Haberler

Prof.dr.çağırgan: "Afrikalılar Bize Susam Satmaya Başlıyor"

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.İlhan Çağırgan, son yıllarda yaşanan susam kıtlığının Çin'in tüketici olarak piyasaya girmesinden kaynaklandığını kaydetti.
900 TON SUSAM TÜKETİYORLAR
AÜ Ziraat Fakültesi Öğretim...

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. İlhan Çağırgan, son yıllarda yaşanan susam kıtlığının Çin'in tüketici olarak piyasaya girmesinden kaynaklandığını kaydetti.

900 TON SUSAM TÜKETİYORLAR

AÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. İlhan Çağırgan, Çinlilerin yağ üretimlerini susamdan karşıladıklarını ve dünyada üretilen susamın dörtte birini Çinlilerin tükettiğini söyledi. Prof.Dr. Çağırgan, son yıllarda yaşanan susam kıtlığının Çin'in tüketici olarak piyasaya girmesinden kaynakladığını belirterek, "Çinliler 900 bin ton susam tüketmektedir. Neredeyse dünyadaki üretilen susamın dörtte birini Çinliler tüketiyor. Son yıllardaki susam kıtlığı, Çin'in tüketici olarak piyasaya girmesinden dolayıdır" dedi.

"ÇİN SUSAMI" TABİRİ BİR YAKIŞTIRMADIR

Prof. Dr.İlhan Çağırgan ayrıca, "Çin susamı" diye bir susam türü olmadığını, böyle tabir edilen susamın kötü şartlarda üretilen susam olduğunu söyledi.Kötü şartlarda üretilen susamın karaciğer kanserine neden olduğuna dikkat çeken Prof.Dr.Çağırgan, bu tip susamın bir tür zehir olan "aflatoksin" taşıdığını da belirtti. Prof.Dr.Çağırgan, 'Çin susamı' diye bir şey olmadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Çin susamı diye söylenen susam çeşidinin daha önce kötü şartlarda soyulmuş, aflatoksin problemi olan sağlıksız kötü susamlar için yapılmış bir yakıştırmadır. Çin'in kendisi bugün en büyük susam ithalatçısı durumuna gelmiştir."

TÜRKİYE'DE SUSAM ÜRETİMİ 15 TON

Susamın kullanım alanlarının çeşitlendiğini belirten Prof.Dr.Çağırgan, Afrika ülkelerinin susam üretimine doğru yöneldiklerini söyledi. Susam üretiminin ucuz iş gücü nedeniyle Afrika ülkelerine doğru kaydığını anlatan Prof.Dr. Çağırgan, sözlerine şöyle devam etti: "Neden Afrika? Türkiye değil? 1994 yılında 80 bin hektar civarlarında susam üretimi vardı. Şimdilerde ise susam ekim alanı 30 bin hektar civarındadır. Üretimimiz de 15-16 tonu geçemiyor."

EL EMEĞİ PAHALI

Prof.Dr.Çağırgan, susam üretiminin el emeğinin yoğun olduğu bir üretim haline geldiğini, el emeğinin Türkiye'de diğer ülkelerden pahalı olduğu için çiftçilerin de emeklerini daha iyi değerlendirecekleri yerlerde kullanmaya başladıklarını belirtti. Prof.Dr.Çağırgan, "Susamın meyveleri olgunlaştığında kapsül çatlayarak tohumu yere dökülüyor. Bu nedenle biçerdöverle hasat yapılamadığı için susam üretimi el emeğinin ucuz olduğu ülkelere doğru kaymaya başladı" diye konuştu.

TÜRKİYE SÖKÜĞÜNÜ DİKEMİYOR

Çağırgan, susamın iş gücünden kaybedilen değerini geri kazanması için çalışmalar yapılmasını ve makineyle hasat yapılacak hale getirilmesi gerektiğini de söyledi. Çağırgan, simit fiyatlarının artması ile ilgili şöyle konuştu: "Susamı makineyle hasadı yapılabilir hale getirmek için çalışmalar yapmamız lazım. Simit fiyatları arttı çünkü dışarıda üretim düştü. Biz, Afrikalılara eğitim veriyoruz. Ondan sonra susam üretmeyi öğrenen Afrikalılar bize susam satmaya başlıyor. Türkiye söküğünü dikemeyen terzi durumuna düşüyor. Türkiye'de susam problemini gidermenin yolu ileri teknoloji ürünü olan makinelerle biçilebilecek çalışmalara başlanmalıdır." - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Akdeniz Üniversitesi Çin Halk Cumhuriyeti Çağırgan Türkiye Ekonomi Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

3 ilçe ve 4 beldede oy verme işlemi tamamlandı! İşte sandıktan çıkan ilk sonuçlar

3 ilçe ve 4 beldede oy verme işlemi tamamlandı! İşte sandıktan çıkan ilk sonuçlar

Bakmadan Geçme

Survivor eleme adayları kimler? 2 Haziran Survivor düelloyu kim kazandı? Survivor bu akşam kim elenecek? Jose Mourinho futbol kariyeri! Jose Mourinho kaç kupa kazandı, hangi takımları çalıştırdı? Türkiye-ABD Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-ABD voleybol maçı saat kaçta? #127952 Türkiye-ABD voleybol maçı şifresiz kanalda canlı yayın bilgileri! JOSE MOURİNHO KİMDİR, KAÇ KUPASI VAR? Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho hiç futbol oynadı mı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri! Teşkilat full HD bölüm izle! Teşkilat 110. bölüm tek parça izle! Teşkilat son bölüm neler oldu? LGS SONUÇ TARİHİ 2024 #128204 LGS sınav sonuçları ve yerleştirme tarihi ne zaman açıklanacak? MEB LGS sınavı cevap anahtarı! Okullar erken mi kapanacak iddiaları doğru mu? Okullar erken mi kapanacak, ne zaman kapanacak 2024? TV YAYIN AKIŞI 2 HAZİRAN #128250 Bu akşam hangi dizi ve filmler var? Pazar günü televizyonda neler var? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 2 Haziran Pazar Survivor yeni bölüm! Kuyumcular Pazar açık mı? Pazar günü kuyumcular açık mı, saat kaça kadar açık? Kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanacak iddiası doğru mu? 3 ay kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanır mı? İtalya Çin voleybol maçı ne zaman? İtalya Çin voleybol maçı hangi kanalda, saat kaçta? Dünya kahvaltı günü nedir? Dünya kahvaltı günü ne zaman kutlanır, ilk ne zaman kutlandı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 2 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?
Kimliğini unutan öğrenci, okul müdürünün çabasıyla LGS'ye son anda yetişti

Kimliğini unutan öğrenci, okul müdürünün çabasıyla LGS'ye son anda yetişti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title