Haberler

    IŞİD İçin Kıskaç Daralıyor! Suriye Demokratik Güçleri Menbic'in Güneyinde

    Güncelleme:

    Suriye Demokratik Güçleri kritik konumda olan Menbic'in merkezine 2 km uzaklıkta. Şehrin sadece batısının IŞİD'in kontrol ettiği topraklarla bağlantısı kaldı ve kıskaç daraldı.

    Suriye'nin Türkiye ile sınırında IŞİD'in kontrol altında tuttuğu 98 kilometrelik Azez- Cerablus Hattı'nda yer alan Menbiç kentine yönelik Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) operasyonu sürüyor. Kent merkezine güneyden 2 km yaklaştığı bildirilen ABD desteğindeki SDG güçlerinin buradaki IŞİD unsurlarına yönelik baskısı arttı. Merkezi Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (SİHG) göre dün sabah itibariyle kentten binlerce sivil kaçtı. PKK ile bağlantısından ötürü Türkiye'nin terör örgütü kabul ettiği PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin en büyük bileşeni olduğu SDG, Gözlemevi'ne göre Fırat Nehri'nin batısında yer alan Menbiç kent merkezine üç koldan ilerliyor. Fransız AFP'nin haberine göre SDG'liler Menbiç'in merkezine güneyden 2 km, doğudan 7 km, kuzeyden ise 5 km. Kent merkezinin batısında ise SDG güçleri henüz yok.

    'KAÇIŞA İZİN VERDİLER'

    Gözlemevi Başkanı Rami Abdülrahman, "IŞİD, sivillerin kentin batı yönünden kaçmasına izin verdi. Oysa öncesinde sivillerin ayrılmasına izin vermiyorlardı" dedi. Abdülrahman, IŞİD'in silahlı unsurlarının ise mevzilerde konuşlandığını ifade etti. Siviller kaçış için Halep kara yolunu kullanıyor. Suriye'deki iç savaştan önce nüfusu 120 bin olan Menbiç'e yönelik operasyon 31 Mayıs'ta başlamıştı. ABD öncülüğündeki koalisyon ve SDG bu operasyon ile yabancı savaşçıların Suriye'ye akışının kesilmesi hedefleniyor. Hafta başında SDG, kentin önce Rakka sonra da kuzeydeki Cerablus şehirleriyle olan bağlantısını kesmişti.

    Suriye'de IŞİD'e yönelik ikinci operasyonda ise örgütün bu ülkede ana üssü olan Rakka kenti hedef alınıyor. Kuzeyden SDG, güneybatıdan rejim güçlerinin baskısı sürüyor. Washington ile Moskova arasında bir koordinasyonun olup olmadığı merak konusu. İki taraf rutin olarak günde iki kez irtibatın söz konusu olduğunu belirtmekle birlikte detay vermiyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Basın Sözcüsü Peter Cook önceki gün, "Karada doğrudan koordinasyon açısından, böyle bir şey olmuyor" diye konuşmuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Sözcüsü Dimitri Peskov da, "ABD ile günlük olarak bilgi değiş tokuşu yapıyoruz. Günde iki kez. Tüm söyleyebileceğim bu" demişti.

    TÜRK İSTİHBARATININ MENBİÇ RAPORU

    TÜRK istihbarat birimleri, koalisyon güçlerinin desteğiyle Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Menbiç'e ilerleyişiyle ilgili ayrıntılı bir rapor hazırladı. Türkiye'nin yerel ve özel istihbarat kaynakları üzerinden elde ettiği bilgiye göre, 30 Mayıs'ta başlayan harekatta şimdiye kadar 182 IŞİD'li öldürüldü. Raporda, SDG'nin Türkiye'nin hassasiyetleri de dikkate alınarak çoğunluğu Arap güçlerinden oluşturulan bir kuvvet olma özelliği taşıdığı belirtildi. Raporda, operasyonun kuzeydeki cephenin Karakozak Köprüsü, güneydeki cephenin ise Teşrin Barajı bölgeleri boyunca olduğu belirtildi. Buna göre, kuzeydeki harekatı 1.900'ü Arap, 250'si YPG'li olmak üzere 2.150 kişilik kuvvet; güneydeki harekatı ise 850'si Arap, 150'si YPG'li olmak üzere bin kişilik kuvvet yürütüyor.

    FELLUCE'DE İŞKENCE

    IŞİD'e üçüncü büyük operasyon Irak'ta örgütün elinde tuttuğu Felluce'ye yönelik Irak ordusu ve Şii milislerinin 22 Mayıs'ta başlattığı saldırı. Özellikle IŞİD ve Irak güçleri insan haklarını ihlal etmekle suçlanıyor. IŞİD'in Fırat Nehri üzerinde kenti terk etmeye çalışanlara ateş açtığı iddia edilirken, özellikle Şii milislerin Sünni sivillere işkence ettiği öne sürülüyor. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra'ad al Hussein yaptığı açıklamada, "Görgü tanıkları Irak güvenlik güçlerini desteklemede silahlı grupların nasıl operasyon yürüttüğünü anlattı. 'Güvenlik taraması' için erkeklerin gözaltına alınma şekli bazı vakalarda görünüşe göre zorla itiraf elde edilmesi için fiziksel şiddet ve diğer türlü istismarlara dönüşüyor" dedi. BM'den yapılan açıklamada bazı infaz iddialarına da yer verildi.

