Haberler

İsveç Enerji Üretmek İçin Çöp İthal Ediyor

Güncelleme:

İsveç'te evlerde çıkan çöpün neredeyse tamamı elektrik üretiminde kullanılıyor. Başka ülkelerin çöpünü de ithal eden İsveç, 2030'a kadar fosil yakıtı bitirmeyi planlıyor.

İskandinav ülkesi İsveç'te evsel atıkların modern yöntemlerle işlenmesi yoluyla elde edilen biyogaz, hem ısınma hem de elektrik üretimi için kullanılıyor. Bu yöntemin en verimli kullanıldığı kentlerden biri ülkenin güneyindeki Linköping kenti.

İsveç'te ilk kez fosil yakıt kullanımını sonlandıracak yaklaşık 110 bin nüfusa sahip Linköping kentinin Türk asıllı Çevre ve Enerjiden Sorumlu Belediye Başkanı Muharrem Demirok, kentte ve İsveç genelinde atıkların enerjiye dönüştürülmesi hakkında AA muhabirine bilgi verdi. Koalisyon ile yönetilen kentin belediye başkanlarından olan ve 2014'te ikinci kez seçilen Muharrem Demirok, İsveç'te evlerden çıkan çöplerin yüzde 99'unun elektrik üretimi için, kalan yüzde 1'lik kısmın ise tarımsal gübre amaçlı değerlendirildiğini söyledi.

İsveç'in geçen yıl ürettiği enerjinin yüzde 65'ini rüzgar, su ve bioyakıt gibi yenilenebilir kaynaklardan elde ettiği bilgisini veren Demirok, İsveç'in bir devlet politikası olarak hükümetlerin uyguladığı "Petrolsüz Ülke" programı çerçevesinde, 2030 yılında ülke genelinde fosil yakıtların kullanılmasına son verileceğini belirtti.

2025'TE PETROL BİTECEK

İsveç'te ilk olarak Linköping kentinde fosil yakıtların kullanımına son verilmesi planlanıyor. Demirok, şehrin 2025 yılında "tamamen petrolden kurtulmasının" hedeflendiğini bildirdi.

Muharrem Demirok, çöplerin yakıta dönüştürülmesi yoluyla evlerin elektrik ve ısınma ihtiyacını sağlamada İsveç'te en başarılı şehrin Linköping olduğunu söyledi. Demirok, belediye sınırları içinde bulunan iki geri dönüşüm tesisiyle şehrin sıcak su, elektrik ve ısınma ihtiyacının yüzde 90'ını çöpten, yüzde 10'nu da petrolden elde ettiklerini kaydetti.

Şehrin ısınmasında kullandıkları bu kadar petrolün bile çöpten üretilen enerjiden çok daha pahalı olduğunu vurgulayan Demirok, yapımı devam eden ve bu yıl sonunda Avrupa'nın en gelişmiş çöpten enerji üreten tesisinin açılışını yapacaklarını ve yüzde 10'luk petrol kullanımını da tamamen bitireceklerini söyledi.

Demirok, "Yemek artıklarından ürettiğimiz biyogazı Linköping şehrinde belediye otobüslerinin yüzde 100'ü, ticari taksilerin de yüzde 70'i kullanıyor" dedi.

İSVEÇ ÇÖP İTHAL EDECEK

İsveç'te son yıllarda enerji üretiminde çöp kullanımının artması nedeniyle ülkedeki evlerden çıkan atıklar artık ihtiyacı karşılamada yetersiz kalıyor. Bu nedenle İsveç, komşusu Norveç, İngiltere ve İtalya gibi birçok Avrupa ülkesinden çöp ithal ediyor. Üstelik bu ülkeler İsveç'e ihraç ettikleri atıklar karşılığında para da ödüyor. İsveç Merkezi Isıtma Dairesi'nin verilerine göre, 2015 yılında ülke dışından ithal edilen çöp miktarı 2 milyon tonu buldu.

