Haberler

Sigara İçen Hastaya İlaç Vermeyen SGK'ya Dava

Güncelleme:

Ankara Barosu, SGK'nın 3 Şubat'tan itibaren akciğer kanseri olan hastaların bazı ilaçlarının parasını ödemek için "hiç sigara kullanmamış" olması şartını mahkemeye taşıyor.

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran Hürriyet'e, "Anayasa ve uluslararası sözleşmeler ile koruma altına alınan sağlık hakkını ihlal eden mevcut düzenlemeyi en kısa sürede yargıya taşıyacağımızı ve konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyurmak isteriz" dedi. Canduran söz konusu tebliğ ile temel bir hak olan sağlık hakkının resmi makamlar aracılığıyla kısıtlandığını belirterek şöyle konuştu: "Kişilerin özel hayatı kapsamında olan sigara kullanma tercihi, adeta devlet eli ile cezalandırılıyor. Sigaranın, genetik yatkınlığın veya bilimsel diğer faktörlerin etkisi ile ortaya çıkan akciğer kanseri gibi son derece tehlikeli bir hastalığın tedavisine, 'sigara içmeme koşulu ile tedavi' kaydı getiriliyor. Ayrıca yine skleroz hastaları için kullanılan fingolimod etken maddeli ilacın kullanımı, bir başka ilacın en az bir yıl süre ile kullanılması koşuluna bağlanıyor. Koşullu sağlık hizmeti ve sosyal güvence anlamına gelen söz konusu tebliğ, Anayasa'yı ve tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmeleri ağır şekilde ihlal etmektedir."

TEMEL İNSAN HAKKI

Sağlık hakkının, Anayasa'da 'temel haklar' arasında sayılan bir hak olduğunu ayrıca Türkiye'nin taraf olduğu ve usulüne göre iç hukukuna dahil ettiği uluslararası hukuk kaynakları tarafından düzenlenmiş bir 'insan hakkı' olduğunu vurgulayan Canduran Türkiye'de sağlık hakkının, 1961 ve 1982 Anayasalarında tanınan temel haklar arasında olduğunu hatırlattı. Anayasal hak güvencesinin, kaynağını uluslararası insan hakları hukukundan alan sağlık hakkı normlarıyla tamamlandığını belirten Canduran "Anayasamızın 56. maddesi ile güvence altına alınan sağlık hakkına ilişkin düzenlemede, 'herkes' ifadesi kullanılmıştır. Bu ifadeyi, hukuk önünde eşitlik ilkesi ve özellikle ayrımcılık yapmama hükümleri ışığında yorumlamak gerekir" dedi.

"VATANDAŞIN TEDAVİ OLMA HAKKI ENGELLENİYOR"

Uluslararası Ekonomik Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi'nin 12. maddesi ile sözleşmeye taraf devletleri, herkesin mümkün olan en yüksek seviyede fiziksel ve ruhsal sağlık standartlarına sahip olma hakkını tanıdığını dile getiren Canduran şöyle devam etti: "Bu hakkı tam olarak gerçekleştirmek amacıyla alacakları tedbirler arasında, 'Hastalık halinde her türlü sağlık hizmetinin ve bakımının sağlanması için gerekli şartların yaratılması' vardır. Kişilerin sağlık haklarının kapsamı, modern sağlık hizmetlerinin sunuluşuna göre 'koruyucu sağlık hizmetlerinden yararlanma', 'tıbbi kaynaklara ulaşma' ve 'mümkün olan en yüksek sağlık standardına erişim' gibi çeşitli sosyal güvencelerden oluşur. Temel haklar, sadece Anayasa'nın 13. maddesinde sayılan koşullar dahilinde sınırlamaya tabi olabilir ki bu da ancak kanunla mümkün kılınmıştır. Kanun dışında bir düzenleme ile böyle bir sınırlama ve koşul getirilemez. Bir temel hak olan sağlık hakkı, söz konusu düzenleme ile sınırlama konusu yapılamaz."

AYM'YE DE BAŞVURULABİLİR

Tedavisi sigara içtiği gerekçesiyle ilaç parası ödenmeyerek kesilen mağdur vatandaşlar da bireysel başvuru yoluyla tartışılan bu uygulamayı, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) götürebilecekler. Türk Tabipler Birliği de halkın sağlığını tehliye sokması durumunda uygulamayı yargıya taşıyabileceklerini bildirdi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç Dr Devrim Güngör de düzenlemenin hukuka aykırı olduğunu belirterek, Hürriyet'e şunları söyledi: "Genel sağlık sigortasının koşullarında tek taraflı ve keyfi değişiklikler yapılması hukuka aykırıdır. Sigara kullanan ve akciğer kanserine yakalanan hastalara tedavileri için gerekli olan ilaç bedellerinin SGK tarafından ödenmeyecek olması kabul edilebilir bir durum değildir. Zira bir kimseyi kusurlu davranışı, yaşam tercihi nedeniyle ölüme mahkum edemezsiniz. Pek çok hastalık sağlıksız yaşam biçiminden kaynaklanmaktadır. Örneğin bu durumda yarın idare belli kilonun üzerinde olan kalp-damar hastalarının tedavi masraflarına karışmıyorum diyebilecektir." (Kaynak:Hürriyet)

