Haberler

Mehmet Şimşek: Dünyanın En Yüksek Kıdem Tazminatı Olmaz Maalesef Şu Anda Var

Güncelleme:

Mehmet Şimşek, kıdem tazminatı ile ilgili, "Dünyanın en yüksek kıdem tazminatı olmaz, maalesef şu anda var."dedi. Kıdemi garanti altına almak istediklerini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, dün Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı'na katıldı. Yenibosna'da bulunan TİM Dış Ticaret Kompleksi'nde gerçekleşen toplantıda bir konuşma yapan Mehmet Şimşek, kıdem tazminatı konusunda bilgi vererek, "Bunu da bütün kesimlerle konuşarak, işçinin hakkını koruyarak yapacağız. İşçinin hakkını tabii ki korumamız lazım. Şu anda korunuyor mu? Hayır.

KIDEM TAZMİNATI MESELESİ

Şu anda işçilerin yani kamuyu dışarıda tutarsanız büyük bir kısmı kıdem tazminatı almıyor. Ben sendikaların buna karşı çıkmasını anlamakta zorluk çekiyorum. Yani biz 'işçimizin kıdem tazminatını garanti altına alalım' diyoruz, 'hayır buraya dokunamazsınız' diyorlar. Onun için bizim bu reformu da başarmamız gerekiyor çünkü bu işçimiz içindir. Tabiki bunu yaparken dünya normlarını dikkate almamız lazım.

"DÜNYANIN KIDEM TAZMİNATI BİZDE"

Dünyanın en yüksek kıdem tazminatı olmaz, maalesef şu anda var. Kıdem tazminatı olmayan ülkeler, dünyanın en gelişmiş ülkeleri ABD, İsveç, İsviçre. Bunlar kötü ülkeler mi? Bunlarda işçi korunmuyor mu? Kesinlikle korunuyor. Bu ülkelerde ortalama işsizlik yüzde 5 civarında. Türkiye'de işsizlik yüzde 10'un üzerinde. Çok açık ve net olarak bizim kıdem tazminatına bir düzenleme yapmamız gerekiyor. Bu konuda her kesimin desteği gerekiyor" diye konuştu.

"KADINLARIN İSTİHDAMINA KİM KARŞI ÇIKAR?"

Şimşek, "Türkiye'de iş gücü piyasası esnek olmadığı için, işe alma ve çıkartma maliyetleri çok yüksek olduğu için imalat sanayinde ortalama 49 saat çalıştırıyorsunuz. Halbuki 37-38 saat çalıştırsanız Türkiye'de işsizlik oranı hemen yüzde 5'e iner. İnmez mi? İner. Çünkü görüyorsunuz yeni istihdam sağlayacağınıza, yeni eleman alacağınıza, onlar zordur, maliyetlidir, mevzuat çetrefillidir diye aynı işçiyi daha fazla çalıştırıyorsunuz. Dünyada burada da birinci sırada. Kısmi zamanlı istihdam oranı. Türkiye'de bu kadar genç var, tam zamanlı çalışamayacak kadın var. Bunların önünü açmak yanlış bir şey mi?

ESNEK ÇALIŞMAYI SAVUNDU

Bunlara esnek çalışma imkanı sağlamak yanlış bir şey mi? Kim bunu desteklemez. Kadınların istihdamına kim karşı çıkar? Gençlerin istihdamına kim karşı çıkar. Peki şu anda bir niye Avrupa ortalamasının yüzde 60-70 altındayız. Yüzde 650-60 daha çok kadın ve gencin çalışmasına kim karşı çıkabilir. Burada aslında reformlar konusunda toplumun iyi eğitilmesi lazım. Aslında biz bu reformları beyannamemize koyduk ve bu reformları millete götürdük. Millet bize yüzde 49.5 gibi muazzam bir destek verdi ve dedi ki, 'lütfen reform yapın Türkiye'nin önün açın, Türkiye'de kalıcı refah sağlayın' dediler" şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Dış Ticaret Kompleksi Mehmet Şimşek Yenibosna Türkiye Politika Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Görüntü Türkiye'den! Ağaçtaki dev yılanı görenler gerçek olduğuna inanamıyor

