Haberler

Suriye'de Kürtler Özerkliğini İlan Etti

Güncelleme:

PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin kontrolünde olan Cizire Kantonu, başkanlık sistemi ve 22 bakanlıkla yönetilecek.

PKK'nın Suriye'deki uzantısı konumundaki PYD'nin kontrolünde olan Cizire Kantonu özerkliğini ilan ederek geçici hükümeti kurdu. Üç resmi dile sahip olan Cizire Kantonu, başkanlık sistemi ve 22 bakanlıkla yönetilecek.

3 KANTONA AYRILMIŞTI

PYD daha önce aldığı bir kararla Kürtlerin yaşadığı bölgeleri Cizire, Kobani ve Efrin olmak üzere 3 kantona ayırmıştı. Geçici Demokratik Özerk Yönetim Yasama Meclisi'nin Amude kentindeki dünkü toplantısında, Cizire Kantonu Özerk Yönetimi'ni ilan etti. Meclis, Batı Kürdistan Toplumsal Sözleşmesi'nin (Anayasa) bazı maddelerinde de değişikliğe gitti.

Amude'de yapılan toplantıya Yasa Meclisi'nin tüm üyeleri katıldı. Açılış konuşmasını yapan Yasama Meclisi Divanı Başkanı Abdulkerim Umer, Meclis üyelerini Kürtçe, Süryanice ve Arapça selamladı. Konuşma ardından Meclis üyelerinin isimleri tek tek okundu. Daha sonra Toplumsal Sözleşme okundu ve bazı düzenlemelere gidildi.

HER BAKANLIKTA ÜÇ HALK TEMSİL EDİLECEK

Toplantıda Cizire Kantonu Başkanlığı ve bakanlıklara ilişkin öneriler de yapıldıktan sonra, Cizire Kantonu Demokratik Özerk Yönetimi ilan edildi. Yönetim, hükümet başkanlığı ve 22 bakanlıktan oluşuyor. Başkan ve bakanlar için üçlü bir yönetim modeli benimsendi. Buna göre bakan Kürt ise başkan yardımcıları Arap ve Süryani olacak.

KANTON BAŞKANI SEÇİLDİ

Cizire Kantonu Başkanı Ekrem Heso olurken, başkan yardımcılığına Süryani Elizabet Gewriye ve Arap Husen Ezem getirildi. Rojava Özerk Yönetimi Yasama Meclisi, Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgeleri Cizire, Efrin ve Kobani Kantonları olarak üç yönetim bölgesine ayırmıştı. Her kantonun kendi özerk yönetimini oluşturması gerekiyor. Aynı toplantılarda Yasama Meclisi, anayasa niteliğindeki "Toplumsal Sözleşme"yi kabul ederken, bu yönetim modeli dört ayak üzerine oturtuldu: Kanton sistemi, Yasama Meclisi, Yönetim, Adalet ve Yüksek Seçim Kurulu.

TÜM HALKLAR TEMSİL EDİLİYOR

Kürt, Arap, Asuri-Süryani, Çeçen ve Ermeni gibi bölgede yaşayan tüm halkların temsilini bulduğu Yasama Meclisi, Yönetim şeklini merkezi olmayan sisteme dayalı kurulacak gelecekteki Suriye'nin bir parçası olarak değerlendiriyor. Toplantıda 22 bakan belirlendi ve hepsi yemin ederek görevlerine başladı. Maliye Bakanlığı ile Ticaret ve Ekonomi Bakanlıklarına kadın bakanların getirilmesi dikkat çekti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Cizire Kantonu Kobani Suriye Dünya Haberler

Ünlü oyuncu Gülşah Çomoğlu hayatını kaybetti

Ünlü oyuncu Gülşah Çomoğlu hayatını kaybetti

'Geç saatte dışarı çıkma' cinayeti! 16 yaşındaki kız çocuğu, dayısını bıçaklayarak öldürdü

"Geç saatte dışarı çıkma" cinayeti! 16 yaşındaki kız çocuğu, dayısını bıçaklayarak öldürdü

İsrail'e meydan okuyan Kassam Tugayları, roketleri nasıl üretiyor? Görüntüleri ilk kez yayınladılar

İsrail'e meydan okuyan Kassam Tugayları, roketleri nasıl üretiyor? Görüntüleri ilk kez yayınladılar

Bakmadan Geçme

Şahane Hayatım 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 29 Mayıs Şahane Hayatım yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? #128250 Akran zorbalığı nedir? Akran zorbalığı ile nasıl başa çıkılır? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 29-30 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! Almanya-Türkiye Milletler Ligi maçı canlı izle! ALMANYA- TÜRKİYE VOLEYBOL MAÇI (HD) İZLEME LİNKİ BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Bittin Sen filmi oyuncuları kim, konusu ne? Bittin Sen filmi ne zaman, nerede çekildi? #128250 Rekabet Kurumu'ndan beyaz et firmalarına ceza! Hangi firmalar ceza aldı, neden ceza aldılar? Hansi Flick kimdir, kaç yaşında? Barcelona'nın yeni teknik direktörü kim? Hababam Sınıfı ne zaman, nerede çekildi? İlk Hababam Sınıfı kaç yılında çekildi? #128250 ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! SON DAKİKA: Az önce deprem mi oldu? Deprem nerede oldu, kaç şiddetinde oldu? AFAD/Kandilli Rasathanesi Deprem İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! Avrupa'da sokak hayvanları ne yapılıyor? Avrupa'da köpek sorunu nasıl çözüldü?
Rekabet Kurumu'ndan 4 ünlü beyaz et firmasına 1,2 milyar lira ceza

