Haberler

Business Insider: Davutoğlu, Gergin Yatırımcıları Yatıştırmak İçin ABD'de

Güncelleme:

Ekonomi ve teknoloji konularında uzmanlığı ile bilinen Business Insider dergisi, Davutoğlu'nun New York temaslarında yaşananları anlatan bir yazı yayımladı.

Finans çevreleri ile ABD'de görüşen Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, temaslarının perde arkası ortaya çıktı. Ekonomi ve teknoloji konularında uzmanlığı ile bilinen Business Insider dergisi, Davutoğlu'nun görüşmeler sırasında yaşananları anlatan bir haber yayımladı.

"TÜRKİYE PANİKTE"

Business Insider'da, " Türkiye'nin Wall Street'i panik halinde" başlığıyla, Linette Lopez imzası ile bir yazı yayımladı. Yazıda, Davutoğlu'nun Türkiye ekonomisine sıcak para ya da iş yatırımı yapan ancak bu yatırımları geri çekmek için çabalamaya başlayan kurumları yatıştırmak için New York'a geldiği öne sürüldü.

"YABANCILAR ZARARINA SATIP TÜRKİYE'DEN GİDİYOR"

Yazıda, Citigroup'un Türkiye'nin en büyük ikinci bankası Akbank T.A.Ş'deki yüzde 10'luk hissesini, 800 milyon dolar zarara karşın satması, yabancı yatırımcıların Türkiye'den kaçma girişimlerine örnek gösterildi. "Bu, hisseleri 7 yıldır elinde tutan bankanın ne kadar çabuk bu işten sıyrılmak istediğinin bir göstergesidir" görüşüne yer verildi.

TÜRK LİRASININ DEĞER KAYBI

Yazıda, Türk lirasının 2015 başından bu yana yüzde 10.56 değer yitirdiği vurgulandı. Yüzde 10'dan çok değer kaybına uğrayan Türk lirası, bu hafta en düşük düzeye geriledi" görüşü savunuldu.

"DAVUTOĞLU PANİĞE KAPILANLARI YATIŞTIRMAYA ÇALIŞTI"

Business Insider, görüşüne başvurulan Demokrasileri Savunma Vakfı Başkan Yardımcısı ve ABD Hazine Bakanlığı terörle mücadele eski uzmanı Dr. Jonathan Schanzer'in, "Son bir iki yıl, Türkiye'nin mali sektörü için oldukça zorlu oldu. Bu Davutoğlu'nun, New York'a neden sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdiğini açıklıyor. Paniğe kaplan bankacıları ve yatırımcıları yatıştırmak için New York'a geldi. Geleceğini ABD Dışişleri Bakanlığı'na bile bildirmedi. Türkler panik halinde görünüyor" değerlendirmesine yer verdi.

TÜRKİYE'NİN RİSKİ BÜYÜK

ABD'li yatırım kuruluşu Deltec International Group'un, yüksek cari açık, düşük döviz rezervleri, kısa vadeli dış borç ve düşük iç talep yüzünden, Türkiye'yi, 'riski en çok gelişmekte olan ekonomilerden biri' olarak gördüğü belirtilen yazıda, "Bu, Türkiye'nin dosyalarının, Rusya, Venezüella gibi ekonomik felaketlerle karşılaşan ülkelerle aynı rafa konması anlamına geliyor.

YABANCI YATIRIMCININ KAÇMASININ SEBEBİ

Yabancı yatırımcıların Türkiye'den çıkma çabalarının ve Türk lirasının değer yitirmesinin önemli etkenlerinden birisinin, Türkiye'nin uyguladığı politika olduğu belirtilen yazıda; "Bir zamanlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın demokratik, serbest piyasa dostu olan bir lider olması bekleniyordu. Artık değil. Birçok uzman, Merkez Bankası'na emir veriyor olduğu kaygısını taşıyor.

"HÜKÜMET OLAN BİTENE KAYITSIZ"

Bu hafta liranın dibe vurmasına karşın, hükümet kabinesine liranın kendi yolunu bulacağı iddiası dayatılıyor. Aynı zamanda, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Merkez Bankası'nın faiz oranını yeterince yükseltmediği için, Türk lirasının yaşadığı sıkıntılar yüzünden Merkez Bankası'nı suçluyor" denildi.

