Haberler

Koronavirüste yeni bulgular! Beyin ve sinir sisteminde uzun süreli etki bırakabilir

Güncelleme:

Bilim insanları, semptomları başlangıçta hafif olan yeni tip koronavirüs hastalarının gittikçe artan bir kısmında; hafıza ve uyku bozuklukları, baş dönmesi, beyin sisi ve konuşma bozukluğu gibi aylardır devam eden nörolojik problemlerin görüldüğünü açıkladı.

Dünya genelinde 200'ün üstünde ülke ve bölgede görülen koronavirüs pandemisi nedeniyle, vaka sayısı 25 milyona yaklaştı, ölü sayısı 830 bini geçti. Bununla birlikte dünya genelinde araştırmacılar, Kovid-19'un uzun süreleri etkilerini araştırmayı devam ederken, semptomları hafif geçiren hastaların gün geçtikçe daha fazla beyin ve sinir sistemine etki eden nörolojik rahatsızlıklardan muzdarip olduğunu keşfetti.

ÇOĞUNLUĞUNU GENÇLER OLUŞTURUYOR

Araştırmacılar, dünya genelinde çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu binlerce Kovid-19 hastasında, aylardır devam eden kısa süreli hafıza kaybı, baş dönmesi, uykusuzluk gibi semptomlara rastladı.

YAN ETKİLER EN FAZLA BEYİN VE SİNİR SİSTEMİNDE ORTAYA ÇIKIYOR

Uzun süreli semptomları olan kişiler için oluşturan bin 567 kişinin yer aldığı çevrimiçi bir platforma destek veren Indiana Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Natalie Lambert'e, "Kovid-19'un yan etkileri en çok beyin ve sinir sistiminde görülüyor" açıklamasını yaptı.

TOPLUMUN SADECE YÜZDE 10'UNU ETKİLESE BİLE BÜYÜK BİR EKONOMİK VE TOPLUMSAL YÜK

Kanada'daki Western Üniversitesi'nde sinirbilimci olan Adrian Owen ise,kendilerini ilk enfeksiyondan aylar sonra bilişsel problemlerle mücadele eden insanlardan gelen e-postalar için endişelendiğini söyledi. Owen, "Birçoğunun nörolojik açıklardan muzdarip olduğu tamamen açık. Bu, durum insanların yalnızca yüzde 10'unu etkilese bile, bundan bir yıl sonra çok büyük bir toplumsal ve ekonomik yük olabilir" dedi.

Owen, Toronto Üniversitesi araştırmacılarıyla birlikte çalışarak, kimin en çok risk altında olabileceğini ve uzun vadeli etkilerin ne olduğunu belirlemek için nörolojik semptomları olan 50 bin koronavirüs hastasını araştırıyor.

BAĞIŞIKLIK REAKSİYONUNUN SONUCU OLABİLİR

Bununla birlikte, araştırmacılar solunum hastalığı olarak tanımlanan koronavirüsün beyin ve sinirlerde yarattığı hasarın nedenleri henüz tam olarak keşfedebilmiş değil. İngiltere'deki London College Üniversitesi'nden Dipa Jayaseelan, "Beyin ve sinir fonksiyonlarındaki bozukluklar koronavirüsün kendisinden değil,vücudun virüse tepkisinden kaynaklanıyor" dedi. Buna göre Kovid-19 ile mücadelede "vücut aşırı hızlanıyor" ve virüs altüst olduktan sonra bile aşırı tepki vermeye devam ediyor. Bağışıklık reaksiyonu nedeniyle, baş dönmesi, ağrı ve beyin sisi ortaya çıkabiliyor.

SARS VE MERS'TE DE BENZER BİR DURUM YAŞANDI

Bununla birlikte, araştırmacılar semptomlarla boğuşmaya devam eden Kovid-19 hastalarının yalnız olmadığını,SARS ve MERS'ten kurtulan bazı insanların , yıllar sonra bile yorgunluk ve depresyon gibi rahatsızlıklar bildirdiğini sözlerine ekledi.

