Haberler

Beyaz Et Sektörü Baltalanıyor

Güncelleme:

Koca, 'tavuk dönerdeki karışım iddiası', 'açıkta tavuk döner satılması' ve 'yeni kuş gribi virüsü' hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Antalya'da gerçekleştirilen 2'nci Uluslararası Beyaz Et Kongresi'nde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, 'hijyenik mangal kullanımı', 'tavuk dönerdeki karışım iddiası', 'açıkta tavuk döner satılması' ve 'yeni kuş gribi virüsü' hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Tavuk dönerin kalitesiyle ilgili sektörde üretilen tüm ürünlere garanti veren Dr. Sait Koca, merdiven altı üretimi konusunda ilgili bakanlığın çok ciddi mücadele etmesi gerektiğini ifade etti. Tavuk dönerdeki karışım iddialarına 'tavuğun iç organları tavuk dönere karışmaz' şeklinde yanıt veren Dr. Koca, "Tavuğun sakatatı dönere karıştırılmaz.

Mekanik ayrılmış et karıştırılırdı. Bunun da hiçbir sakıncası yok. Daha uygun fiyatlı ve insanlara sağlıklı ürün sunulabiliyor. Türkiye'de 'tavuk döner çok ucuza satılıyor' deniliyor. Bana soruyorlar '3 liraya tavuk döner mi satılır' diyorlar. 'Çok pahalı satıyorlar' diyorum. Çünkü maliyeti biliyorum. 1.5 liraya mal ediliyor ve kesinlikle sağlıklı" diye konuştu.

UCUZ OLMASI TEK BAŞINA KRİTER DEĞİL

Tavuk sucuğu konusuna değinen Dr. Sait Koca, "Tavuktan yapılan ürünler çok ucuz böyle olur mu? Olur. Şu anda kullanılmıyor ama o mekanik ayrılmış et şu anda dünyada izinli ve değerli bir insan gıdası ama ucuz bir insan gıdası. Bizim parçalama yaptığımız zaman kalan etlerin kullanılması. Ben zaten sosis yaparken bunu en ince zerre haline getiriyorum makinelerde.

Bu etin ufak parça ya da lop et olması bir şey ifade etmiyor. Çünkü lop eti ben de o hale getiriyorum. Ama ne oluyordu; daha uygun fiyatlı ürünlerde, 3-4 liraya sosis yeniyordu. Ne mahsuru vardı? Hepsi de sağlıklıydı. Ucuz olması tek başına bir kriter değil. Tavuk etinin de en büyük özelliği uygun fiyatlı olması zaten" ifadelerini kullandı.

KUŞ GRİBİ GLOBAL SORUN OLMAYACAK

Dr. Koca, Çin'de son dönemde ortaya çıkan yeni kuş gribi virüsünün Türkiye'de görülme riskini değerlendirdi. Dr. Sait Koca, " Türkiye'de şu anda bu gündemde değil. Biz kümeslerde sürekli biyo-güvenlik önlemlerini ön planda tutuyoruz. 2005 yılı sonu bizim için kuş gribi konusunda çok kötü yıllardı. Ama kuş gribi abartıldığı kadar da çok büyük sorunlar değil. Belki 3-5 kişi ölüyor da zatürreden ölen sayısı onun yüzlerce fazlası. 'Bu global bir sorun haline gelir' diye endişe vardı. Bunun artık olmayacağı görüldü" dedi.

BİRİLERİ ÜLKELER ÜZERİNDE OYNUYOR

Türkiye'de 2005-2006 döneminde çok sayıda vaka yaşanırken, bunların bir anda nasıl kesildiğini de iyi yorumlamak gerektiğine dikkati çeken Dr. Koca, "Birileri ülkeler üzerinde oynuyor. Aşı firmaları ciddi oranda oynuyor. Domuz gribiyle dünya birbirine girdi. 2 ay sonra büyük olaydı ne oldu kimse çözemedi. Aşıcılar işini bitirmişti, aşılarını satmışlardı. Türkiye de aldı. Bakanımız 'kullanalım' dedi, Başbakanımızın 'kullanmam ben' dedi. Birileri oynuyor bu tür konularda ama global bir sorun anlamında artık olmayacağını çok rahat söyleyebiliriz" diye konuştu.

MANGAL KULLANIMI İÇİN KAMU SPOTU HAZIRLANDI

Dr. Koca, Türk milletinin en büyük keyfi olan mangal konusunda daha hijyenik davranılması için bir kamu sporu hazırladıklarını da anlattı. Dr. Koca, "Hep şöyle bir inanç vardır; 'ben pişirdiğim zaman mikroplar yok olur.' Ama benim elimde mikrop varsa pişirdiğime yine dokunurum, kirli maşayı kullanırsam pişirdiğimde yok olan bakterileri tekrar bulaştırabilirim, çok pişirilmesi, yakılması risktir ve et pişirilirken bir mesafe olması gerektiği gibi bilgileri vurgulamaya çalıştık" dedi.

MANGAL KULLANIMINI ZEKİ ALASYA ANLATACAK

BESD-BİR ve Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu tarafından 'Mangallın Kuralları' konulu kamu spotunda tiyatro ve sinema sanatçısı Zeki Alasya rol aldı. Önümüzdeki günlerde yayınlanmaya başlayacak kamu spotunda; 'mangala başlamadan önce ellerin yıkanması', 'etleri taşırken soğukta muhafaza edilmesi', 'çiğ etin değdiği bıçak ve doğrama tahtasının sebze doğrarken kullanılmaması', 'kömürün iyice közlenmesi', 'çiğ etin değdiği maşayla pişmiş etlere dokunulmaması ve çift maşa kullanılması' ile 'etleri çiğ bırakmadan iyice pişirilmesi ama yakılmaması' konularına vurgu yapıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Zeki Alasya Sait Koca Antalya Türkiye Ekonomi Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

Haluk Levent, Birleşmiş Milletler konferansında İsrail ve Netanyahu'yu kınadı

Haluk Levent, Birleşmiş Milletler konferansında İsrail ve Netanyahu'yu kınadı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title