Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'ye F-16 resti: Başımızın çaresine bakacağız

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 77. Genel Kurulu için bulunduğu New York'ta, Amerikan PBS kanalının konuğu oldu. Türkiye'nin ABD'den F-16 talebine ilişkin konuşan Erdoğan, "Biden, çözüm noktasında bana söz verdi. Eğer biz Amerika'dan istediğimiz neticeyi alamazsak ne yapacağız? Başımızın çaresine bakacağız" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurulu için bulunduğu New York'ta, Amerikan PBS kanalının konuğu olarak, dış politika ve dünya gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"İKİ DOST ÜLKE İÇİN ÇOK YANLIŞ BİR ŞEY"

Erdoğan, Türkiye-ABD ilişkilerinin savunma sanayisinde de istenilen yerde olmadığını belirterek, "Savunma sanayini iyi bir yere taşımamız lazım. İşte mesela bizim F-16 meselemiz var. Biz sizden F-16 almışız. Şimdi sizden F-16 aldığımıza göre bunun gerisinin gelmesi lazım. Ama burada siyasi yaklaşımla karar vererek F-16 konusunda Türkiye'ye hala bir yaptırım uygulama yoluna gitmek iki dost ülke için çok yanlış bir şey. En son Sayın Biden, bunu çözme noktasında bana söz verdi. Şu anda Biden'ın buna olumlu baktığını biliyorum. Hatta Cumhuriyetçilerle de görüşmelerimiz oldu, onlar da buna olumlu bakacaklarını söylediler.

"BAŞIMIZIN ÇARESİNE BAKACAĞIZ"

Şimdi F-16 konusunda eğer biz Amerika'dan istediğimiz neticeyi alamazsak ne yapacağız? Başımızın çaresine bakacağız. Siz kalkıp da Yunanistan'a F-16 konusunda her türlü desteği vereceksiniz, orada üsler kuracaksınız ama Türkiye gibi NATO'daki dost ülkeye ve ilk 5 içerisinde NATO'da her türlü desteği veren ülkeye bu desteği vermeyeceksiniz. Bu durumda Türkiye'nin yapacağı iş de başının çaresine bakmaktır. Yoksa bunun dışında bizim Amerika'yla sıkıntımız yok." dedi.

"DIŞ TİCARET HACMİNDE ÇOK ÇOK GERİDEYİZ"

"Sizce şu an Türkiye-ABD ilişkileri ne durumda?" sorusunu ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İdeal bir konumdadır diyemem. Çünkü bizim şu anda Amerika'yla dış ticaret hacmimizin buralarda olmaması lazım. Bizim Sayın Trump döneminde de belirlediğimiz bir rakam vardı, '100 milyar doları bulmalıyız' demiştik. Ama maalesef şu anda çok çok gerilerdeyiz." diye yanıtladı. Türkiye-ABD ticaret hacminin 20, 25, 30 milyar dolar olmaması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Bizim bunları aşmamız lazım." diye konuştu.

"AVRUPA BİRLİĞİ BİZİ 52 YILDIR OYALIYOR"

"Şangay İşbirliği Örgütüne katılma niyetiniz var. Bu örgütte Rusya, Çin, İran var. Bu, NATO'dan çok farklı değer ve hedefleri olan bir örgüt. Siz ülkenizin doğunun parçası mı olmasını istiyorsunuz batının parçası mı?" şeklindeki soruya karşılık Erdoğan, şu açıklamayı yaptı:

"Şunu çok açık net söylemem lazım, biz dünyanın parçasıyız; ne doğunun ne batının… Bizim için ülkemizin coğrafi olarak büyük bir kısmı doğuya aittir. Batıya ait olan kısmı ayrıdır. Ama Avrupa Birliği 52 yıldır bizi devamlı oyalamıştır. Avrupa Birliği, 52 yıldır bizi ne yazık ki hala üye yapmamıştır. Avrupa Birliği içinde bizim durumumuzda olan bir başka ülke yok. Hala da oyalamaya devam ediyorlar. Halbuki NATO ülkesiyiz. NATO ülkesi olduğumuz halde NATO ülkeleri dahi Avrupa Birliği süreci içerisinde bizi oyalamaktadır. Biz NATO'nun içerisinde verdiğimiz desteklerle ilk beşin içerisinde yer alan bir ülkeyiz. Bizim NATO'da böyle de bir konumumuz var.

