Haberler

Solucanların Ürettiği Gübre İle Para Kazanıyor

Güncelleme:

Konya'da toprakla birlikte bitkisel ürünlerle özel olarak hazırlanan yiyecekle beslenen solucanlar, dışkıları ile gübre üretiyor.

Konya'da Soloverm Organik Gübre ve Bitki Besleme Ürünleri adı altında Yükselen Köyü'nde kurduğu işletmesiyle 1 milyon solucanla organik solucan gübresi üretimi gerçekleştiren Genç girişimci Osman Şen, solucan gübresinin diğer gübrelere göre çok daha verimli olduğunu söyledi. Amaçlarının tamamen doğal maddeler ve doğal yöntemlerle organik gübre üreterek ürün verimini ve kalitesini artırmak olduğunu belirten Şen, şunları söyledi:

SOLUCANIN GÜBRESİ FAYDALI

"Solucanların uzun, silindir şeklindeki vücutlarının bir ucunda ağız, diğer ucunda anüs bulunur. Topraktaki hem bitkisel hem de hayvansal kökenli maddelerle beslenirler. Beslenirken toprak yutarlar ve bu toprak vücutlarında adeta işlenerek anüsten dışarı atılır. Vücutta birçok işleme maruz kalan dışkı, bitkiler için gerekli tüm mineralleri içerir. Bu yüzden, çok sayıda bilimsel araştırmanın da gösterdiği şekilde, solucan bulunan bir alandaki zirai verim, solucan olmayan alana göre çok daha yüksektir.


HAZIRLANACAK MAMA ÇOK ÖNEMLİ

Solucanla için mama hazırlanmasının da çok önemli olduğuna dikkat çeken Şen, "İnek gübresinin yanı sıra organik olarak pazarlardaki atıklardan, marketlerdeki çürümeye yakın meyve sebze kullanarak solucanlar için mama hazırlıyoruz. Asitli yiyecekleri kullanmıyoruz. Tüm bu katkı maddelerini harmanlayarak bir süre bekletiyoruz. Ardından topraktaki solucanlara mama olarak veriyoruz. Solucanlarda toprakla birlikte bu hazırlanmış mamayı yiyecek dışkı yoluyla gübre üretimini gerçekleştiriyor. "dedi.

KURAK TOPRAKLARDA ÜRÜN VERİMİNİ ARTTIRIYOR

Solucan gübresinin diğer gübrelere nazaran verimi arttırdığını ve yüzde 30-40 civarında su kullanımını azaltığına dikkat çeken Şen, "Çünkü solucan gübresinin suyu tutma özelliği var. Özellikle kurak topraklarda su kullanımını azaltarak daha fazla ürün almayı sağlıyor. Ayrıca ürünlerin daha erken ve daha geç alınmasına da yardımcı oluyor. Solucan güresi sebze ve meyvelere kendilerine has koku ve lezzetini kazandırıyor.?? diye konuştu.

1 MİLYON SOLUCAN İLE ÜRETİYOR

İthal ettiği 1 milyon solucan ile gübre üreteme gerçekleştirdiğini de kaydeden Şen, "Solucan gübresinde kimyasal hiçbir madde yok. Ürettiğimiz gübreyi hiç işlenmemiş bir toprak olarak görebiliriz. Çiftçiler ne kadar kullanırsa toprağı düzenlenmesi ve verimi de artacaktır. Topraktaki organik madde miktarı da yükselecektir. Bununla birlikte su tutma özelliği sayesinde daha az su kullanarak ve yağışlardan faydalanarak daha fazla ürün almayı sağlayacaktır. "dedi.

1 milyon solucandan aylık 5 ton gübre üretimi gerçekleştirdiğini de belirten Şen, kilosunun toptan 2,5- 3 lira, perakende ise 4-5 lira arasında satıldığını da sözlerine ekledi.




Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Osman Şen Konya Politika Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (19)

PILLOW FIGHTER:

toprağa kimyasal değil de hayvansal gübrelerden atarsanız zaten orada solucan üreyecektir. . .

28
2
yanıtYanıtla
blueice:

Bu işi üniversite hocalarından yabancı makalelere kadar araştırdım. Dünya da yapılan bir iş fakat her ülkenin koşulları ayrı biz de ne kadar tutar belli değil maalesef. Toprağa, ürünlere büyük artılar sağlıyor ama bu hemen olacak bir şey değil bu nedenle bizim çiftçimiz ne kadar sabreder bu problem. Ayrıca halkımızın genel hastalığı bunda da üçkağıtçılar var. Daha fazla para hırsı ile gübre içine compost atarak karıştırarak gübre diye satıyorlar. Bu da verimi düşürüyor.

17
0
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

Neden bir Allahın kulu çıkıpta bu güprenin bitki besin maddelerince analiz değerini açıklamıyor. (Azot, Fosfor, Potas vb. )

8
7
yanıtYanıtla
sweden:

bu solucanlar özel solucanlar o bildigin solucanlar degil rusyadan getiriliyor ve dedigi gibi gercekten duzenli yapanlar icin ileriye donuk cok buyuk kazanc tabiki Konya gibi bir yerdede cifciler bilincledirlirse gercekten iyi bir pazarda yakalar ayni isi bende dusundum ama yurtdisinda yasadigim icin vazgectim yolun acik olsun Allahim bol kazanclar versin

11
3
yanıtYanıtla
CİVAN:

Delikanlı, Allah seni muvaffak etsin. Yeterli araştırmanı yaptınsa ve İnandığın bir iş ise, bilip bilmeden yapılan yorumlara hiç kulak asma. . . Onlar, sadece moral bozucu cızırtılardır. Kendileri yapamazlar, senin gibi yapan ve başarılı olanları da engellemeye çalışırlar. . .

10
0
yanıtYanıtla
Hüseyin:

benim toarladede coh vordir ama hicde gübresini görmirem . ben genelde 1 sene bekletilmis koyun gübresi kullaniyorumvolle dokkuz kimya ve sülük gübresinden eyidir

4
5
yanıtYanıtla
azab:

la get manyak adam altinla kaybediyor sen solucan;la kazandigini soyluyon bir kere o sulungenlerin yasantisi zaten az yalan uretim yalan haber

0
8
yanıtYanıtla
Ajan X:

salak salak konuşma az bi araştır hödük

yanıt3
yanıt0
):

azab içinde öleceksin cahil

yanıt0
yanıt0
çiftçiyiz keriz değil:

ben bir defa aldım, dahada almam, türkler şu işide herşey gibi, sahtekarlığa çevirmiş, satılan gövre solcan gövresi filam değil, çerçöp, bildiğimiz hayvan güvresi, solucamın onu çok uzun süresi işlemesi gerekirken, 2 gün içinde dolaşıyor, o kadar. birde en önemli pif noktasını bilmiyorlar, kesinliklede söylemiycem. .

2
3
yanıtYanıtla
Tüm 19 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title