Haberler

Gül: Gölge Etmeyin

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin, Müzakere Sürecini Başarıyla Tamamlaması İçin "Gölge Edilmemesini" İstediğini Söyledi,

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin, AB üyelik sürecinde ayrıcalık beklemediğini, müzakere sürecini başarıyla tamamlaması için “gölge edilmemesini” istediğini söyledi, Berlin Duvarı’nı yıkan Avrupa, farklı coğrafyalarına yeni Berlin duvarları mı inşa edecek? Bu açıkçası vizyonsuzluktur” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, dün Çankaya Köşkü’nde ağırladığı İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi. Gül, İtalyan bir gazetecinin, “Bazı Avrupalı devlet adamlarının Türkiye’nin Avrupa ile aynı kültürü paylaşmadığına dair söylemleri çerçevesinde Türkiye-AB ilişkilerini nasıl değerlendirdiğini” sorması üzerine şunları söyledi: “AB Zirvesi, 2004 yılında karar verirken bir şaka yapmadı ya da geçici bir şekilde ‘Bugünü atlatalım’ diye bir şey söylemedi. ‘Türkiye’nin AB’ye üyeliği Avrupa Birliği’ne çok büyük katkılar sağlayacaktır’ kanaatine varıldıktan sonra herkes oy birliğiyle müzakerelere başlama kararı verdi. Ahde vefa uluslararası ilişkilerin ve hukukun temel ilkesidir. Bu herkesi bağlayıcı bir şeydir. Türkiye müzakere sürecini başarıyla tamamlayacaktır. Avrupa’nın hiçbir ülkesinden bize karşı bir ayrıcalık beklemiyoruz. Bu müzakere sürecini başarıyla tamamlamamız için açıkçası gölge etmemelerini istiyoruz. Herkes seyretsin bizi. Biz başaramazsak, o zaman haklı olarak, ‘Hayır siz başaramadınız’ diyecektir. Bazı ülkeler referandum kararı aldılar. Bunların halkları Türkiye ile beraber olmak istemeyebilirler. Biz de onu saygıyla karşılarız. Bilmiyorum, belki o zaman Türk halkı ne diyecek? O günün meselelerini bugün konuşmanın çok yanlış olduğu kanaatindeyiz. Bu, attığımız imzaları yeteri kadar şereflendirmemek şeklinde neticelenir ki bu büyük bir güven bunalımı doğurur, Avrupa’ya yakışmaz. Böyle davranışlar, güvensizlik yaratmak Avrupa Birliği’ne yakışmaz.”

İtalya ahdine vefalı olacaktır

Konuk Cumhurbaşkanı Napolitano da, “İtalya bir vaatte bulundu ve bu ahdine vefalı olacaktır. Aralık 2004’te sadece İtalya değil bütün üye ülkeler imza attılar. Türkiye’nin AB’ye girmesi, AB için katma değerdir. Bu sayede AB, yeni dünyanın yeni sahnesinde daha önemli bir rol oynayabilecektir” dedi. Polonyalı bir yetkilinin Türkiye’nin AB kültürüne uyumlu olmadığı yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Napolitano, şunları söyledi: “2003 yılında Brüksel’de Avrupa için bir anayasa oluşturmak amacıyla bir toplantı yapıldı ve aday ülkelerin temsilcileri de hazır bulundu. Peki Polonya temsilcileri o zaman ‘Bu şahıs burada ne yapıyor ki? Avrupa ile bir alakası yok Türkiye’nin’ deseydi. Şimdi engelleyici davranışlarda bulunmanın bir anlamı yok.” ?

Kapı açılmadı

Cumhurbaşkanı Gül dün Çankaya Köşkü’nde İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’yu ağırladı. İki Cumhurbaşkanı, bir saat süren görüşmenin ardından basın toplantısı salonuna geldiklerinde bir sürprizle karşılaştı. Kürsünün olduğu bölümde bekleyen kadın görevlilerden biri, bütün uğraşlarına rağmen kapının bir kanadını açamadı. İki Cumhurbaşkanı kapı açılmayınca, tek bölümden salona girmek zorunda kaldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title