Haberler

Kimse Kasadan Para Çalamayacak

Güncelleme:

Bir yazılım firması, yazar kasaya kamera, parmak izi okuyucu ve satış kontrol sensörü entegre ederek, kasiyer hataları veya hırsızlıklarını bitirecek sistem geliştirdi.

Ankaralı bir yazılım firması, bilgisayar temelli yazar kasaya kamera, parmak izi okuyucu ve satış kontrol sensörü entegre ederek, kasiyer hataları veya hırsızlıklarından kaynaklanan hesap açığını önlemeyi amaçlayan sistem geliştirdi.

Hacettepe Teknokent'te çalışmalarını sürdüren firmanın Genel Müdürü Ünal Polat, yazarkasa hesabında yaşanan açıklar nedeniyle uğranılan zararın, perakende sektörünün en önemli sorunları arasında yer aldığını söyledi.

CİDDİ MİKTARDA ZARARLAR ORTAYA ÇIKIYOR

Yazarkasaların yaygın olarak kullanıldığı zincir marketler açısından konunun daha da hassas olduğunu dile getiren Polat, "Bugün en küçük ulusal market zincirinin yaklaşık 10-15 şubesi var. Bu da yaklaşık 50-60 yazarkasa ile çalışılması anlamına gelir. Her bir kasa ortalama günlük 5 bin liralık ciro yapsa günlük cirolar yüksek rakamlara ulaşıyor. Burada yüzde 1-2 seviyesindeki hatalar veya hırsızlıklar önemli zararlara neden olabiliyor" dedi.

Bu tip sorunları çözmek adına firma olarak bir sistem geliştirdiklerini anlatan Polat, özellikle müşteri ve kasiyer arasında alışveriş sonrası iade edilecek para üstü miktarının doğru hesaplanması açısından sorunlar yaşanabildiğini ifade etti.

KASİYERİN HER ADIMI İZLENİYOR

Mevcut sistemde müşteriye eksik para üstü verildiği zaman marketin güvenlik kamerası kayıtlarına bakıldığını, bunun da zaman aldığını kaydeden Polat, bunu çözmek adına yazarkasaya fiş bilgileri ekrana düşer düşmez kayda başlayan ve alışverişin bütün aşamalarını izlemeye olanak tanıyan kamera yerleştirdiklerini belirtti.

KASİYER HIRSIZLIĞINI PARMAK İZİ OKUYUCU ÖNLEYECEK

Kötü niyetli bazı kasiyerlerin ürün ve fiş iptallerinde sorun çıkarabildiğine, bir başka deyişle fişi iptal edip ürünün parasını cebine atabildiğine işaret eden Polat, "Siz 10 liralık ürün aldınız, parasını verdiniz, fişini almadan gittiniz. Kasiyer onu iptal edip, parasını da cebine atıyor. Ürün iptalinde de aynısını yapabiliyor. Bugün 60 kasalık bir marketin günde 10 liralık bu şekilde zararı olsa söz konusu zarar, günde 600 lira ayda 18 bin liraya kadar çıkabiliyor" diye konuştu.

Bu şekilde yapılan kasiyer hırsızlığı tespit edilse bile kasiyerin "benim kasa şifremi başkaları da biliyor" şeklinde kendini savunabildiğini dile getiren Polat, bu sorunu çözmek adına yazarkasaya parmak izi okuyucu yerleştirdiklerini söyledi.

Parmak izi okuyucu sayesinde kasiyerden kaynaklanan sorunların başkalarının üzerine atılma ihtimalinin tamamen ortadan kalktığına dikkati çeken Polat, "Burada amaç böyle bir usulsüzlük yapmayı düşünenler açısından caydırıcılığı artırmak. Sistem bütün aksiliklerde senden parmak izi onayı istiyor. Bu da demek ki bir sorun yaşandığında bütün sıkıntıyı ilgili kasiyer yaşayacak" ifadesini kullandı.

EKSİK ÜRÜN OKUTMAYA KARŞI SENSÖR ÖNLEMİ

Yazarkasaya ekledikleri yeniliklerden bir diğerinin de sensör okuyucu sistemi olduğunu kaydeden Polat, zaman zaman bazı kasiyerlerin alışverişe konu ürünlerin tamamı yerine bir kısmını okuttuklarını böylece diğer ürünlerin parasını girdi olarak göstermeyebildiklerini söyledi.

Bunu önlemek adına da bir sistem geliştirdiklerini bildiren Polat, "Satış kontrol sensörü, okuyucudan geçen her ürünü tek tek kontrol ediyor. Eğer hem okuyucuda hem sensörde bir hareketlenme varsa 'işlem doğrudur' diyoruz. Okuyucuda bir hareketlenme yok ama sensörde varsa bu, 'şüpheli satıştır' diyoruz ve analiz edilmesini sağlıyoruz. Kamera zaten sürekli kayıtta. Böylece kasiyer yanlışları anında tespit edilmiş oluyor" dedi.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Ünal Polat Ekonomi Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500

Yorumlar (2)

cakallar:

demekki hırsız çok sokakta aramaya gerek yok herkez çalabiliyor sizin rejiminiz dininz bu işte alın laiklile yönettiğiniz yetiştirdiğiniz insanlar bunlar sen istermisin osmanlıyı şerihatı hırsız istemez zinacı istemez faizci fuhuşçu istemez ihaleye fesat karıştıran gaspçı istemez sokak ortasında adam öldüren istemez 10 tane manitası olan istemez parası çok olup bu alemi yaşayan kafir istemez

5
2
yanıtYanıtla
icatçılar(!):

anca emekçi insanların çalışmış olduğu sisteme çomak sokacak potansiyeliniz var sizin bırakın bu işleri. . bu ropörtajı yapan adamda eğer kasiyerlikten gelmiyorsa bende hiç bir şey bilmiyorum. İşçinin maşını asgariden gösteren patronları bulacak bir sistem geliştirin. kaç milyon kişi bu şekilde çalışıyor bunun vergi yükü ne kadar bunu hesaplayın. alın teri döken insanları zan altında bırakıpta 3 kuruşlarını boğazlarına dizeceğinize. yanlarında olacak bir sistem geliştirin.

2
2
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title