Haberler

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Tunç, tarım ve hayvancılık tesislerini ziyaret etti

Güncelleme:

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Malatya'da tarım ve hayvancılık işletmelerinde incelemelerde bulundu, doğaya kınalı keklik saldı.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Malatya'da tarım ve hayvancılık işletmelerinde incelemelerde bulundu, doğaya kınalı keklik saldı.

Tunç, eşitli ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Malatya'da beraberinde Malatya Valisi Aydın Baruş ile Yeşilyurt ilçesindeki bazı tarım ve hayvancılık tesislerini gezdi, yetkililerden bilgi aldı.

Bakan Yardımcısı Tunç daha sonra Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün "Ekonomik Verim Alınamayan Kayısı Bahçelerinin, Yeni Meyve Bahçelerine Dönüştürülmesi Projesi" kapsamında alınan ve uygulamaya başlanan "dal parçalama ve öğütme" makinesini inceledi.

Bakan Yardımcısı Tunç, burada yaptığı konuşmada, projenin Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında kabul edildiğini söyledi.

Projenin birçok faydasının olduğunu belirten Tunç, şöyle devam etti:

"Projeyle verim kaybına uğrayan bitkilerin parçalanarak verimli hale dönüştürülüyor ve yerine yeni fidanların dikiliyor. Topraklar zenginleştiriliyor. Ayrıca ürünlerin sıfır atığa dönüştürülerek tekrar tarımda kullanılması. Dolayısıyla bir kaç boyutu olan verimli ve gerekli bir proje. Proje Malatya'da başlatıldı, diğer illerimizde de buna benzer projeler hayata geçirilecek. Bu çalışma verimlilik esas alan çok amaçlı projeler seklinde geliştirilmeye devam edecek."

Vali Aydın Baruş ise bugün "dal parçalama ve öğütme" makinesinin denemesini yapıklarını söyledi.

Çiftçilerin zarar görmemesi için meyve fidanlarının uygun yerlere dikmeleri gerektiğini belirten Baruş, makineyle çiftçilerin özellikle erken don zararı gören yerlerdeki ağaçlarının kaldırılarak organik gübre üretimine uygun şekilde dallarının parçalanıp, kompostaya dönüştürülerek araziye yararlı hale getirmesini sağladığını ifade etti.

Baruş, uygun olmayan arazilerde dikilecek olan özellikle geç açan ve erken don tehlikesi yaşamayan meyve türlerinin de bu arazilere dikilmesi için Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından fidan desteği verileceğini anlatarak, şu ana kadar 70 dekar alanın dönüşümü için müracaatın bulunduğunu proje kapsamında 300 dekar alanda bu dönüşümü sağlayan çiftçilerini bu desteğin verileceğini kaydetti.

Makinenin çiftçilere ücretsiz kullandırılacağını anlatarak, şunları kaydetti:

"Küçük bir makine olarak görünmesine rağmen işlevi son derece yararlı. Hem dal atıklarını değerlendirmek hem de onları gübre olarak toprağa kazandırmak önemli. Bu gübre mineral açısından zayıf olan topraklara büyük fayda sağlayacak. Diğer taraftan da verim alınamayan kayısı bahçelerinin daha verimli meyve türleriyle donatılması açısından da önemli bir proje. İnşallah çiftçimiz bundan gerektiği gibi yararlanır. Bundan sonra daha büyük desteklerle çiftçimiz daha iyi gelir getiren meyve türlerini arazisine diker ve ekonomik olarak daha iyi duruma gelir."

Malatya'da 1775 kınalı keklik doğaya salındı

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün Malatya'daki Kınalı Keklik Üretim İstasyonu'nda üretilen keklikler Bakan Yardımcısı Tunç, Malatya Valisi Aydın Baruş, Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ahmet Çörtük ve diğer ilgililerin katıldı törenle Beydağı Tabiat Parkı'nda doğaya bırakıldı.

Tunç, burada yaptığı konuşmada, doğal dengeyi biyolojik mücadele yöntemiyle korumanın önemli olduğunu söyledi.

Kekliğin insan, bitki ve hayvan sağlığı açısından son derece önemli bir mücadele aracı olduğunu anlatarak, "Doğadaki kekliklerin varlığı hem insan sağılığı açısından kenenin, bitki sağlığı açısından da sünenin ortadan kaldırılmasında önemli bir sonuç olarak ortaya çıkacaktır." dedi.

Vali Baruş ise Malatya'daki Kınalı Keklik Üretim İstasyonu'nda üretilen keklikler her yıl hem Malatya hem de diğer illerde doğaya salındığını ifade etti.

Yaban hayatının çok önemli olduğunu aktaran Baruş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yaban hayatında her canlının bir fonksiyonu var. Keklikler de doğada tarım ürünlerine ve ağaçlara zararlıları yok etmede kekliklerin büyük faydası var. Ayrıca keklikler doğaya ayrı bir neşe katıyor. Şu an Beydağı Tabiat Parkı'nda dinlenmek amaçlı yürüyüş yapan vatandaşlarımız burada kekliklerin sesini dinleyerek doğanın çağrısına kulak veriyorlar. Doğayı her fonksiyonuyla çok iyi korumak gerekir. Bu konuya dikkat etmeliyiz. Doğal hayatla neşemizi, yaşama sevincimizi hissedebiliriz. Sadece beton binaların içerisine sığınarak, kafes gibi yerlere hayatımızı sürdürerek hayat neşemizi sürekli kılamayız. Onun için doğaya önem verelim."

Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ahmet Çörtük de Malatya'da bu yıl 71 mahallede 1775 kınalı kekliği doğaya bırakacaklarını kaydetti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Yeşilyurt Malatya Aydın Haberler

Gökçek laf attığına bin pişman oldu: Sen bir soytarısın, kes sesini

Gökçek laf attığına bin pişman oldu: Sen bir soytarısın, kes sesini

Ağrı'da üstsüz dolaşan kadın akıl hastanesine yatırıldı

Ağrı'da üstsüz dolaşan kadın akıl hastanesine yatırıldı

Netanyahu'nun oğlundan skandal harita! Türkiye'yi soykırım yapmakla suçladılar

Netanyahu'nun oğlundan skandal harita! Türkiye'yi soykırım yapmakla suçladılar

Bakmadan Geçme

Bakan Özhaseki evine haritalama uçağıyla mı gidiyor? Bakanlık iddiayı doğrulayıp 'tasarruf' vurgusu yaptı

Bakan Özhaseki evine haritalama uçağıyla mı gidiyor? Bakanlık iddiayı doğrulayıp "tasarruf" vurgusu yaptı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title