Haberler

Beyaz Et Sektörü

BESD BİR Başkanı Koca: "Beyaz ete şu anda herhangi bir zam söz konusu değil. Bu arz talep meselesidir.

VOLKAN POLİÇE - Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Sait Koca, beyaz ete herhangi bir zammın söz konusu olmadığını belirterek, "Zaten çok zam yapmayı seven bir sektör değiliz" dedi.

BESD-BİR Başkanı Sait Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 yılında beyaz et sektörünün yüzde 4-5 civarında büyüdüğünü, bu büyümenin önceki yıllardaki büyüme ortalamasının biraz daha altında olduğunu söyledi. Geçen yıl Türkiye'de 1,8 milyon tona yakın piliç eti üretildiğini kaydeden Koca, kişi başı tavuk eti tüketiminin ise 19,5 kilogram olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Koca, tüm kanatlı ürünlerde geçen yıl 396 milyon ton beyaz et ile 650 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini, ihracat yapılan ülkelerin başında ise Irak, Suriye ve Türk cumhuriyetlerinin geldiğini ifade etti.

Geçen yıl haziran ayından itibaren dövizdeki artışın fiyatlara yansıtılamaması nedeniyle sektörde baskılı bir dönem geçirdiklerini anlatan Koca, "Ancak sektör büyümeye devam ediyor. Beyaz ete şu anda herhangi bir zam söz konusu değil. Bu arz-talep meselesidir. Zaten çok zam yapmayı seven bir sektör değiliz" dedi.

"AB'ye henüz ihracat yok"

Sektörde ihracatın her geçen yıl arttığını ve beyaz et pazarını genişletmeye çalıştıklarını belirten Koca, AB ülkelerine ise henüz beyaz et ihracatı yapılmadığını vurguladı.

Uluslararası piliç eti ticaretinin, ülkeler arası yapılan ikili anlaşmalarla gerçekleştirildiğine değinen Koca, "İhracat için normal ticaret kuralları yok. İhracat yapmak için henüz Avrupa Birliği ülkeleri ile ikili anlaşmaları yapamadık. İşlenmiş ürünlerle ilgili izinler alındı, fakat çiğ et dediğimiz taze etle ilgili işlemler bitmediği için ihracat yapamıyoruz" diye konuştu.

"10 yıl içinde 2 milyar dolar ihracat yapmayı hedefliyoruz"

Beyaz et üretiminde Türkiye'nin kendine yetebilen bir ülke olduğunu ve birçok ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini bildiren Koca, bu yıl sektörün büyümeye devam edeceğini açıkladı.

Bu büyümenin yüzde 5 seviyelerinde olacağını tahmin ettiklerini ifade eden Koca, "Önümüzdeki 10 yıl içinde 2 milyar dolarlık ihracat yapan bir sektör olmayı hedefliyoruz. Yeni ihracat pazarları yakalamak için büyük çaba harcamaktayız" dedi. - Antalya

Kaynak: AA / Ekonomi

Avrupa Birliği Sait Koca Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title