Haberler

Son Dakika: Askeri hareketliliğin yaşandığı Mali'de Cumhurbaşkanı alıkonuldu

Güncelleme:

Son dakika: Aylardır siyasi krizin pençesinde bulunan Batı Afrika ülkesi Mali'de bir grup isyancı asker, üst düzey sivil ve askeri yetkilileri gözaltına alıyor. Son olarak Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita alıkonuldu. Hükümet sözcüsü de cumhurbaşkanı ile başbakanın tutuklandığını doğruladı.

Mali'nin başkenti Bamako çevresinde sabah saatlerinden bu yana yaşanan askeri hareketliliğin ardından Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'nın alıkonuldu. Mali'de bir hükümet sözcüsü, Cumhurbaşkanı İbrahim Boubakar Keita ile Başbakan Boubou Cisse'nin isyancı askerler tarafından tutuklandığına dair haberleri doğruladı.

CUMHURBAŞKANI'NIN NEREYE GÖTÜRÜLDÜĞÜ BİLİNMİYOR

Yerel güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Keita, yerel saatle 16.30 civarında askerler tarafından Bamako'daki konutundan alındı. Keita'nın nereye götürüldüğü bilinmiyor. Kaynaklar, daha önce Keita'nın oğlu Karim Keita ve Başbakan Boubou Cisse ile bazı bakanların alıkonulduğunu doğrulamıştı.

MECLİS BAŞKANI VE BAKAN DA ALIKONULDU

Meclis Başkanı Moussa Timbine, Ekonomi ve Finans Bakanı Abdoulaye Daffe ve Dışişleri Bakanı Tieble Drame'nin alıkonulduğu belirtildi. Keita'ya sadık olduğu bilinen Genelkurmay Başkanı Tieble Drame, Başbakan Boubou Cisse ve Cumhurbaşkanı Keita'nın oğlu Karim Keita'nın da askerlerin elinde olduğu iddia edildi.

HALK İSTİFA İSTİYORDU

Cisse, hükümetin resmi Facebook hesabından yaptığı açıklamayla diyalog çağrısında bulunmuştu. Ülkede mayıs ayından bu yana düzenlenen protestolarda Keita'nın istifası isteniyordu. Ülkede mayıstan bu yana düzenlenen Keita karşıtı gösterileri, Anayasa Mahkemesinin mart ve nisanda düzenlenen 2 turlu genel seçimin resmi sonuçlarını açıklarken, geçici sonuçlara göre seçilemeyen 31 vekilin kazandığını duyurması tetiklemişti.

Son Dakika: Askeri hareketliliğin yaşandığı Mali'de Cumhurbaşkanı alıkonuldu

SİVİL İTAATSİZLİK ÇAĞRISINDA BULUNULMUŞTU

Eski Yüksek İslam Konseyi (HCIM) Başkanı İmam Dicko'nun başını çektiği, muhalif siyasi partiler ve çok sayıda sivil toplum örgütünün oluşturduğu M5 RFP platformu, 5 ve 19 Haziran'da yüz binlerce kişinin katılımıyla geniş çaplı protesto gösterisi yapmıştı. M5 RFP platformu, Keita'nın istifa etmeyeceğini duyurması üzerine, "gösteri ve sivil itaatsizlik" çağrısında bulunmuştu.

KEİTA, ANAYASA MAHKEMESİNİ FESHETMİŞTİ

Göstericiler, 10 Temmuz'da başlayan protestolarda, ulusal radyo ve televizyon binasını işgal ederek kentin ana yollarını kapatmış, çıkan olaylarda 11 kişi yaşamını yitirmiş, en az 124 kişi yaralanmıştı. Keita, tansiyonu düşürmek için Anayasa Mahkemesini feshetmişti.

ECOWAS ACİL TOPLANMIŞTI

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) üyesi ülkelerin liderleri, Mali'deki siyasi krize çözüm bulmak için 28 Temmuz'da video konferans yöntemiyle acil toplanmıştı. Toplantıda, Meclis Başkanı da dahil olmak üzere tartışmalı 31 milletvekilinin derhal istifa etmesi, Mali anayasasına uygun olarak Anayasa Mahkemesinin hızlı bir şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiği belirtilmişti. Bu karar üzerine 8 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Keita'nın imzaladığı kararnameyle Anayasa Mahkemesine 9 üye atanmış, üyeler 2 gün sonra yemin etmişti.

