Haberler

Sibiryalı Robin Hood'un Mezarı Bulundu

Güncelleme:

Orta Çağ'a ait özenle işlenmiş sadak ve oklarıyla birlikte gömülü bir okçunun mezarı ortaya çıkarıldı.

Rusya'ya bağlı Altay Cumhuriyeti'nin Kokorya bölgesinde köylüler tarafından bulunan kalıntıların 1200 ile 1500 yılları arasında yaşamış Moğol bir okçuya ait olduğu düşünülüyor.

Benzersiz ve sofistike bir şekilde işlenmiş sadağın huş ağacı kabuğundan yapıldığı ve ipek şeritlerle süslendiği açıklandı. Sadağın gözlerinde farklı tiplerde okların bulunduğu belirtildi. Bazı okların demir uçlara sahip olduğu kayıtlara geçti. Arkeologlar böyle ince işçiliğe sahip sadağın başka bir örneğinin Sibirya'da bugüne kadar bulunmadığını sözlerine ekledi.

OKÇUNUN AHŞAP LAHDİ GELECEK YAZ AÇILACAK

Siberian Times'ın haberine göre, 13. ve 15. asırlarda yaşadığına inanılan adamın, bir savaşçı ve yetenekli bir okçu olduğu, mezarında bulunan oklara ve sadağa atıfla İngiltere'nin efsanevi kanun kaçağı Robin Hood'a benzetildiği ifade edildi. Altay Cumhuriyeti kültürel ve tarihsel miras departmanı müdürü Vasily Oinoshev: "Sadak çok ilginç bir parça. Sadakta farklı tipteki oklar için birbirinden ayrı cepler var. Sadak mükemmel bir keşif oldu. Çok iyi korunmuştu." sözlerini dile getirdi. Okçunun kalıntılarının içinde bulunduğu ahşap lahdin incelenmek üzere gelecek yaz açılacağı belirtildi.

SİBİRYA'NIN AŞIRI SOĞUKLARI KALINTILARIN BOZULMASINI ENGELLEMİŞ

Gorno-Altaisk Devlet Üniversitesi müze müdürü Dr. Nikita Konstantinov, lahitte okçunun yayını, semerini ve diğer eşyalarını da bulmayı umduklarını ifade etti. Konstantinov, lahdin Sibirya'nın aşırı soğuklarından ötürü iyi bir şekilde korunarak günümüze ulaştığını sözlerine ekledi. Doktor Konstantinov, mezardan çıkan ok başlarından ve sadaktan hareketle bulunan adamın bir savaşçı aynı zamanda bir avcı olabileceğinin sanıldığını açıkladı.

SOVYET 'ROBİN HOOD' FİLMİ ÇEKİLMİŞ

Mezarı ortaya çıkarılan Robin Hood'un, Orta Çağ'da güney Sibirya'yı fetheden Moğol ordusunun bir askeri olabileceği kaydedildi. Robin Hood efsanesinin Sovyet Rusya döneminde zenginden çalıp fakirlere dağıttığı için ünlendiği, bu temanın komünist ideolojiye uyduğu için bir Rus filmine de ilham olduğu belirtildi. Sovyet film yönetmeni Sergei Tarasov 1975 yılında 'Robin Hood'un Okları' adlı bir sinema filmi yönettiği kayıtlara geçti.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Robin Hood Sibirya Rusya Turizm Yaşam Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title