Görüntü Türkiye'den! Ağaçtaki dev yılanı görenler gerçek olduğuna inanamıyor

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yeni müfredatı onayladı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yeni müfredatı onayladı

Sokak hayvanlarıyla ilgili çarpıcı anket! Üç kişiden ikisi 'Çözüm kısırlaştırma' diyor

Sokak hayvanlarıyla ilgili çarpıcı anket! Üç kişiden ikisi "Çözüm kısırlaştırma" diyor

Üç ilimize sınırı olan bölgede petrol bulundu

Üç ilimize sınırı olan bölgede petrol bulundu

500

Yorumlar (93)

Hak hukuk olmuş guguk:

Şu anki kanuna göre 40 yaşında işe giren kişi 25 yıl çalışarak 65 yaşında emekli olurken; 20 yaşında işe giren kişi ise 45 yıl çalışarak 65 yaşında emekli oluyor. İkisi de 65 yaşında emekli oluyor ama biri 25 yıl diğeri 45 yıl çalışıyor bu mu adalet ? Emeklilik yaşa değil çalıştığı yıla göre olmalıdır.

27
0
yanıtYanıtla
Zehir zıkkım olsun:

Çalışan vatandaşa 65 yaşında emeklilik vekile gelince 2 yılda emeklilik. Bu mu hak, bu mu adalet ?

27
0
yanıtYanıtla
kızgın taşeron:

Birisi çıkar taşeronsun ama telefonun var der birisi asgari ücretle çok rahat geçinilir der bütün ayak işlerini işverenin keyfi işlerini biz yaparız.ne var bizden alıp veremediğiniz.patron zen mağazasına gider kız arkadaşına tek taş yüzük alır 3bin tl öder işçiye 3 kuruş zam yapmaya gelince içinden geçeni allah bilir.günümüzün aptal bir sözü var empati hadi yapalım herkes 1yıl 1300tl alsın bakan vekil müdür memur herkes birbirini anlasın

23
0
yanıtYanıtla
ramazan:

ya kardeşim , siz bizim tazminatımızı garanti altına almayın, siz bize bu konu da yardımcı da olmayın, gölge yapmayın yeter, kaç senedir kafayı taktınız bu tazminatlara, tepki gelince kaç defa geldi gitti, ille yiyeceksiniz bu paraları , zaten işsizlikteki paraları 4 defa yediniz buda ayrı bir yanlış bari tazminatlara dokunmayın gözünüzü toprak doyursun sizlerin be .

19
2
yanıtYanıtla
H.TOPÇU:

Sayın Mehmet şimşek sadece bu yorumları oku yeter. bir dönem milletvekili olup ondan sonra ömür boyu emekli olanda dünyanın hiç bir ülkesinde yok. utanmazlar, Örnek gösterdiğin ülkelerdeki maaşları niye söylemiyorsunuz.

16
0
yanıtYanıtla
Devlet milleti soyuyor:

Vergi adı altında petrolden elektriğe, motorlu taşıtlar vergisine, emlak vergisine, gelir vergisine kadar her alanda, iğneden ipliğe devlet soygunu var. Tapuda her işlemden yüzde 4 vergi alınyor. Sanki devlet benim malıma ortakmış gibi pay alıyor. Bu vergi falan değil düpe düz soygun.

15
0
yanıtYanıtla
TÜRKİYE VATANDAŞI:

VEKİLLERİN KAÇ LİRA KIDEM ALDIKLARINI EMEKLİ MAAŞLARINIDA AÇIKLARMISINIZ SAYIN BAKANIM BİZDE ONA OLMAZ DİYORUZ AMA DUYAN YOK BİLMEM DUYURABİLİYORMUYUZ

14
1
yanıtYanıtla
ahmet:

hadi bakim o zaman ülkeyi isfeç abd düzeyine getirin bizde kıdem mıdem istemeyiz

15
0
yanıtYanıtla
Asi ..:

Size değil tazminat.. Ölü mumya bile emanet edilmez ... Anlayan anladı ..

15
0
yanıtYanıtla
DUA:

yavrum kıdem tazminatımızıda yede sana ne dualar edeceğiz. unutma sakın

14
0
yanıtYanıtla
Tüm 93 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title