Haberler

"17. Ulusal İktisat Kongresi"

Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Uygur: "Ortadoğu'daki gelişmeler maalesef yaklaşık iki yıldır Türkiye'yi olumsuz etkiliyor. Çünkü savaş ortamında ticaret yapma olanakları çok azalıyor, hatta baz...

Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Ercan Uygur, "Ortadoğu'daki gelişmeler maalesef yaklaşık iki yıldır Türkiye'yi olumsuz etkiliyor. Çünkü savaş ortamında ticaret yapma olanakları çok azalıyor, hatta bazı yerlerde ortadan kalkıyor. Olayların bittiği ülkelerde de Türkiye'nin ihracatının oldukça hızlı arttığını görüyoruz" dedi.

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) ile Türkiye Ekonomi Kurumu tarafından düzenlenen, "17. Ulusal İktisat Kongresi" Kültür ve Gösteri Merkezi'nde, aralarında Kıbrıs ve Kırgızistan'ın da bulunduğu 36 üniversiteden çok sayıda bilim adamı ve ekonomistin katılımıyla başladı.

Uygur, açılışta yaptığı konuşmada, kurumlarının polemikler içerisine girmediğini bunun için de çok fazla bilinmediğini belirterek, 1929'da Mustafa Kemal Atatürk'ün önerisiyle kurulan müessesenin önemli hizmetler verdiğini söyledi.

Günümüzde Türkiye'de ve dünyada iki önemli sorun olduğunu ifade eden Uygur, şunları kaydetti:

"Türkiye'de cari açık çok uzun yıllardır yaşadağımız bir sorundur. Cari açığın içerisinde enerjinin önemli bir katkısı vardır. Türkiye, enerji sektörü olarak önemli bir açık verir. Dünyanın son yıllarda uğraştığı bir küresel sorun var. O da Avrupa sorunudur. Sanıyorum üç yılı bulduk artık, verdiği büyük açıklarla, biriktirdiği borçlarla önemli bir bunalım döneminden geçti hala da tam çıkmış değil. Özellikle bize yakın bazı ülkeler hala boğuşuyorlar bu bunamlımla. Bu sorun tabii ki Türkiye'yi de önemli ölçüde etkiliyor. Çünkü Avrupa Birliği üyeleri, Türkiye'nin önemli tiracet ortakları. Avrupa'daki durgunluk Türkiye'nin ihracatını önemli ölçüde etkilemiş, geriletmiş durumda."

Cari açığın 2013 yılında önce biraz azaldıktan sonra tekrar bir miktar artış olacağını öngören Uygur, "Ama 2011-2012 yıllarındaki kadar yüksek olmayacaktır. Burada kritik bir şey tabii petrol ya da enerji fiyatıdır. Eğer orda fazla değişiklik olmazsa cari açık da çok yükselmeyecektir diye umut ediyoruz. AB yavaş da olsa bu durgunluktan çıkıyor ve Türkiye'nin o bölgeye de ihracatı artacaktır ve cari açığa da olumlu yansıyacaktır" dedi.

"Cari açık aslında tasarruf yetersizliğinin bir yansımasıdır"

Cari açığın yapısal bir sorun olduğuna dikkati çeken Uygur, "Türkiye'nin ihracatıyla ihtalatı arasındaki fark aslında teknoloji ve üretkenlik farkıdır. Yani Türkiye teknoloji üretimini ve üretkenliğini artırabileceği ölçüde ihracatını da artırabilecek. Cari açık aslında tasarruf yetersizliğinin bir yansımasıdır. Türkiye'de özellikle firmalar ve hane halkının tasarrufu yetersiz olduğu ve harcamalar daha fazla olduğu için cari açık var" ifadelerini kullandı.

Uygur, "Ortadoğu'daki gelişmeler maalesef yaklaşık iki yıldır olumsuz etkiliyor. Çünkü savaş ortamında ticaret yapma olanakları çok azalıyor, hatta bazı yerlerde ortadan kalkıyor. Olayların bittiği ülkelerde de Türkiye'nin ihracatının oldukça hızlı arttığını görüyoruz. Umut ediyoruz ki bu gelişmeler çok da uzamayacak ve Türkiye'nin ihracat potansiyelini artıracaktır" diye konuştu.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak da insanın sosyal ve ekonomik koşullardan bağımsız olmadığını ifade ederek, ekonominin, kişinin her alanını etkileyen, temel koşullarını biçimleyen temel dinamiklerin başında geldiğinin altını çizdi.