AB, MALİ'DEKİ DARBEYE KARŞI ÇIKTI

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Mali'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini, darbenin hiçbir krize çözüm olamayacağını belirtti. Michel, Twitter hesabından, Mali'deki askeri hareketliliğe ilişkin açıklamada bulundu.

AB'nin gelişmeleri yakından takip ettiğinin altını çizen Michel, "Kriz ne kadar derin olursa olsun, darbe hiçbir zaman çözüm olmaz." değerlendirmesinde bulundu. Michel, AB'nin Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) krizden çıkış için attığı adımları tam desteklediğini ifade etti.

ÜLKELERDEN "KIŞLAYA DÖNÜN" ÇAĞRISI

Mali'nin başkenti Bamako çevresinde sabah saatlerinden bu yana yaşanan askeri hareketliliğin ardından, Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), ülkede darbe girişiminde bulunan askerlere "kışlaya dönün" çağrısı yaptı. ECOWAS'tan yapılan yazılı açıklamada, anayasaya aykırı herhangi bir siyasi değişikliğe kesinle karşı oldukları bildirildi. Açıklamada, ECOWAS'ın ülkedeki krizin çözümü için Mali'nin seçilmiş hükümetine destek vermeye devam edeceği vurgulandı.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Abdul Kader Keita Haberler Son Dakika

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Meclis'te görüştü

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Meclis'te görüştü

Bakmadan Geçme

Çekya'nın EURO 2024 kadrosu! Çekya EURO 2024 aday kadrosunda kimler var? Bahar 15. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Mayıs Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? #128250 28-29 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Ben Bu Cihana Sığmazam 69. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Mayıs Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? #128250 Süresiz nafaka kalkıyor mu? Süresiz nafaka kanun teklifi ne oldu? Mehmed: Fetihler Sultanı 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Mayıs Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? #128250 28-29 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Salmonella nedir? Salmonella nereden bulaşır? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 28-29 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! Recep İvedik 5 nerede çekildi, hangi ülkede çekildi? Recep İvedik 5 ne zaman çekildi, konusu nedir, oyuncuları kimler? Recep İvedik 5 hangi kanalda? Recep İvedik 5 filmi konusu nedir? Recep İvedik 5 oyuncuları ve Recep İvedik 5 özeti! #128250 Aykut Enişte 2 filmi oyuncuları kim? Aykut Enişte 2 filmi konusu, oyuncuları ve Aykut Enişte 2 özeti! #128250 BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 28-29 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Aykut Enişte 2 ne zaman, nerede çekildi? #128250 İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 28-29 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi!
İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

500

Yorumlar (22)

fransa iki uçak göderdimi olay kapanır:

selefiler tehdit olduğu sürece buralarda gerçek özgürlük savaşını beklemeyin

52
1
yanıtYanıtla
Cigo:

Oo iyi “ab” (avrupa birliği)darbeyi kınıyorsa doğru yoldalar çünkü kendi adamları başka ülkede darbe yaptıkları zaman gıkları çıkmıyor

yanıt2
yanıt1
Memleketim:

Gercek darbe bu sekilde olur.

17
11
yanıtYanıtla
Deniz:

Oui ki soyledin..

yanıt0
yanıt2
kemancı:

neyin gercegi fransanin karistirması somurge vergisi (haracı) ortaligi karistirma araştir biraz

yanıt2
yanıt1
Gurbetci:

Fransa harac almiyor, fransa afrikada cogu ulkenin dogal kaynaklarini felaket ucuza aliyor. Ister somurge diyin ister ticaret. Afrikafaki sorumlarin hepsi ayni. Buyuk paralar daima yoneticelere kaliyor ve halk 1 kurusunu alamiyor. Yonetenler saraylarda herseyi bol iken, halk ekmege muhtac. Aaaa bizim turkiyeye benzettim biraz bunlari yazinca. Ne cok ortak seylerimiz varmis afrika ile demi?

5
15
yanıtYanıtla
Hakikat:

FRansa yıllardır sömürüyor 13 Afrika ülkesini.. ve BÜTÜN halkın kışkırtmalarında ve çatışmalarda ya Fransız yasa İngiltere’nin direkt parmağı var, bazan abd de olabiliyor!!!

yanıt0
yanıt0
Hoca:

Allah belalarını verdi.

12
3
yanıtYanıtla
36456:

sicaktami kaldın

yanıt2
yanıt0
Samsun:

Kizma hoca sakin ol sanki snn babani kacirdilar ha ha

yanıt1
yanıt1
Tüm 22 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title