SGK'DAN AÇIKLAM

"Ulusal basında yer alan kanser ilaçları ile ilgili bazı haberlere yönelik olarak Kurum (SGK) uygulamasının kamuoyunun bilgilendirilmesi gereği duyulmuştur.

Erlotinib Etken Maddeli İlaç;

Erlotinib etken maddeli ilacın prospektüsünde 'Daha önce en az bir basamak kemoterapi uygulanmış ve yanıt alınamamış veya progresyon gösteren, lokal ileri veya metastatik evrede bulunan, sigara kullanmamış ve histopatolojisi adenokanser (bronkoalveolar kanser dahil) olan küçük hücreli olmayan akciğer kanserli hastaların tedavisinde endikedir.' endikasyonu bulunmaktadır.

Yukarıda belirtilen ilacın kullanım yerine (endikasyona) göre, Sağlık Bakanlığından sigara kullanan hastalar için endikasyon dışı izin belgesi alınması halinde ilaç bedelinin karşılanmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır.

Fingolimod Etken Maddeli İlaç;

'Multipl Skleroz (MS) hastalarında kullanılan Fingolimod etken maddeli ilacın ödenmesi için başka bir ilacın bir yıl süreyle kullanılmasını şart koşması" ile ilgili; bu durum Sağlık Uygulama Tebliği'nde(SUT) yer alan kuralla ilgili olmayıp, ilgili firma tarafından Sağlık Bakanlığı'na başvurarak ruhsatlandırma sırasında ilaç kullanımında (prospektüsünde) yer alan bir yıl süre ile diğer ilaçları kullandıktan sonra kullanılabilmesi şartı doğrultusunda Kurumumuz tarafından yapılan bir düzenlemedir.

Azasitidin Etken Maddeli İlaç;

'Azasitidin etken maddeli ilacın kronik miyelomonositer lösemi (KMML) ve akut miyeloid lösemi (AML) tedavisinde başarılı olsa bile 6 kürden fazla ödenmemesi,' ile ilgili Azasitidin etken maddeli ilacın, kronik miyelomonositer lösemi (KMML) ve akut miyeloid lösemi (AML) endikasyonları ila ilgili olarak en son düzenleme 06 Eylül 2014'de yapılmıştır.

İlacın prospektüs bilgisinde yer alan en fazla 4 kür kullanılabilir ifadesi, ilacın prospektüsündeki değişiklik nedeniyle 06 Eylül 2014'de 6 küre olarak SUT'da düzenlemeye gidilmiştir. Bu tarihten sonra 6 kür olan tedavinin kür artırılmasıyla ilgili olarak SGK'ya herhangi bir başvuru bulunmamaktadır.

Krizotinib Etken Maddeli İlaç;

'Krizotinib etken maddesi içeren küçük hücreli dışı akciğer kanseri tedavisinde kullanılan bir ilacın en az bir seri kemoterapi kullanmamış hastalara doktor gerekli görse bile ödenmemesi' ile adı geçen ilaç, ilgili firmanın Sağlık Bakanlığı'na başvurarak ruhsatlandırma sırasında prospektüsünde yer alan endikasyonu ile bire bir aynı olarak SUT'da yapılan bir düzenlemedir.

Krizotinib etken maddeli ilacın prospektüsünde yer alan endikasyonlar dışında kullanımında, hastaların Sağlık Bakanlığından endikasyon dışı izin belgesi alması halinde SGK tarafından ilaç bedelinin karşılanmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır."