"TÜRKİYE BÜYÜK YOLSUZLUKLARIN İÇİNDE "

Türkiye'nin, İran ile altın için yağ değişimi de dahil olmak üzere bazı mali suçlar ve büyük bir yolsuzluk skandalının ortasında olduğu öne sürülen yazıda, ülkenin devlet bankası Halkbank başkanının 2013 yılında bu skandal yüzünden istifa etmek zorunda kaldığı da belirtilerek, "ABD Merkez Bankası, açıklanamayan düzensiz işleyişler yüzünden başka bir devlet bankası olan, Ziraat Bankası'nın cari işlemler hesapları kapattı" görüşüne yer verildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Business Insider Ahmet Davutoğlu New York Türkiye Kobi Memur Politika Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Belediye Başkanı Gökhan Mustafa Demirtaş'a cinsel saldırı suçundan hapis cezası

Belediye Başkanı Gökhan Mustafa Demirtaş'a cinsel saldırı suçundan hapis cezası

Serçe parmağını yiyen caniyle birlikte tedavi olmuş! Yeniden hastaneye gideceğini öğrenen Dilan Polat dilekçe verdi

Serçe parmağını yiyen caniyle birlikte tedavi olmuş! Yeniden hastaneye gideceğini öğrenen Dilan Polat dilekçe verdi

AK Parti'nin ağabeyleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı iki konuda uyardı

AK Parti'nin ağabeyleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı iki konuda uyardı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Afganistan kararı! Diplomatik pasaporta vize muafiyeti kaldırıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Afganistan kararı! Diplomatik pasaporta vize muafiyeti kaldırıldı

500

Yorumlar (92)

AtillamobilWeb@haberler.com:

Amerikada yatırımcıları ikna etmeye gideceğinize pılınızı pırtınızı toplayıp gitseniz piyasalar daha çabuk toparlanır. Şu anda sadece zarar veriyorsunuz

34
5
yanıtYanıtla
Gt:

Amerika''nın yeni bir oyunu iktidardan sıkıldı baktı ki AKP Türkiye''yi büyütüyor iktidarı yıpratmak için ekonomik siyasi paraleli oyunlara başladı bu oyuna busefer gelmeyelim bu oyunu bozup AKP yi 2023 kadar iktidarda tutalıp

10
23
yanıtYanıtla
resat:

misir libya tunus Irak suriyede elciligimiz yok dis politikada rezil olan adami basbakan yaptilaramerikadan aman dilemeye gidiyor nafile ugrasma yatirilan paralar geri gidecek yol baraj köprü avm ile saltanat buraya kadar

29
1
yanıtYanıtla
CivvMobil-IOS:

Sevgili seçmenlerim biliyorsunuz seçim yaklaşıyor makarnalarınız stoklandı gelecek kışın kömürleri çıkarılıyor işçilerimiz canla başla 940 tl ye çalışıyorlar askeri ücrete seçimden sonra 50 tl zam söz emekliye 24 tl zam verecez soğan ekmek yemeye devam edin saray kollarımız değişti tanesi 10 bin tl sizleri yormadan demek isterim ki iyisiniz maşşallah oylarınızı bekleriz AK PARTİ .

18
5
yanıtYanıtla
bye bye:

Deniz bitti kara göründü. şimdiye kadar basbas paraları leylaya bidamı gelecez dünyaya diyorduk;şimdi şarkı değişti gördünmü gördünmü paraları başmayı gördünmü çalmaya başladı. haydi hayırlısı

20
3
yanıtYanıtla
Mustafa:

Adamların hiçbir şey umrunnda değil. Göz göre göre bankasyayı batıracaklardı. Bunu gören yabancı neden Türkiyeye gelip de yatırım yapacak.

17
6
yanıtYanıtla
Yavuz SelimMobil-IOS:

BÜYÜK TÜRKIYENIN PARAYA IHTIYACI YOK,ISTERSEK IMF YE KREDI VERIRIZ.RTE.....

9
14
yanıtYanıtla
can:

batti ülke akkoyunlar hucum

18
2
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

Kedidir kedi. . . parelel ciler . . faiz lobisi . . darbeciler . . . Dış mihraklar . vs. vs. vs. diye diye bu millet koyun yerine koyuldu artık dönüşü olmayan bir yoldayız ALLAH sonumuzu hayır etsin arkadaşlar ama herşeyi göre göre amaaan yol yapıyorlar ya deyip görmezden gelelelim ondan sonrada ALLAH a yalvaralım. . . . . . . acilen ahlak ve beyin reformu lazım

15
3
yanıtYanıtla
canan:

ne olur bize biraz para verin secim var diye yalvarmıştır abilerine .

13
5
yanıtYanıtla
Tüm 92 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title