Haberler

6. Enerji Verimliliği Kongre ve Fuarı

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mazıcıoğlu: "Enerji verimliliği, enerji arz güvenliği, dışa bağımlılığın azaltılması, çevrenin korunması ve iklim değişikliği ile mücadele konularındaki politikaların ve çalışmaların en önemli bileşenlerinden.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı İbrahim Halil Mazıcıoğlu, enerji verimliliğinin, enerji arz güvenliği, dışa bağımlılığın azaltılması, çevrenin korunması ve iklim değişikliği ile mücadele konularındaki politikaların ve çalışmaların en önemli bileşenlerinden birisi olduğunu söyledi.

Mazıcıoğlu, 6. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı'nın açılışında, sürdürülebilir kalkınmanın öneminin farkına varılmasıyla enerji verimliliğinin ve tasarrufun öneminin arttığını ifade etti. Türkiye'nin, Avrupa'nın en büyük altıncı ekonomisi olduğunu ve Avrupa ülkelerine göre daha hızlı kalkındığını belirten Mazıcıoğlu, bundan dolayı Türkiye'nin enerji tüketimindeki artışın da Avrupa ülkelerinin neredeyse iki katı olduğunu anlattı.

Enerji tüketimindeki yıllık artışın 1990'dan bu yana yüzde 5 olduğunu, sonraki 10-15 yıl süresince de bu artışın devam edeceğinin öngörüldüğünü kaydeden Mazıcıoğlu, "Türkiye bu yıllarda ihtiyacının sadece yüzde 26'sını kendi kaynaklarıyla karşılamaktadır. Türkiye, son yıllarda gerçekleştirdiği kalkınma hamleleri ile enerjide sürdürülebilir kalabilmek için ilave yatırım harcamalarını, enerji ithalatını, enerji kullanımından kaynaklanan çevresel sorunları ve zararlı emisyonları olabildiğince azaltmaya öncelik vermek zorundadır" diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar da her yıl düzenlenen forumun sadece Türkiye için değil, bulunduğu coğrafya için de önemli olduğunu söyledi.

Enerji verimliliği konusundaki çalışmaların 2007 yılından bu yana hızlandığına dikkati çeken Yazar, özellikle enerji verimliliği alanında ilgili kişilerin eğitim ve sertifikalandırılmasıyla, 6 bin mühendis ve 35 danışmanlık şirketiyle çok kapsamlı bir insan altyapısı oluşturulduğunu kaydetti.

Yazar, geliştirdikleri projeler sayesinde yaklaşık 1.000 kamu binasının "enerji verimli" hale getirileceğini ifade etti.

Enerji Verimliliği Derneği Başkanı İbrahim Çağlar ise 'Enerji hanım' projesi ile 21 ilde 34 bin kadına ulaştıklarını belirterek, bu projeyle yılda 4 milyar liralık kazanç elde ettiklerini anlattı. Öte yandan organize sanayi bölgelerinde çok basit uygulamalarla 6,5 milyar liralık tasarruf sağlayabildiklerini vurgulayan Çağlar, proje kapsamında uygulamaların etkin bir şekilde yapılması ile yılda toplam 15 milyar lira gelir sağlanacağını ifade etti. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Halil Mazıcıoğlu Yusuf Yazar Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title