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Hakan Canduran Hürriyet Türkiye Sağlık Yaşam Ekonomi Güncel Haberler

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Bakmadan Geçme

MasterChef yeni sezon fragmanı yayınlandı! MasterChef Türkiye 2024 ne zaman başlıyor? MasterChef yeni sezon yarışmacıları kimler? LGS sınav gözetmen ücreti ne zaman yatacak 2024? LGS sınav görevi ücreti ne kadar? MAYIS AYI ENFLASYON NE ZAMAN AÇIKLANACAK 2024? TÜİK Mayıs ayı enflasyon oranı artacak mı, beklentiler neler? Resmi Gazete bugün (2 Haziran) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞI NE KADAR OLACAK? Yüzde 25 kira zam sınırı devam ediyor mu? Kira artış oranı ne kadar oldu? Survivor Atakan kimdir, kaç yaşında? Avatar Atakan Survivor'da hangi yıllar yarıştı? LGS taban puanları ve yüzdelik dilim hesaplama! 2024 LGS puanları ve yüzdelik dilimler ne zaman belli olacak? Survivor'da kim elendi, kim veda etti? 2 Haziran Survivor elenen isim! Survivor'da bu hafta kim gitti? Survivor Ogeday kimdir, kaç yaşında? Ogeday Girişken Survivor'da hangi yıllar yarıştı? Survivor eleme adayları kimler? 2 Haziran Survivor düelloyu kim kazandı? Survivor bu akşam kim elenecek? Jose Mourinho futbol kariyeri! Jose Mourinho kaç kupa kazandı, hangi takımları çalıştırdı? Türkiye-ABD Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-ABD voleybol maçı saat kaçta? #127952 Türkiye-ABD voleybol maçı şifresiz kanalda canlı yayın bilgileri! JOSE MOURİNHO KİMDİR, KAÇ KUPASI VAR? Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho hiç futbol oynadı mı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri! Teşkilat full HD bölüm izle! Teşkilat 110. bölüm tek parça izle! Teşkilat son bölüm neler oldu?
3 ilçe ve 4 belde yeniden sandığa gitti! İşte çıkan sonuçlar

3 ilçe ve 4 belde yeniden sandığa gitti! İşte çıkan sonuçlar

500

Yorumlar (34)

AydınMobil-IOS:

Sigara satılmasın ülkede o halde 20 milyar dolar yıllık cirosu var bu ülkede hadi komple yasakla bakalım rte

14
0
yanıtYanıtla
tnc1299Mobil-ANDROID:

onca şey için fazlasıyla vergi alınıyor zaten içmeyenler içenler için söylediğinizin ırkçılıktan farkı yok ki !! Ülke olarak empati kuramıyoruz bu bir gerçek. Yani hiç acaba neden bizim ülkemiz vergiler ülkesi diye sormuyoruz ?? Belki kullananın tek lüksü sigaradır olamaz mı ? benzin motorin dünyanın en pahalısı ülke olarak bişey deniyor mu hayır. Ama iş sigaraya gelince her şey söyleniyor. Ülkemizde sigara yerine ALKOL ün üzerine gidilmeli önce. Alkol gidince sigarada gider. Ama yıllardan beri yapılan tek şey Alkol için gece 22 den sonra yasak olması. bi de bu açıyla bakın bence..

11
0
yanıtYanıtla
muratMobil-ANDROID:

Bencede vermesinler, içmeyen vergisini icenin ilaç parasına gitsin diye mi veriyor.

1
8
yanıtYanıtla
Oktay kara:

Senin ailende sigara icen biri yakalnsin Bakalim ne dicen Akp zihniyeti her sey beklenir

yanıt1
yanıt1
mantık yürüten:

o zaman düzensiz ve sağlıksız beslenerek insülin sistemini bozup şeker hastası olana veya sağlıksız beslenerek ülsere yakalanana da aynı muameleyi yapmak gerekir hiç bi farkı yok. kola ve her türlü ambalajlı gıdaların sağlığa zararı sigaradan az değil. tamam sigara sağlığa zararlı ama sigara içiminin önüne sert tedbirlerle değil eğitim ve güzel ahlakla geçilebilir.

5
4
yanıtYanıtla
Adalet:

Devlet şunu dese anlıycam : ''Ben seni tedavi edecem ama bundan sonra sigara içmiyeceksin'' eyvallah. İçen olursada , tedavi etmesin diyemem ama belli bir oranda ilaç masrafını azaltsın. Daha adaletli olur.

8
0
yanıtYanıtla
bruskkkMobil-ANDROID:

o zaman satmasın kimse İçmesin yok öyle yağma hem büyük vergi alacaksın hemde tedavi parasını vermeyeceksin hangi kafa bu taş devri mi

8
0
yanıtYanıtla
ADİL SÜZEN:

SİGARA İÇEN VEKİLEDE MAAS ÖDENMESİN. MİLLET VEKİLİNİ ÖRNEK ALIYOR. Bu Haberle İlgili Yorumunuzu Yazın

7
0
yanıtYanıtla
akil insanMobil-ANDROID:

mültecilere 10 milyar harcayıp kendi ulkemeizdeki vatandaşi gozgore gore ölümemi birakacaz sigara icen isciden sgk kesintisi alınmasın

7
0
yanıtYanıtla
Egemen:

SIKIYSA fabrikasını kapat

6
0
yanıtYanıtla
Tüm 34 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title