    Kaynak: Hürriyet / Dünya

    Cerablus Türkiye Suriye Dünya Haberler

    Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

    Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

    İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

    İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

    Bakan Özhaseki: Çöken binanın yapımında deniz kumu kullanılmış, 1,5 kat kaçak olarak eklenmiş

    Bakan Özhaseki: Çöken binanın yapımında deniz kumu kullanılmış, 1,5 kat kaçak olarak eklenmiş

    Bakmadan Geçme

    Okullar erken mi kapanacak iddiaları doğru mu? Okullar erken mi kapanacak, ne zaman kapanacak 2024? TV YAYIN AKIŞI 2 HAZİRAN #128250 Bu akşam hangi dizi ve filmler var? Pazar günü televizyonda neler var? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 2 Haziran Pazar Survivor yeni bölüm! Kuyumcular Pazar açık mı? Pazar günü kuyumcular açık mı, saat kaça kadar açık? Kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanacak iddiası doğru mu? 3 ay kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanır mı? İtalya Çin voleybol maçı ne zaman? İtalya Çin voleybol maçı hangi kanalda, saat kaçta? Dünya kahvaltı günü nedir? Dünya kahvaltı günü ne zaman kutlanır, ilk ne zaman kutlandı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 2 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? LGS sınav soruları ve cevap anahtarı ne zaman açıklanacak 2024? MEB 2024 LGS cevap anahtarı! YDUS cevap anahtarı yayınlandı mı? ÖSYM YDUS 2024 soru kitapçığı ve cevap anahtarı! 2024 ve 2025 okullar ne zaman açılacak? 2024 – 2025 eğitim öğretim dönem ne zaman başlayacak? Zorunlu askerlik kalkacak mı? Zorunlu askerlik kaldırılacak mı 2024? 2 Haziran hangi burç? 2 Haziran'da doğanlar hangi burç oluyor? 2 Haziran tarihi hangi burç olur? Kurban Bayramı hangi gün başlıyor? Kurban Bayramı hangi tarihte, ayın kaçında başlayacak? KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN 2024? Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, bitiyor?
    Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

    Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

    500

    Yorumlar (13)

    .Adınız:

    Tayyib yetişş

    31
    4
    yanıtYanıtla
    amed:

    EYYYYYY AMERİKA MENCİB CERABLUS DÜŞTÜ DÜŞECEK YETİŞ TAYİP ASKERLERİN KAÇIYOR

    27
    3
    yanıtYanıtla
    murat öztürk:

    eeeeeeeeee kobani düştü düşecek! kobanide ramazan bayramını kılacaz; ve işite tonlarca silah ;tank top; . . gönderenler ; herşekilde kürtlere karşı kinini kusanlar ; rüyaları KÜRT KABUSLARINA dünüşüp ŞİZOFRENİST leşenler. . . . . . . . . işit DÜŞTÜ DÜŞECEK. ortadoğuyu kendi hegemonyası için kan gülüne çevirenler; yüz binlerce insanın katili işitin bbsı düştü düşecek. . . . . işit orda iken sınırda hiçbir askr yokken şimdi sınır kuşatılmış; NEDEN acaba. . . . .

    25
    1
    yanıtYanıtla
    vatan:

    boş boş fitnelik yapma , kürtlere karşı kin kusan yok , türk kürt laz çerkez kardeştir bu ülkede lakin ekmegini yediği vatanı bölmeye çalışanlar kalleştir , tutturmuşsunuz ermeni pkk terör örgütünün peşinden gidip masum insanların öldürülmesine sebepsiniz sizin gibi vatan hainleri . . . ayrıca suriye ıraktaki olaylar yahudilerin petrol oyunu hala anlayamadıysan git onlarla beraber savaşıp yokol , allahın zaferi yakındır. . .

    yanıt3
    yanıt7
    iskender karagøz:

    minbic, cerablus dusstuu dusuuuyoooor!

    26
    0
    yanıtYanıtla
    yok olana kadar devam:

    Menemen''de Kubilayın başını kesen yobazların torunları, 33 insanı otel köşesine sıkıştırıp diri diri yakanların yandaşları IŞİD adı altında toplanmıştı. Ama şimdi hepsine gereken ceza veriliyor.

    18
    3
    yanıtYanıtla
    ANTİAKTROL:

    AKTROLLER VE FAŞİST IRKÇI MAHLUKATLAR HAVLAYIN ANIRIN ŞİMDİ BÖN BÖN BAKARAKTAN

    15
    3
    yanıtYanıtla
    ahmet:

    ışıtın elaman temin etmesinde bizim çok sorumluluğumuz var sınır hattımıza pyd izin verseydik onları ışıtten temizleyeceklerdi giriş çıkış olmayacak bizde sınırlarımızı koruyacaktık ama nerde yol geçen hanı oldu bu yüzden batı bizim ışıta destek verdiğimizi düşünüyor haklılarda ışıt militanları sınırımızdan geçip bizim ülkemizde bir sürü insanımızı öldürdü bizi yanlış politikalarımız nedeniyle

    12
    2
    yanıtYanıtla
    NASREDDIN HOCA:

    TURKIENIN SIYAH BERELI ASKERLERI KACIYOR. INSALLAH ANKARAYA ULASINCA DURMAZLAR. - DONKISOT KANDILI BOMBALAYA DEVEM ETSIN.

    9
    3
    yanıtYanıtla
    akkoyunlar yine pkk ile kolkola:

    akepeciler, pkk''ya devlet kurduruyorsunuz demek, zaten amacınız bu değil miydi?

    8
    3
    yanıtYanıtla
    Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title