Haberler

Taliban, kadınlara getirilen üniversite yasağı üzerinden Türkiye'yi hedef aldı: Saf İslam istiyoruz

Güncelleme:

Afganistan'da kadınların üniversite eğitimini yasaklayan Taliban yönetiminin Yüksek Öğrenim Bakanı Neda Mohammad Nadeem, "Türkiye ve Suudi Arabistan gibi değil, saf İslam istiyoruz" dedi.

Taliban yönetimindeki Afganistan'dan gelen kararla birlikte gözler bir kez daha bölgeye çevrildi. Taliban, ülke genelindeki tüm üniversitelerde kadınların eğitimini bir sonraki duyuruya kadar askıya aldı.

"KİMSENİN HİMAYESİNDE DEĞİLİZ"

Taliban yönetiminin aldığı karara dünyadan tepkiler yükselirken, Yüksek Öğrenim Bakanı Neda Mohammad Nadeem, Türkiye'yi hedef alan bir açıklama yaptı. "İslam'da kadının statüsünün belli olduğunu, bundan fazlasının verilemeyeceğini" iddia eden Nadeem, "Cenâb-ı Hak bize güç vermiş, şeriatı güzel uygulayabiliriz, kimseden korkmuyoruz, kimsenin himayesinde değiliz" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE VE SUUDİ ARABİSTAN GİBİ DEĞİL, SAF İSLAM İSTİYORUZ"

Nadeem, Türkiye ve Suudi Arabistan'dan gelen tepkilere de yanıt vererek, "Kur'an'da ve hadislerde bile hiç kimse kadınların 'çağdaş ilimler' öğrenmesinin gerekliliğini ispat edemez, bilimsel hipotezi ispat edemez. Türkiye ve Suudi Arabistan gibi değil, saf İslam istiyoruz" dedi.

"BU YASAĞIN DİNDE YERİ YOK"

Taliban'ın kadınlara üniversite eğitimini yasaklamasıyla ilgili Türkiye'den ilk açıklamayı Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yapmıştı. Kalın, "Taliban yönetimi Afganistan'da kız öğrencilerin üniversiteye girişini yasaklayan bir karar almış. İslam'ın ruhuna aykırı bir karar. Bu yasağın dinde yeri yok" diye konuşmuştu.

"EĞİTİM YASAĞINI ÜZÜNTÜ VE ENDİŞEYLE KARŞILIYORUZ"

Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: "Afganistan'da yükseköğretimde de kız öğrencilere getirilen eğitim yasağını üzüntü ve endişeyle karşılıyoruz. Eğitim, tüm bireylerin fırsat eşitliği temelinde ayrımsız olarak yararlanması ve mahrum bırakılmaması gereken temel bir insan hakkıdır. Afganistan'da halkın beklentileri uyarınca tüm kız çocuklarına eğitim hakkının istisnasız tanınması ülkenin refahı ve geleceği bakımından da önem taşımaktadır. Bu çerçevede, bahse konu kararın gözden geçirilmesi ve gerekli adımların bir an evvel atılması beklentimizi ifade ediyoruz."

Haberler.com / Turan Yiğittekin - Dünya

Afganistan Haberler

Bakmadan Geçme

Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 3 Mayıs Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 54. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 3 Mayıs Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Kara Ağaç Destanı 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 3 Mayıs Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 3 Mayıs Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 3 Mayıs Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 3-4 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 3-4 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! Güneşten korunmak neden önemli? Güneş kremi kullanmazsak ne olur? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 3-4 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! En sevilmeyen burç hangi burç? En kötü burçlar hangileri? Kızılcık Şerbeti 61. bölüm canlı izle! Show TV Kızılcık Şerbeti yeni bölüm neler oldu? Yalı Çapkını CANLI İZLE! 3 Mayıs Yalı Çapkını 68. bölüm CANLI YAYIN! Yalı Çapkını FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 3-4 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! En etkili manipülasyon taktiği: Mağduru oynamak ne demek?
500

Yorumlar (32)

Feyzullah Atçı:

Kimse kusura bakmasın ama Taliban bu konuda çok haklı

31
96
yanıtYanıtla
Kuman:

Eğitimsiz kadının İslam'a ne gibi bir faydası olur. O başınıza sardığınız takkeyi önünüze koyup düşünün.

86
10
yanıtYanıtla
ismail bey :

Kadınlar kendi şehirlerinde baba ve annesinin yanında, üniversitenin kadınlara uygun bölümlerini okuyabilir. Kadınlara temas gerektiren sağlık alanında erkeklere gerek kalmaz . Kadını, kadın tedavi eder.

31
62
yanıtYanıtla
Hüseyin Korkmaz:

senin evinden alıp ülkeden fırlatmak atmak lazım zehirli düşünceli insan sıfatı adı altında yaşayan vasıfsız seni

yanıt36
yanıt8
Fatih Erdem:

Bir erkeğe 4 eş, 2 kadının şahitliği 1 erkek, mirasta erkeğe verilenin yarısı, saçı görünse sokakta kırbaş, küçük yaşta zorla evlendirme, erkeksiz dışarı çıkma yasağı, siyaset yasağı, sağlıkta kısıtlama, şimdide okul yasağı, kadın olmak suçmu

72
20
yanıtYanıtla
Fatihan:

Cahil ben müslüman değilim de cik işin içinden.. Bu saydıklarımın bir çoğu Allah kanunudur..Ahkam kesme..ukalalikta yapma

yanıt7
yanıt51
Birol Erdem:

Lan arkadaş bu dib sadece kadinlarami.erkeklere hiçbir kisitlama yok .ne alaka okumanın yasak .günah olduğunu dinde yeri olduğunu söylemek.yobazlarin korkusu kadının okuyup yüksek makamlarda olması.onlarin tahammül edemeyeceğini bir olay.bunlarin kökünü kaziyacaksin

71
12
yanıtYanıtla
Nurettin Reçber :

Sizin gibi sahte müslümanlar yüzünden islam dini yozlaştı. Artık küçük cocuklar sizi gördüğünde islamı kötü bir din sanıyor. Oysa peygamber efendimizi görselerdi islam’a aşık olurlardı. Allah sizi kalbiniz gibi yapsın. O zaman ne olduğunuz anlaşılır bre cahiller.

64
10
yanıtYanıtla
osman kara kara:

Şeriatta kadının zerre değeri yok (Bakın müslümanlıkta veya islamda demiyorum!) şeriatta yok.

36
34
yanıtYanıtla
elif yildiz:

hiç islamı araştırmamışsınız. islamda kadın kraliçe gibi . ev işi zorunlu değil , temizlik zorunlu değil, bebek bile emzirmesi mecburi değil. evlenen adam hizmetçi tutacak. ama erkekler değiştirmiş kendine gore . islam da kadın cok kıymetli

yanıt3
yanıt13
Tüm 32 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title