Öte yandan, Çin'in Wuhan kentinde bulunan Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden araştırmacılar da nisan ayında yaptıkları çalışmada, yeni tip koronavirüsün ağır hastaların yaklaşık yarısında, tüm vakaların ise üçte birinde beyin ve sinir sistemine zarar verdiğini ortaya koymuştu. Bu kapsamda, Kovid-19 tökezleme, konuşma bozukluğu ve nöbet geçirme gibi semptomların nedeni olduğu belirtilmişti.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Indiana Haberler

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

500

Yorumlar (18)

KOMPLOCU:

ben diyorum arkadaş bu ülkede korona polise bulaşmıyor, tüm belirtilerle doktora gidiyosun talimat var polise sürüntü almıyoruz kendine dikkat et diyip evine gönderiyolar, onlarda biliyo tabi polise korona bulaşmayacağını, ben koronanın ilk gününden beri diyorum, polise korona bulaşmıyor, gelin tüm ülkeyi polis yapalım kurtulalım şu korona belasından.

9
3
yanıtYanıtla
Bilge:

Komplocu arkadaş tespitiniz oldukça doğru fakat yetersiz nedeni ise şu Korona 19 ve benzeri diğer Sars ve Mers bunlar aynı türden olan. ve senelerdir hayvanlar ve insanlar üzerinde birileri tarafından denemeler yapılan tamamen aynı kimyasal alerjik reaksiyon semtomları sergileyen virüslerdirler ve bunlarda öyle sanıldığı Biolojik virüslerde değillerdirler Yani kimyasal virüslerdir açıkcası polislerin göstericileri dağıtmak için kullandığı biber gazı göz yaşartıcı sis bombası bütün mesele bu

yanıt0
yanıt0
doğrucu:

küçücük bir ilçedeyim 2 polis 1 bekçi ailesiyle karantinadalar. .

yanıt0
yanıt0
internet filozofu:

biz hala koronavirüsün normal bir solunum yolu hastalığı olduğunu mu zannediyorsunuz Bu resmen Çinliler tarafından laboratuvarlarda üretilmiş biyolojik bir silahtır Çünkü bu normal bir hastalık değil bütün vücudu esir alıyor Benim bildiğim normal bir hastalık sadece bir bölgeyi etkiler ama bu koronavirüs bütün bedeni ele geçiriyor gözleri kalbi beyni İşte bu sebeple Çinli müptezeller Demek ki laboratuvarda bayağı çalışmışlar bu virüs için

10
2
yanıtYanıtla
serkan:

bu Çinli Katiller laboratuvarda nasıl bir virüs ürettilerSe ne bitiyor Ne azalıyor durmadan yeni yeni tahribatları ortaya çıkıyor bu Çinli katiller bu Çinli zalimler Demek ki laboratuvarda birçok virüsü birleştirerek koronavirüsü icat ettiler ki bütün dünya halkı dünya insanları yavaş yavaş yok olsun diye hala bu çine bir atom bombası atacak yok mu

8
1
yanıtYanıtla
Yusub:

Arada bi ahlını yemlemeyi unutma!!

yanıt1
yanıt0
küreselci şeytanlar:

coronavirüs dünyada Çin''de ilk çıktığı zaman ne diyorlardı profesörler Doktorlar Bu normal bir solunum yolu hastalığı diyorlardı Şimdi ise ne diyorlar binlerce yan etkisi var İnsanın beynini öldürüyor kalbini öldürüyor yok kanını kurutuyor yok Gözleri kör ediyor yok kulakları duymaz hale getiriyor Yok koku alma tat alma duyusunu öldürüyor diyorlar bu küreselci şerefsizler bütün dünyaya korku ve panik yaymaya devam ediyorlar

7
2
yanıtYanıtla
Bilim sever:

Sen hala gerçek olmadığını mı düşünüyorsun bunların inşallah yaşamazsın çünkü doğru solunum dan ziyade nöroloji boyutu yüksek

yanıt0
yanıt0
Büşra:

Oo kendisini geliştiriyor çok iyi bu yaşa kadar her duyduğuna inanmamayı öğrenmiş olması gerekenlere dikte edecek değilim.

3
1
yanıtYanıtla
Ekram:

Gördüğüm en saçma yorum

yanıt3
yanıt1
Tüm 18 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title