Haberler

Gap'ın Başkenti'nde Ürün Çeşitliliğine İhtiyaç Yok"

HRÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çullu: "GAP'la her alanda gelişip büyüyen ve Türkiye'deki pamuğun yarıya yakınının karşılandığı Şanlıurfa'da ürün çeşitliliğine ihtiyaç yok" "Kendi kaynaklarımızı doğru kullanamazsak ileride çok daha pahalıya çok daha yüksek fiyatlara dışarıdan ürün ithal.

HALİL FİDAN - Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile her alanda gelişip büyüyen ve Türkiye'deki pamuğun yarıya yakınının karşılandığı Şanlıurfa'da ürün çeşitliliğine ihtiyaç olmadığını söyledi.

GAP'la artan sulama imkanları sayesinde ekonomik ve kültürel anlamda büyük değişim ve gelişmelerin yaşandığı Harran Ovası'nda, sulamanın başlamasıyla çatlamış topraklar berekete, yoksulluk da yerini refah ve bolluğa bıraktı.

Türkiye'nin pamuk üretiminin yarıya yakınının üretildiği Harran Ovası'nda, "beyaz altın"ın yanı sıra yetiştirilen buğday ve mısır gibi ürünler de ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Yapılaşma kaygısının da yaşandığı ovada farklı ürün yetiştirilmesinin var olan ürünlere olumsuz yansıyacağı belirtiliyor.

Çullu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm dünyanın ilgi duyduğu GAP'ın en önemli ayağının tarım olduğunu söyledi.

Harran Ovası'nda sulamaya başlamasıyla bu projenin ne kadar önemli olduğunun anlaşıldığını belirten Çullu, "GAP çok yönlü entegre bir proje. Bu projede en önemli yer ise çok geniş tarım toprakları olması sebebiyle Şanlıurfa'dır. Buradaki topraklar suyla birleştiğinde çok önemli verim artışları oldu. Ortalama kişi başına gelir 500 dolar civarındayken sulamayla 4 bin doları geçti. Tabi diğer alanlar da sulandığında çok önemli gelir artışı olacaktır" dedi.

"Gelecek 30 yıl düşünerek planlama yapılmalı"

Ovada yıllardır yanlış uygulanan teknikler nedeniyle toprağın tahrip edildiğini vurgulayan Çullu, arazilerin doğru kullanılmasıyla ilgili çiftçilerle işbirliği içinde olduklarını dile getirdi.

Çullu, son yıllarda fiyatlardaki dalgalanmalar nedeniyle ovadaki pamuk üretiminin azaldığını anımsattı.

Çiftçilerin zaman zaman farklı alternatif ürünlere yönelmek zorunda kaldığını, yetkililerin de üreticiyi ürün desenine teşvik ettiğini anlatan Çullu, şunları kaydetti:

"GAP'la her alanda gelişip büyüyen ve Türkiye'deki pamuğun yarıya yakınının karşılandığı Şanlıurfa'da ürün çeşitliliğine ihtiyaç yok. Şuanda burada üretilen pamuk, buğday ve mısırın azalması ülke ekonomisi için sıkıntı oluşturabilir. Çünkü biz pamuğu ve zaman zaman da buğday ve mısır ithal ediyoruz. Önemli derecede ürün ithal ederken biz bu ovada bu ürünleri çok çeşitlendirmeden üretmeye devam etmeliyiz. Elbette araya ikinci ürünü devreye koyarak araziyi ideal kullanabiliriz. Bu ovaya meyve bitkisi önermiyoruz. Çünkü gelecekteki 30 yılı düşünerek tarımı arazilerini planlamamız gerekiyor.  Artan nüfusa gıda sağlamak için de bu arazilere ciddi anlamda ihtiyaç var. Kendi kaynaklarımızı doğru kullanamazsak ileride çok daha pahalıya çok daha yüksek fiyatlara dışarıdan ürün ithal etmek zorunda kalacağız."

Çullu, GAP'la bölgedeki toprakların yaklaşık yüzde 20'sinin sulandığını ve çiftçilerin ciddi bir deneyim yaşayarak bilinçlendiğini aktardı.

Ziraatçı, mühendis ve sivil toplum kuruluşları arazilerin doğru kullanılmasıyla ilgili görev almaya başladığını ifade eden Çullu, "Önümüzdeki dönemlerde GAP Eylem Planı 2018 revize planının bitmesiyle 1 milyon hektara yakın arazi sulanmaya başlanacak. Bu anlamda çok iyi stratejinin ortaya konularak arazinin değerlendirilmesi gerekiyor" diye konuştu. - Şanlıurfa

Kaynak: AA / Ekonomi

Harran Ovası Şanlıurfa Türkiye Çullu Ekonomi Haberler

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

Bakmadan Geçme

Survivor CANLI izle! 20 Mayıs Pazartesi TV8 Survivor HD izleme linki var mı? ANKA-3 ne işe yarıyor? ANKA-3 seri üretim ne zaman? Kızıl Goncalar canlı izle! 20 Mayıs 2024! NOW TV Kızıl Goncalar 19. bölüm canlı yayın izleme linki var mı? Kızıl Goncalar dizisi nereden izlenir? Hükümet Kadın 2 nerede çekildi? Hükümet Kadın ne zaman çekildi? Hükümet Kadın 2 konusu nedir? Hükümet Kadın oyuncuları kimler? #128250 BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Selahaddin Eyyubi canlı izle! TRT 1 Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi 25. bölüm canlı yayın izleme linki Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 20 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 20 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Deja Vu nedir? Psikolojik açıdan Deja Vu'nun nedenleri ve oluşumu 20 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! 20 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi!
İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title