Haberler

Pamuk Üreticisi Desteklerden Memnun

Pamuk üretiminde havza bazlı desteklemelerle ilgili açıklamalarda bulunan Manisa 118 Nolu Tariş Pamuk Kooperatifi Başkanı Cemal İnceler, desteklemeleri olumlu bulduklarını kaydetti.

Pamuk üretiminde havza bazlı desteklemelerle ilgili açıklamalarda bulunan Manisa 118 Nolu Tariş Pamuk Kooperatifi Başkanı Cemal İnceler, desteklemeleri olumlu bulduklarını kaydetti.

Manisa 118 Nolu Tariş Pamuk Kooperatifi Başkanı Cemal İnceler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan pamukta dekar başına 40 TL destek ile ilgili açıklamada bulundu. Bu desteklemelerin havza bazlı olduğunu ifade eden İnceler, pamuğa 36 TL mazot desteği, 4 TL de gübre desteğinin verileceğini açıkladı. İnceler, pamukta verilen prim desteğinin ise 75 kuruştan 80 kuruşa çıkarıldığını söyledi. Havza bazlı desteklenen prim desteğinin önemli bir sistem olduğunu ve dünyada da uygulandığını vurgulayan İnceler, "Bu sistem olması gereken bir sistemdir. Çünkü suyun olmadığı bir yerde sulu tarım yapılması nasıl yanlışsa o şekilde belirlenen havzalarda belirlenen üretimlerin yapılması da gerekli. Başbakanımızın çiftçiye bir sözü oldu. Biz kullanılan mazotun yarısını vereceğiz diye. Pamukta biz yaklaşık dekarda 21 ila 25 litre arasında mazot tüketiyoruz. Bunu da ortalama 22 kilo sayarsak bir dekarda da hemen hemen 4 liradan mazotu baz alırsak 88 lira gibi bir ücretimiz oluyor. Bunun şuan 36 lirasını bakanlık karşılıyor. Bu iyi bir adım. Pamuğun ithalatından dolayı Türkiye'nin 2.2 milyar dolar gibi bir açığı var. En azından pamuk üretimimizin yarısını karşılayabiliyoruz. Bunu artırabilirsek dışarıya kaçırdığımız parayı tabi ki azaltacağız. Bu da ülkemiz adına çok iyi bir gelişme olacak" diye konuştu.

Pamuğun her zaman desteklenmesi gerektiğini kaydeden Başkan İnceler, çok stratejik bir ürün olduğunu söyledi. İnceler, "Umuyorum ki gelecek yıl ekim alanı daha artacak. Şuandaki fiyatların korunması lazım. Şuan borsa fiyatları 3,10 lira civarlarında. Bunun tam hasat zamanı ithalatı yapılarak fiyatları düşürülürse bazı sanayiciler bunu yapıyor. Fiyatları düşürmezlerse pamuk bu fiyatlarla, bu desteklerle, bu primlerle üretime devam ederse umuyorum ki önümüzdeki sene çok daha güzel bir sene olacak. ve çiftçinin yüzünü güldürecek. Çünkü artık çiftçinin yüzü mısırla falan gülmüyor. O yüzden bu ovanın tekrar beyaza bürünmesi, beyaz altına dönmesi lazım" diye konuştu.

İnceler, "Pamuk fiyatı korunursa güzel bir rakam olur. Önemli olan bu rakamların korunmasıdır. Çiftçinin küstüğü yıllarda 1 liraya falan satıldı. 3 lira iyi bir fiyat" dedi.

Türkiye'de pamuk üretiminde yüzde 25 civarında bir artışın olduğunu kaydeden İnceler, Manisa'da da belli bir artışın olduğunu ifade etti. Manisa'nın pamuk ekiminde en riskli bölgelerden biri olduğunun altını çizen İnceler, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü burada mısır verim yapıyor. Pamukta para kazandırmaya başlarsa sanıyorum tekrar pamuğa dönülecek."

Kullanılan mazotun yüzde 60'sının vergiye gittiğine dikkat çeken İnceler, devletin denizcilere vergi gibi pamuk üreticilerine önceden vermesi gerektiğinin belirterek, bakanlığın bu konuda çalışmalar yaptığını vurguladı.

Havalarda iyi giderse ekim ayında hasadın başlayacağını dile getiren İnceler, şuan için pamuk tarlalarında herhangi bir zararın olmadığını belirtti. İnceler, "Herhangi bir yerde kurtlu falan diye bir bilgi almadık. İnşallah herkesin yüzü güler" diye konuştu. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

İnceler Tariş Havza Ekonomi Haberler

Netanyahu'nun oğlundan skandal harita! Türkiye'yi soykırım yapmakla suçladılar

Netanyahu'nun oğlundan skandal harita! Türkiye'yi soykırım yapmakla suçladılar

Bakan Özhaseki evine haritalama uçağıyla mı gidiyor? Bakanlık iddiayı doğrulayıp 'tasarruf' vurgusu yaptı

Bakan Özhaseki evine haritalama uçağıyla mı gidiyor? Bakanlık iddiayı doğrulayıp "tasarruf" vurgusu yaptı

Türkiye'deki yaşlı nüfus oranı cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneye ulaştı

Türkiye'deki yaşlı nüfus oranı cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneye ulaştı

Bakmadan Geçme

Sakaryaspor Bodrumspor maçı CANLI izle! (HD) 30 Mayıs Sakaryaspor Bodrumspor maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 30-31 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 30-31 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 30 Mayıs Perşembe yarın okullar tatil mi, okul yok mu? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? Survivor bireysel dokunulmazlık oyununu kim kazandı 30 Mayıs Perşembe 2024? #128250 Survivor kim kazandı? 30 Mayıs Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? #129300 Survivor CANLI izle! 30 Mayıs Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki var mı? #128250 Hudutsuz Sevda 35. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 Mayıs Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? #128250 İnci Taneleri 18. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 Mayıs İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 30-31 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak 71. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 Mayıs Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? #128250 KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 30-31 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 30-31 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Bayern Münih'in yeni teknik direktörü Vincent Kompany kimdir? Vincent Kompany nerelidir, kaç yaşında? Eyvah Eyvah nerede çekildi? Eyvah Eyvah oyuncuları, konusu ve fragmanı! Eyvah Eyvah ne zaman çekildi? #128250
Ağrı'da bir kadın, caddede üstsüz şekilde dolaştı

Ağrı'da bir kadın, caddede üstsüz şekilde dolaştı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title