Haberler

Kıbrıs Görüşmelerinde Bir İlk

BM Genel Kurul görüşmelerine katılmak için New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizeleos'un Kıbrıs'taki müzakereler tarihinde bir ilk yaşanması için adım attığı...

BM Genel Kurul görüşmelerine katılmak için New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizeleos'un Kıbrıs'taki müzakereler tarihinde bir ilk yaşanması için adım attığı bildirildi.

Haber gerek KKTC'de gerekse Güney Kıbrıs'ta geniş yankı uyandırdı.

KKTC'de yayımlanan Kıbrıs gazetesi konu ile ilgili olarak manşetinde yayımladığı haberinde Davutoğlu ve Venizelos'un, Kıbrıs'ta çözüm için KKTC ve Rum Yönetimi liderlerinin müzakerelerdeki özel temsilcilerinin karşılıklı olarak Türkiye ve Yunanistan'ı ziyaret etmeleri konusunda mutabakata vardığını belirtti.

Kıbrıs gazetesi'ne konu ile ilgili bir değerlendirmede bulunan KKTC Cumhurbaşkanı'nın sözcüsü ve müzakerelerdeki özel temsilcisi Osman Ertuğ, karşılıklı ziyaretleri önemli bir gelişme olarak nitelendirdi.

Ertuğ, Kıbrıs Rum tarafının sürekli olarak Türkiye ile görüşme talebine Kıbrıs Türk tarafı olarak Yunanistan ile görüşme isteğiyle karşılık verdiğini ama bunun bir türlü kabul görmediğini kaydederek, "görüşmelerin eşitlik temelinde olmasında ısrarcıydık. Bunun üzerine böyle bir düzenleme çıktı. Önemli bir gelişme dedi."

Temsilcilerin Türkiye ve Yunanistan'a karşılıklı ziyaretlerin zamanlaması ve formatının henüz belli olmadığını aktaran Ertuğ, "bu prensipte alınan bir karardır ancak mantık, ziyaretlerin eş zamanlı yapılmasını işaret ediyor. Ancak şimdiden detaylara girip bunları bir önkoşulmuş gibi bir hava yaratmak doğru olmaz" diye konuştu.

GÜNEY KIBRIS'TAKİ YANKILAR

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos'un dün gece New York'ta gerçekleşen görüşmesi Güney Kıbrıs'ın gündeminde de ön sıralara yerleşti.

Güney Kıbrıs Rum basını haberi manşetlerinde yansıtırken Politis gazetesi "Türkiye'yle de diyalog açılıyor... Davutoğlu ve Venizelos Müzakerecilerle Görüşecek... Maraş'la İlgili Plan Gündemde Üst Sırada" başlık ve spotlarıyla manşete çektiği haberinde Davutoğlu ve Venizelos'un, Kıbrıs'taki iki toplumla doğrudan görüşmelerini de kapsayan yeni bir müzakere tipini başlatmaya hazır olduklarını kamuoyuna açıkladıklarını yazdı.

Türkiye'nin ilk kez Kıbrıs sorununun çözüm müzakeresine bu kadar doğrudan katılmakta olduğuna dikkat çeken gazete Ankara'nın, Maraş'la ilgili fikirler hazırlamakta olduğu yolundaki bilgilerin artmakta olduğuna da işaret etti.

Gazete "Müzakereciler Artık Türkiye ve Yunanistan'la Konuşacak" başlığıyla iç sayfasında detaylandırdığı haberinde özetle şunları yazdı:

"Türkiye ve Yunanistan Dışişleri bakanları artık Kıbrıs'taki iki tarafın müzakerecileriyle doğrudan görüşme yapacak. Bu esasen, Türkiye'nin ilk kez müzakerelere bu kadar aktif katıldığı anlamına geliyor. Kıbrıs Rum tarafının Maraş'la ilgili önerisi, kapalı Maraş'la ilgili bazı fikirler üzerinde çalışıyor görünen Türkiye de dahil bütün tarafların gündeminin en üst sırasında bulunuyor.

Venizelos, BM'deki Yunanistan Daimi Temsilciliği'nn Basın Bürosu ve İletişim Ofisi'nde gerçekleşen görüşme sonrasında soruları yanıtlarken "Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri de ele aldık. Sayın Davutoğlu Sayın Downer'la görüşme fırsatı buldu. Ben de Sayın Downer'ın ziyaretini kabul edeceğim" dedi ve şöyle devam etti:

"Kıbrıs hükümeti bizden Kıbrıslı Türk müzakereciyle görüşmemizi istedi. Biz görüşmeye hazırız. Tabii Türk hükümeti de Kıbrıslı Rum müzakereciyle görüşmeyi kabul ederse' dedi. Kıbrıs hükümetinin Maraş'la ilgili önerisi aracılığıyla yaratmaya çalıştığı yeni hareketliliğe işaret ederken de 'Bu çok önemli, Kıbrıs sorununda ivme yaratılmasına katkı koyacak yeni bir müzakere unsurudur' ifadesini kullandı. - LEFKOŞA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Ahmet Davutoğlu Yunanistan New York Türkiye Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title