Rekabet Kurumu'ndan 4 ünlü beyaz et firmasına 1,2 milyar lira ceza

500

Yorumlar (210)

ACIMAZSIZ GERÇEKLERdunya_84_memo@hotmail.com:

ÖYLE VEYA BÖYLE İKİNCİ PARÇADA TAMAM :) NE YAPARSANIZ YAPIN ENGEL OLAMAYACAKSINIZ. KÖY YAKTINIZ OLMADI, ÜÇ MİLYON KÜRDÜ( DEVLETİN VERDİĞİ SAYIYA GÖRE) BATIYA SÜRDÜNÜZ ASİMİLE OLMALARI İÇİN OLMADI, DAĞLARIMIZI BOMBALADINIZ OLMADI, ON ALTIBİN KİŞİYİ FAİLİ FEÇHULLE ÖLDÜRDÜNÜZ OLMADI, DERSİMDE MARAŞTA ROBOSKİDE İNSANLARI ÖLDÜRDÜNÜZ OLMADI, İNSANSIZ HAVA ARAÇLARINI, TANKLARI, TOPLARI, ROKETLERİ HELİKOPTERLERİ FÜZELERİ... KULLANDINIZ OLMADI. NEDEN Mİ DİYE SORACAK OLURSANIZ EVET SİZ GÜÇLÜSÜNÜZ AMA BİZ HAKLIYIZ ONDAN DOLAYI BİZ HER GEÇEN GÜN KAZANIYORUZ SİZ YENİLİYORSUNUZ.....

71
24
yanıtYanıtla
delideliali1234@hotmail.com:

al abi bi snickers ye

yanıt0
yanıt0
asıl gerçek bubahar@hotmail.com:

ne güçlüsü ya ACIMASIZ GERÇEKLER öle değil. bunlar çakal sürüsü çakalll baksana ,, bunların ne gücü olacak benim arkamda amerika olsa ben herkül olurum tek başıma :) sen ne diyon :)

yanıt0
yanıt0
kürdün sesiportakal31@hotmail.de:

lanet olsun pkk ya kürtleri bu duruma getirip ne dünya, ne ahiret nede haysiyet, utanmadan özerklik adi altinda yahudiye hizmet cetesini alkislayan gözü kör kürtler var burda, daha simdiden kizlari ve petrolü servise basladi pkk ve pyd, bunu bir zafer gibi marifet gibi algilayan köle ruhlar burda yazi yaziyor, gercekten Kürtlük bitmistir yaziklar olsun , haysiyetimizle yasamak birilerine zor geldi

26
62
yanıtYanıtla
ASİL_KÜRTdemek_si@hotmail.com:

HE HE KÜRTSÜN,BARİ O KADAR ELEŞTİRME KÜRTLÜĞÜ ÇÜNKÜ HİÇBİR KÜRT BU KADAR ELEŞTİRMEZ.NİYE KAMUFLAJ GİYİP KÜRTMÜŞ GİBİ KONUŞUYORSUNUZ :) UTANMIYOR MUSUNUZ

yanıt0
yanıt0
MERTmertcinarcikli@hotmail.com:

AKP ALLAH SENİN BELANI VERSİN DEVLET KURMAYI RÜYALARINDA BİLE GÖREMEYECEK KÜRTLRE HAYALLERİNDE DAHİ OLMAYACAK BİŞEYİ GERÇEKLEŞTİRDİN NE KADAR KINA YAKSAN HAKKINDIR....

41
40
yanıtYanıtla
İDRİS ASLANkoro_su_1993@windowslive.com:

mert senin neden bu kadar zoruna gidiyor calış mücadele et sende kur niye senin onlrdan farkın ney onlrda can sende sadecetek farkı ney biliyormusun onlr inandılar mücadele ettiler kuzey ırakta suriyede ülke kurdular sizde büyle sitelerde anca yazarsınız şuan patladıgınızı catladıgınızı biliyorum ama patlamakla devlet kurulmuyor allah izin vermiyor calış diyor yaaa inanc meselesi davalarına inandılar şuan kürtleri ne kaddar tahammül edemiyorsunuz biliyoruz ama bizde israili sevmiyoruz müslüman olarak ama bak bitiriemiyoruz eminim siz israili bile kürtlerden daha cok kseviyorunuz şimdi susunda KÜRTLER CALIŞIYOR

yanıt0
yanıt0
HKN CNRjdhfjkl@gmail.com:

KÜRTLER DEVLET KURSA SANA NE SANA NE OLUYOR ADAMLARIN ÜLKELERİ SANA NE

yanıt0
yanıt0
sabrisabri145@hotmail.com:

el nusranın yerinde olsam orayı yerle bir ederdim bize de iyilik yapmış olurlardı

22
57
yanıtYanıtla
ROJAVAby_ilhan04@hotmail.com:

bak googlede el kaide liderinin mitle görüşmesini oku bak ypg el nusranın kökünü kazıyor :))

yanıt0
yanıt0
Tüm 210 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title