Haberler

İşte bölgenin kaderini değiştirecek Kalkınma Yolu Projesi'nin detayları

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan 13 yıl sonra Irak'ı ziyaret ederken, Türkiye, Irak, Katar ve BAE arasında ülkelerin ticaretini canlandırmak amacıyla Kalkınma Yolu Projesi Anlaşması imzalandı. Bölgesel ticaret açışından yeni bir kapı açması beklenen proje, Yeni "İpek Yolu" olarak tanımlanırken, projenin getirisinin 20 milyar dolar olması hedefleniyor. İşte Kalkınma Yolu Projesi'ndeki tüm detaylar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyaretinde imzalanan Kalkınma Yolu Projesi Anlaşması'nın bölgesel ticaret açışından yeni bir kapı açması bekleniyor. Yeni "İpek Yolu" olarak tanımlanan projenin getirisinin 20 milyar dolar olması amaçlanıyor.

ERDOĞAN 13 YIL ARADAN SONRA IRAK'TA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 yıl aradan sonra Irak'a resmi ziyaret gerçekleştirdi. Erdoğan, başkent Bağdat'taki havaalanında resmi törenle karşılandı. İkili ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki ülke arasında ticaret, turizm, eğitim, sağlık, güvenlik, bilim ve teknoloji, yatırım, gençlik ve spor gibi farklı alanlarda 26 işbirliği anlaşması imzalandı.

KALKINMA YOLU ANLAŞMASI İMZALANDI

Bunlardan birisi de Kalkınma Yolu Anlaşması oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Kalkınma Yolu Anlaşması'nın imza törenine katıldı. İki liderin himayesinde; Irak, Türkiye, Katar ve BAE arasında, Kalkınma Yolu Projesi'nde iş birliğine ilişkin 4'lü mutabakat zaptı imzalandı. İşte anlaşmanın tüm detayları...

İşte bölgenin kaderini değiştirecek Kalkınma Yolu Projesi'nin detayları

BÖLGENİN YENİ "İPEK YOLU"

Türkiye'yi Basra Körfezi'ndeki Faw Limanı'na bağlayacak olan Kalkınma Yolu Projesi, 'Yeni İpek Yolu' olarak tanımlanıyor. Projenin getirisi ise 20 milyar dolar olması hedefleniyor. Kalkınma Yolu Projesi'nin ilk ayağı olan liman, aynı zamanda Fırat ve Dicle nehirlerinin denize dökülmeden önce birleştiği Şattülarap'ın ağzında yer alıyor. Limandan başlayarak Divaniye, Necef, Kerbela, Bağdat ve Musul'dan geçerek Türkiye sınırına uzanacak demir yolu ve kara yolu hatlarını ihtiva eden projenin, Türkiye sınırından Mersin Limanı'na erişim sağlaması ve karayoluyla İstanbul üzerinden Avrupa'ya ulaşması öngörülüyor.

İşte bölgenin kaderini değiştirecek Kalkınma Yolu Projesi'nin detayları

AVRUPA'DAN KÖRFEZ'E KADAR GENİŞ BİR BÖLGEYİ ETKİLEYECEK

Projenin geçtiği güzergahın tasarımını PEG Infrastructure isimli İtalyan şirketin yürüttüğü Kalkınma Yolu, Musul'dan sonra Ovaköy üzerinden Türkiye'ye giriş yapacak. Kalkınma Yolu Projesi, 1200 kilometrelik demir yolu ve otoyol ile Türkiye'yi Basra Körfezi'ndeki Faw Limanı'na bağlayacak. Yeni İpek Yolu olarak tanımlanan proje, Avrupa'dan Körfez ülkelerine kadar geniş bir bölgeyi etkileyecek ve ortak fayda üretecek.

İşte bölgenin kaderini değiştirecek Kalkınma Yolu Projesi'nin detayları

PROJENİN 2029'A KADAR TAMAMLANMASI BEKLENİYOR

Basra'dan başlayan bu güzergâh, Irak'ın önemli şehirlerinden geçtikten sonra Irak, Türkiye ve Suriye'nin temas noktasından Türkiye'ye girecek ve Mersin Limanı'ndan Avrupa'ya devam edecek. Maliyeti yaklaşık 20 milyar dolar olan projenin, plana göre 2029'a kadar tamamlanması bekleniyor. Irak böyle bir tutarı sağlama konusunda yetersiz ve dolayısıyla projenin gidişatı kesinlikle yabancı yatırıma bağlı.

PROJENİN BAŞ AKTÖRLERİ TÜRKİYE, BAE VE IRAK

Türkiye ve Irak arasında "Yeni İpek Yolu" olması hedeflenen projenin, Irak hükümetinin tek başına yüklenemeyeceği 17 milyar dolarlık devasa bir maliyeti bulunuyor. Bu nedenle Türkiye, Körfez ülkeleri ve Çin'in, projenin finansmanına ve tamamlanmasına katkısı bekleniyor.

