildiriliyor

TEYDEB 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında aldıkları ilk destekle "ProÇift" projesini, ikinci destekle de ürün ailesini geliştirdiklerini dile getiren Güleç, şöyle konuştu:

"Hayvanların bireysel olarak takip edilmesi bir sürü için çok önemli. Eğer hangi hayvanın ne kadar süt verdiğini günlük takip ediyorsanız, tükettiği yemi ve verdiğiniz ilaçları hesaplayabiliyorsanız, o hayvan için karlılığı hesaplayabiliyorsunuz demektir. Biz ProÇift ile bunları yapıyor, çiftlikleri yönetilebilir hale getiriyor, modernleştiriyoruz. Geçmişe dönük analizlerin yapılarak sürü ortalamasını düşüren hayvanların eliminasyonunu da bu sistemle yapabiliyoruz. Bu sayede verim düşmemiş oluyor. Çiftlikteki hayvanların her durumu anında SMS'le çiftlik sahibine ulaşıyor. Hayvanların tohumlanması, verilecek ilacın takviminin yanında, gebelik takibinin yapılması ve süt kalite ölçümlerinin alınması gerekiyor. Yeterince iyi hazırlanmış bir bilgisayar programı, bu gibi tüm işleri sizin için aklında tutar, zamanı geldiğinde de size e-posta, SMS gibi değişik kanallardan hatırlatabilir. Benzer şekilde, ani süt düşüşleri, kilo değişimleri, tohumlama zamanında aşırı vakit kaybı gibi birçok önemli uyarı da benzer kanallarla size ulaştırılabilir."

İthalattan ihracata

Güleç, "ProÇift" sistemini 22 tesisin kullanmaya başladığını belirterek, bu yıl söz konusu ürünle 22 tam otomasyonlu, yüksek teknoloji kullanan süt çiftliğinin kurulduğunu bildirdi. Bu yıl içerisinde 50 çiftlik kurulması ve böylelikle en az 25 milyon liralık ithalatın önlenmesinin planlandığını kaydeden Güleç, "Önümüzdeki aylarda Balkan ülkelerine satış yapmayı hedefliyoruz. İthalat kapsamında hayvancılığa öncelik veren Bosna Hersek ile işbirliği yapmayı amaçlıyoruz" dedi. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Hacettepe Üniversitesi Mehmet Güleç Türkiye Tübitak Ekonomi Haberler

Kamuda tasarruf dönemi başladı! İşte madde madde yeni tedbirler

Kamuda tasarruf dönemi başladı! İşte madde madde yeni tedbirler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 28 Şubat davasından hüküm giyen emekli generallere af

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 28 Şubat davasından hüküm giyen emekli generallere af

Özel'den Süleyman Soylu çağrısı: Dokunulmazlığı kaldırılsın ve Kaplan soruşturmasında bildiklerini anlatsın

Özel'den Süleyman Soylu çağrısı: Dokunulmazlığı kaldırılsın ve Kaplan soruşturmasında bildiklerini anlatsın

Bakmadan Geçme

Survivor Aleyna kimdir? Aleyna Kalaycıoğlu kaç yaşında, nereli? Survivor Özgür kimdir? Survivor All Star Özgür Tetik kaç yaşında, nereli? GELİNİM MUTFAKTA 17 MAYIS 2024 İZLE #128105 Gelinim Mutfakta yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 17 Mayıs Müge Anlı canlı izleme linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? #128250 Aleyna elendi mi? Survivor Aleyna elendi mi gitti mi? 17 Mayıs okullar tatil mi? Bugün okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? Bodrumspor-Çorum FK maçı ne zaman? 28 Şubat Davası'nda affedilen generaller kim, isimleri ne? 17 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 17 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 17 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 17 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
8 yaşındaki öz kızı için skandal ifadeler kullanan kadın canlı yayında gözaltına alındı

8 yaşındaki öz kızı için skandal ifadeler kullanan kadın canlı yayında gözaltına alındı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title