Haberler

Sezon öncesi asma yaprağı üreticinin ek geliri oldu

Güncelleme:

Sezon öncesi asma yaprağı üreticinin ek geliri oldu Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümün yetiştiği Manisa'nın Alaşehir ilçesinde üzümün yanında önemli bir gelir kaynağı olan asma yaprağı üretici için can simidi oldu.

Sezon öncesi asma yaprağı üreticinin ek geliri oldu

MANİSA - Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümün yetiştiği Manisa'nın Alaşehir ilçesinde üzümün yanında önemli bir gelir kaynağı olan asma yaprağı üretici için can simidi oldu. Üzüm sezonu başlamadan asma yaprağı sezonunu açan çiftçiler ek gelir elde ediyor.

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat sezonu öncesi bağlarda asma yaprağı toplanmaya başlandı. Alaşehirli üzüm üreticileri günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmek için özellikle dolma yapımında kullanılan asma yapraklarını toplarken, satılan yapraklar üretici için ek gelir kaynağı oldu. Sezonda bir kişi 30 ile 40 kilogram arası yaprak toplarken, yaprağın kilogram fiyatı ise 2 TL ile 5 TL arasında alıcı buluyor.

Yaprak fiyatlarının ucuz, işçiliğin zor, tarımda girdi fiyatlarının yüksek olduğunu ve emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirten üreticiler günlük pazar ihtiyaçlarını yapraktan çıkardıklarını söyledi.

Çiftçilerin girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu belirten Alaşehirli üretici Fatma Çelik, "Yaprak ucuz. Tek tek toplanıyor. Mazot aldı başını gidiyor. Zam zam üstüne. Elektrik zam, mazot zam, işçilerin hali zor. Allah'ıma şükür yine günlük ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Elimiz kolumuz tutarken çalışabiliyoruz. Yine de halimize şükür" derken, üretici Hatice Birol, "Yaprak hala 2 lira. Allah buna razı olur mu? Bizim aldığımız her şey pahalı. Mazot pahalı, yaprak parasıyla ekmeği ancak karşılıyoruz" diye konuştu.

Ankara'dan Manisa'ya yaprak alımı için geldiğini belirten tüccar Yakup Yılmaz, "Buraya yaprak almaya geliyoruz. Ancak yapraklar kart. Kantarcıya iki misli yevmiye veriyoruz, 'kart yaprak alma, taze yaprak al' diyoruz. Taze diye alıyor, kart çıkıyor. Ankara'ya varıyoruz, yapraklar kart çıkıyor. Onun için hem köylülerden, hem de kantarcıdan şikayetçiyiz. Onun için bu sene para kazanamadık" dedi.

Üzüm asmalarından toplanan yapraklar değişik bölgelerde kurulan yaprak alım merkezlerinde satılıyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Alaşehir Manisa Ekonomi Haberler

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Bakmadan Geçme

Aleyna elendi mi? Survivor Aleyna elendi mi gitti mi? 17 Mayıs okullar tatil mi? Bugün okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? Bodrumspor-Çorum FK maçı ne zaman? 28 Şubat Davası'nda affedilen generaller kim, isimleri ne? 17 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 17 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 17 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 17 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 17 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title