Haberler

Araçlara 110 Bin 'Takip Sistemi' Girdi Navigasyon 20 Bine Çıktı

CeBIT'te, Navigasyon ve Araç Takip Firmalarının Yeni Ürünleri İlgi Çekti. Türkiye'de Geçen Yıl 20 Bin Navigasyon Cihazının Satıldığı, Bugüne Kadar Satılan Kişi ve Araç Takip Sistemi Sayısının İse 110 Bini Bulduğu Saptandı.

CeBIT’te, navigasyon ve araç takip firmalarının yeni ürünleri ilgi çekti. Türkiye’de geçen yıl 20 bin navigasyon cihazının satıldığı, bugüne kadar satılan kişi ve araç takip sistemi sayısının ise 110 bini bulduğu saptandı.

ARANILAN adresin saniyede bulunması, bilinmeyen yollarda kaybolma tehlikesinin ortadan kalkması, önemli evrak ya da mal götüren çalışanın, sürücününün takip edilebilmesi, çocukların ve hastalığı olan aile bireylerinin hatta şüphenilen eşlerinin her hareketinin kontrolu. Türkiye’de artan oranda ilgi gören araç-kişi takip sistemi ve navigasyon cihazlarıyla yapılabilecekler çeşitleniyor. CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı’nda navigasyon ve takip sistemlerin şirketlerinin standları ilgi çekti. Türkiye’de geçen yıl 20 bin navigasyon, bugüne kadar 110 bin araç ve kişi takip sistemi satıldığı belirlendi.

Üç boyutlu harita

Fuarda üç boyutlu haritası olan navigasyon cihazını tanıtan Garmin’in Türkiye dağıtıcısı Cem Baytekin, “2007’de navigasyon pazarı 3-4 bin adetti. Geçen yıl bu rakam 20 bin adete çıktı. Bu yıl ise pazarın 50-60 bine çıkmasını bekliyoruz. Biz de Türkiye’de 20 bin adet civarında navigasyon cihazı satmayı hedefliyoruz. Bunun yüzde 10’u üç boyutlu navigasyon cihazı olacak” dedi.

Trafik durumunu da gösterecek

Navking Navigasyon’dan Ferdi Hekim ise, fuarda GPS özellikli cep telefonu üzerindeki navigasyon yazılımlarnı tanıttıklarını anlatarak, “Motorsikletlere yönelik özel navigasyon cihazımızı da sergiledik. Yeni pazara sunmayı planladığımız daha teknolojik ürünler de var. Simkartlı cihazlardan internete girilerek trafik durumu öğrenilebilecek. Televizyonlu modeller de olacak. Önümüzdeki dönemde bunları da pazara sunacağız” diye konuştu. Türkiye’de navigasyon alanında önemli potansiyel bulunduğunu ancak yeterince satışların patlamadığını dile getiren Hekim, Hollanda merkezli Navking’in hedefinin pazar liderliği olduğunu kaydetti. Next Navigasyon yetkilileri ise, pazarın her geçn yıl büyüdüğünüz kendilerinin pazara paralel olarak 2010 yılında yüzde 60’lık büyüme hedeflediğini belirtti.

110 takip cihazı satıldı

Araç ve kişi takip sistemleri konusunda faaliyet gösteren Mobiliz’in Satış ve Pazarlam Müdürü Oğuz Candevir de, Türkiye’de 110 bin araç ve kişi takip sistemi satışının yapıldığı bilgisini vererek, şöyle konuştu: “Türkiye’de bu tarz sistemlerin kullanımı her geçen gün artıyor. Hedefimiz bireyselde 2-3 bin adetlik satışa ulaşmak. Bu sistem sayesinde kişiler, hasta yakınların, çocuklarını takip edebilir. Bu sistem acil durumlarda da kullanılabiliyor.”

Arvento Treyki’yle ‘mini takip’e geçti

ARAÇ takip sistemleri firması Arvento, ‘Treyki’ ismini verdiği mini takip sistemiyle fuarda ilgi çekti. Türk teknolojisiyle geliştirilen ve üretilen ilk nesne ve kişi takip sistemi olan Treyki sayesinde takip edilmek istenenler internetten kolayca izlenebilecek. Acil durumda yardım da istenebilecek. Arvento Genel Müdürü Özer Hıncal, “Türk mühendislerce geliştirilen sistemin büyük bir ilgi görmesini bekliyoruz” dedi.

Lenovo’dan hepsi bir arada PC

BİLGİSAYAR üreticisi Lenovo, CeBIT’te tanıttığı ürünlerle hepsi bir arada (All in One) masaüstü bilgisayar pazarına yeni soluk getirdi. IdeaCentre A600 modeli masanın üzerindeki kablo karmaşasını ve bilgisayar kasasının kapladığı alanı ortadan kaldırıyor. Bilgisayarı 21.5 inç büyüklüğündeki monitörün içerisine sığdıran Lenovo, IdeaCentre A600 ile estetiğe önem verenleri de çerçevesiz monitör ve parlak siyah renkteki modern tasarımıyla etkileyecek. Çift çekirdekli işlemci, Blu-ray sürücü ve Dolby destekli tümleşik hoparlörler ile Full HD multimedya kalitesini sunan hepsi bir arada PC, uzaktan kumandaya da sahip. Havada hareket ettirildiğinde ekrandaki fareyi oynatabilen bu kumanda, internetteki sesli görüşmelerde ahize olarak kullanılabiliyor. Ayrıca “Motion Drive” adlı özelliği, havadaki hareketlerin oyunlarda etkili olmasını sağlayarak, A600’ü bir oyun konsoluna dönüştürebiliyor.

İsme özel internet sitesi hazırlıyor

DOĞAN Burda Dergi Grubu’nun bilişim sektöründeki lider dergileri PC Net ve Chip standları bu yıl da yoğun ziyaretçi akınına uğradı. CeBit Fuarı’nda okurlar dergilerin editörleriyle tanışma imkanı bulurken, abone olanları da yüksek indirim fırsatı veya hediye seçenekleri bekliyor. Bunların yanısıra kişi adına özel alınan ve hemen aktive edilebilen internet sitesi de ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title