İşte bölgenin kaderini değiştirecek Kalkınma Yolu Projesi'nin detayları

"BÖLGESEL BARIŞA DA HİZMET EDECEK"

Nitekim şubat ayında BAE ziyareti esnasında konuya ilişkin temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "(Kalkınma Yolu Projesi ) Konunun baş aktörleri Türkiye, BAE ve Irak. Bu yol, bölgemizin yeni bir İpekyolu haline gelecek, bölgesel barışa da hizmet edecek." yönündeki ifadeleriyle bölgesel aktörlerin projenin paydaşı olacağı mesajı vermişti. Dışişleri Bakanı Fidan da 13 Eylül 2023'te Irak, BAE, Türkiye ve Katar'ın proje konusunda yoğun görüşmeler içerisinde olduğunu söylemişti.

İşte bölgenin kaderini değiştirecek Kalkınma Yolu Projesi'nin detayları

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, mart ayında yaptığı açıklamada, projeyle ilgili Türkiye ile iyi bir görüşme içerisinde olduklarını ve büyük finansmana ihtiyaç duyulduğundan çeşitli ülkelerin projeye yatırım yapmaya katılabileceğine dikkati çekerek, projeye yatırım yapmayı düşünen Körfez ülkelerinin olduğunu kaydetmişti.

İşte bölgenin kaderini değiştirecek Kalkınma Yolu Projesi'nin detayları

Kalkınma Yolu Projesi'nde Türk ve Irak hükümetleri, devam eden çalışmalara ek olarak 23,8 milyar dolarlık yatırım yapacak. Türkiye, bu yatımları demir ve kara yolları için gerçekleştirecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kalkınma Yolu Projesi kapsamında yürüttüğü çalışmalarla ülkeden geçen 2 bin 88 kilometrelik demir yolu bağlantısı için 615 kilometrelik yeni hat, 1912 kilometrelik kara yolu koridoru içinse 320 kilometrelik yeni otoyol yatırımı planladı.

İşte bölgenin kaderini değiştirecek Kalkınma Yolu Projesi'nin detayları

5,8 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Söz konusu demir yolu ağının 439 kilometresi mevcut durumda iken 1034 kilometresi devam ediyor, 615 kilometresi ise planlanıyor. Planlanan demir yolu ağları Gaziantep-Ovaköy arasında bulunuyor. Bu demir yolu için 5,8 milyar dolarlık yatırım yapılacak.

Proje kapsamında ülkeden geçen kara yolu 1912 kilometre olacak. Söz konusu kara yollarının 1592 kilometresi mevcut durumda bulunurken, 320 kilometresi için planlama yapıldı. Şanlıurfa-Ovaköy arasında planlanan kara yolunun yatırım tutarı 2 milyar dolar olarak öngörülüyor.

Haberler.com / Turan Yiğittekin - Ekonomi

Recep Tayyip Erdoğan İpek Yolu Türkiye Katar Irak Finans Politika Dünya Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (42)

Murat Celik:

Dünya lideri Yaşasın Recep Tayyip Erdoğan sonuna kadar yanındayız Reis Yolun açık olsun Cenabı Allah başımızdan eksik etmesin inşallah

324
296
yanıtYanıtla
Hasan Turk:

Koyun dunyasinin lideri.bu konuda hem fikiriz....

yanıt158
yanıt259
Goethegitme:

Hasan koymayı durdurduk kusura bakmayin

yanıt130
yanıt62
Can null:

Hiç olmadık olmayız bınfan sonrada

yanıt25
yanıt32
Erol Birol :

Aynen Hasan kardeşim

yanıt24
yanıt56
Salih Kandıralı:

Büyük İsrail için adımlar atılmaya başladı.

136
155
yanıtYanıtla
Murat Celik:

Ne alaka anlamadım

yanıt98
yanıt56
Fondaşsavar:

Büyük İSraişl için bölgede fakirlik ve kargaşa gerekiyor. kafan basmıyor anlaşılan

yanıt6
yanıt5
Fondaşsavar:

Adam bir daha seçime girmeyecek. Seçme girmezse Ak Parti RTE siz zaten kazanamaz. Peki Bu adam Ticaret gelişsin bölgede terör temizlensin herkes kazansın ülkeye para getirsin diye çabalarken boş boş yorum yapanların amacı nedir bi söyleyin?

1
0
yanıtYanıtla
Ender Emir:

Anlaşıldı, şimdide ırak takiler kalkındıracağız ve buralara yine birsürü arap göçmen gelecek

1
0
yanıtYanıtla
Tüm 42 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title