Özellikle günümüzde, insan ve ekonomi arasındaki ilişkiyi sağlıklı bulmadığını vurgulayan Koçak, "Toplumların gelişmisine öncülük eden sadece bilgi üretimiyle değil, insani değerlerin yaşatılması ve yaygınlaştırılması sorumluluğuna sahip olan üniversiteler ve biz bilim adamları, her insanın ve her toplumun yüksek yaşam standartlarında, refah içerisinde yaşama hakları olduğunu düşünüyor ve buna inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Vali Ahmet Altıparmak ise enerji hatları üzerinde olan Erzurum'da sempozyumun yapılmasının önemli olduğunu belirterek, alternatif cari açığın en büyük kalemlerinin enerji olduğunu herkesin bildiğini ifade etti.

İİBF Dekanı Prof. Dr. Mehmet Suphi Orhan da üniversitelerin önemli kurumlar olduğunu belirterek, toplumun refah düzeyi ve yaşam kalitesine, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan oldukça geniş çerçevede katkıda bulunduğunu söyledi. - Erzurum

Kaynak: AA / Ekonomi

Mustafa Kemal Atatürk Ercan Uygur Türkiye Kıbrıs Ekonomi Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sarılan öğrenci Nihal ve Bahar Candan'ın kardeşi çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sarılan öğrenci Nihal ve Bahar Candan'ın kardeşi çıktı

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Canlı yayına damga vurdu! Aziz Yıldırım'ın teklifini duyan Ali Koç yerinden fırladı

Canlı yayına damga vurdu! Aziz Yıldırım'ın teklifini duyan Ali Koç yerinden fırladı

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 9 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 9 HAZİRAN 2024: Kurban Bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? YKS en geç giriş saati kaç? YKS sınavına en geç saat kaçta girilir, kaçta kapılar kapanır? YKS kapılar kaçta açılıyor? YKS sınavı saat kaçta başlıyor, içeri kaçta giriliyor? YKS sonuçları ne zaman açıklanacak 2024? YKS cevap anahtarı hangi tarihte, ne zaman yayınlanacak? Bugün sınav kaçta bitiyor? Bugün ÖSYM YKS sınavı saat kaçta bitecek? AYT'ye girmek zorunlu mu? TYT'ye girenler AYT'ye girmek zorunda mı? AYT'de tekrar kalem veriliyor mu? AYT'de tekrar kalem verilecek mi, yeniden kalem dağıtılacak mı 2024? AYT sınavı ne zaman, saat kaçta bitecek? AYT oturumu ne kadar, kaç dk sürecek? 2024 YKS/AYT sınavı başlangıç ve bitiş saati! AYT erken çıkış saati kaç? 2024 AYT sınavında en erken saat kaçta çıkılıyor? AYT sınavında ne zaman, saat kaçta çıkış yapılabilir? AYT SINAV SÜRESİ: AYT sınavında sınav süresi ne kadar, kaç dakika, kaç saat? AYT sınavı ne kadar sürüyor? Bugün sınav var mı? 9 Haziran bugün ne sınavı var? YKS sınavı iptal mi iddiaları doğru mu? AYT SORU DAĞILIMI 2024: AYT sınavında hangi derste, kaç soru bulunuyor? AYT sınavında soru dağılımı nasıldır? YKS sınavı saat kaçta bitecek? Bugün AYT sınavı saat kaçta, ne zaman bitecek 2024? AYT ve YDİL Sınavları Saat Kaçta Başlıyor, Kaçta Bitiyor?
Rozetsiz ziyaret İYİ Parti'yi karıştırdı: Parti Akşener'i değil, Akşener partiyi bırakmış

Rozetsiz ziyaret İYİ Parti'yi karıştırdı: Parti Akşener'i değil, Akşener partiyi bırakmış

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title