Haberler

Deik Başkanı Vardan Açıklaması

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Bu dönemde beklentileri de aşan yüzde 5'lik güçlü büyümeyle Türkiye ekonomisi, hem geride bıraktığı yavaş tempoya hem de dünya çapındaki genel gidişata meydan okuyan bir gelişime imza attı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Bu dönemde beklentileri de aşan yüzde 5'lik güçlü büyümeyle Türkiye ekonomisi, hem geride bıraktığı yavaş tempoya hem de dünya çapındaki genel gidişata meydan okuyan bir gelişime imza attı." dedi.

DEİK tarafından düzenlenen iftar yemeği Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımıyla gerçekleştirildi. DEİK Başkanı Vardan, Türkiye'nin 2023 vizyonu rehberliğinde, DEİK bünyesinde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi vererek, İş Konseylerinin güçlendirildiğini söyledi.

Son 1,5 yılda 577'si yurt dışında olmak üzere DEİK bünyesinde 2 bin 359 faaliyetin gerçekleştirildiğini belirten Vardan, şunları kaydetti:

"DEİK olarak sürekli değişen bir dünyada Ekonomi Bakanlığımızla koordinasyon halinde, kurucu kuruluşlarımızın desteği, üyelerimizin ve çalışanlarımızın katkılarıyla da günden güne büyüyoruz. Geçen hafta Türkiye ekonomisinin 2017 yılı ilk çeyrek büyüme rakamları açıklandı. Yaşanan tüm menfi gelişmelere rağmen, açıklanan rakamlar, ekonomimiz adına umut dolu bir tabloyu müjdeliyor.

Zira memnuniyetle gördük ki, ekonomimiz, bu yılın ilk çeyreğinde hem güçlenmiş, hem de iç ve dış talep anlamında dengelenmiş bir büyüme performansı sergilemeyi başardı.

Bu dönemde beklentileri de aşan yüzde 5'lik güçlü büyümeyle Türkiye ekonomisi, hem geride bıraktığı yavaş tempoya hem de dünya çapındaki genel gidişata meydan okuyan bir gelişime imza attı.

Ancak, bu bizim için elbette yeterli değil zira hedefimizdeki yüksek gelirli ülke statüsüne hızla varabilmek için, önümüzdeki dönemde değil beş, yedinci viteste, hem de istikrarlı bir seyirle ilerlemekten başka çaremiz yok."

"Artan korumacılık eğilimleri, hala uluslararası ticaretin önündeki tehditlerin başında geliyor"

Küresel ekonominin siyasetten ayrı düşünülemeyeceğini ifade eden DEİK Başkanı Vardan, "Artan korumacılık eğilimleri, hala uluslararası ticaretin önündeki tehditlerin başında geliyor ve bizleri endişelendiriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Korumacılık duvarlarını alçaltmak ve yok etmek için gayret göstermesi gerektiğine dikkat çeken Vardan, temelleri 2004 yılında atılan ve Şubat 2017'de neticelendirilen Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nın, küresel ticareti destekleyici uygulamalara imza atmasını ümit ettiklerini söyledi.

Vardan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından DEİK tarafından yapılan çalışmalara dikkati çekerek, "Bu menfur olayın sonrasında aradan geçen 1 yıllık dönemde DEİK olarak tek yürek, tek vücut olduk. Darbe girişiminden hemen sonra İş Konseylerimizle birlikte bir ekonomik seferberlik başlatma kararı aldık. Seferberlik ilanımızın üzerinden daha bir yıl bile geçmemişken, İş Konseylerimiz tam 99 ülkeye ziyaret gerçekleştirdiler." diye konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Ömer Cihad Vardan Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title