AB ülkelerinde çöp depolamanın yasak olduğuna işaret eden Muharrem Demirok, Avrupa ülkelerindeki birçok büyükşehir belediyesinin yasak nedeniyle depolayamadıkları çöpleri İsveç'e yakılması için gönderdiğini söyledi. AB'de olduğu gibi çöplerin depolanmasının Türkiye'de de yasaklanmasını tavsiye eden Demirok, "Çöplerin depolanması Türkiye'deki belediyelerde de yasaklanırsa Türkiye çöpten enerji üretme merkezine dönüşür" diye konuştu.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Linköping Türkiye İsveç Dünya Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Bir bomba hizmet daha! Kaza tespit tutanakları artık e-Devlet'ten oluşturulacak

Bir bomba hizmet daha! Kaza tespit tutanakları artık e-Devlet'ten oluşturulacak

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi: Lüks aracın Gençlik ve Spor Bakanlığı'yla hiçbir ilgisi yok

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi: Lüks aracın Gençlik ve Spor Bakanlığı'yla hiçbir ilgisi yok

Bakmadan Geçme

Ergin Ataman kimdir? Ergin Ataman kaç yaşında, nereli? Ergin Ataman hayatı ve biyografisi! LoL çöktü mü? 23 Mayıs LoL giriş ekranı neden açılmıyor? Vedat Zorba kimdir? Şehit Piyade Sözleşmeli Er Vedat Zorba nereli, memleketi neresi? Valorant Gece Pazarı ne zaman? Gece Pazarı başladı mı? 23 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 23 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 23 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 23 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 23 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 23 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 23 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 23 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 23 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 23 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! UEFA Avrupa Ligi kupasını kim kazandı 2024? Atalanta Bayer Leverkusen maçı ne oldu, UEFA'yı kim aldı?
Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

500

Yorumlar (37)

GERCEKmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

ALMANYA DA OTURDUGUM KASABADA HER CUMARTESI INSANLAR KAPISININ ONUNU SOKAGINI SUPURUR. TURKIYEDE ISE YEDIGININ ARTIGINI SOKAGA ATAR.GELISMISLIK BIRYERDE CEVREYE SAYGIYLA BASLAR.BIZLER BUNA BILINCLENEMEMIS OLABILIRIZ AMA COCUKLARIMIZA VE TORUNLARIMIZA IYI BIR GELECEK ICIN ONLARI IYI YETISTIRMELIYIZ.

18
0
yanıtYanıtla
Deniz AteşMobil-IOS:

Ülkemizde bu tarz projeleri bizlerde görürüz inşallah...

17
1
yanıtYanıtla
2525mobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Adamlar çalışıyor helal olsun bizede seyretmek düşer

15
3
yanıtYanıtla
öküzün çöpü:

akp yi verelim bu çöp şirketine. iyi de para verirler he değerli bir çop sonuçta :)

10
5
yanıtYanıtla
JembeyMobil-IOS:

Bizde enayi gibi nükleer enerji santrali kuruyoruz

10
4
yanıtYanıtla
kel nacımobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

duyarlı vatandaşlar batı ya özenip duruyorsunuz kendi ülkenizde nerde ne var kalkıp gezdiniz mı ve ya bu sistem nedir nasıl yapılır arastirdiz mı ,en son okudugunuz kitap serisi cin ali hâlâ gelip telefon başından ülke kurtarıyorsunuz .

13
0
yanıtYanıtla
...:

gözünüz ülke görsün. . .

10
0
yanıtYanıtla
KapakMobil-IOS:

Aaaa cok Ayip bizim de cift şeritli yollarımız var En Sevdiğim ülke İsveç Yaşasın İsveç Kahrolsun Faşist devletler

8
1
yanıtYanıtla
MAKARA TARİKATImobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

BİLAL DUYDU YA BUNU YAKINDA SIRTIMIZDAN BİR DE ÇÖP SANTRALİ KURAR ADINI MURTAZA FİLAN KOYARLAR:))

5
3
yanıtYanıtla
Sefer Özdin Mobil-IOS:

Ülkemiz bu konuda ne yapıyor . Enerji ithalata ciddi sıkıntı veriyor , yatırımları bu alanlara vermeliyiz .

7
1
yanıtYanıtla
Tüm 37 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title