"HESAP VERECEK DEĞİLİZ"

Böyle güçlü bir konumu olan Türkiye'nin böyle oyalama taktikleriyle bir kenarda tutulması şüphesiz ki bizim için çok çok manidardır. İster istemez farklı arayışlar içerisine girme durumunda da olabiliriz. Avrupa Birliği 52 yıldır bizi tutacak, bizi yanına yaklaştırmayacak ve ondan sonra da 'Niçin şurayla görüştü, niçin burayla görüştü?' diyecek. Görüşürüm. Bu görüşmeleri yaparken de biz Avrupa Birliği'ne bu noktada hesap verecek değiliz. Biz dünyanın tüm ülkeleriyle görüşürüz. Ben Sayın Şi'yle de görüşürüm, Sayın Putin'le de görüşürüm, Sayın Modi'yle de görüşürüm. Bütün ülkelerle görüşmelerimi yaparım. Çünkü hepimiz bu dünyanın birer parçasıyız. Avrupa Birliği üyesi ülkelerle görüşmeler yaptığımız zaman bize 'Niçin onlarla görüştünüz?' diye bir soru gelmedi. Biz şu anda özellikle Şanghay İşbirliği Teşkilatında olan ülkelerle nasıl bir tutum içindeysek onlarla da aynı tutum içerisinde süreci işleteceğiz."

Gözde Nur Bayar
Haberler.com - Dünya

Haberler

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Alevler evlere kadar ulaştı! Manisa'da orman yangını bir türlü söndürülemiyor

Alevler evlere kadar ulaştı! Manisa'da orman yangını bir türlü söndürülemiyor

ABD'de FETÖ'cü, canlı yayında Türk gazeteciye saldırdı

ABD'de FETÖ'cü, canlı yayında Türk gazeteciye saldırdı

500

Yorumlar (14)

Hamit Gündoğdu:

Hani F35 lerin yerine F16 yola çıkıp geliyordu. Hep iç siyaset için oynanan siyasi oyundan başkası değil. ABD AKP'yi hiç kaybetmek istemez çünkü böyle bir iktidar ABD'nin elini kuvvetli tutar. Söylenen sözler hep hava cıva!!!

70
131
yanıtYanıtla
Zırtapoz:

Hamit ! Bu ülke ne çektiyse senin gibi iyiye iyi diyemeyen beyni satılık eziklerden çekti. Bi bitmediniz.

yanıt18
yanıt7
Burak Bayhan:

Amerikan vatandaşları ile herhangi bir derdimiz yok. Lider'leri sıkıntılı. Lakin bir sorun çıkarsa Osmanlı torunları olarak ŞAH'a kalkmasını iyi biliriz. Helal olsun Tayyip Erdoğan 34 yaşındayım şu güne kadar gördüğüm tek dik duran Cumhurbaşkanımız..

121
63
yanıtYanıtla
levent tugcu:

Boşa yaşama. Hayata geri dön. Hayal dünyasında yaşıyorsun.

yanıt20
yanıt45
doğukan artan:

Ya derdin olsa ne olacak? Osmanlı tokadı mı atacaksın 2022 de? Kafana 2 tane bomba salladığı zaman görürsün dünya kaç bucak. Azıcık gözlerini aç kafandaki fesi çıkar.

yanıt22
yanıt46
Zırtapoz:

Doğukan! Ezik doğmuşsun öyle gidersin. Sen.

yanıt13
yanıt7
Berjeri aşireti:

Reis sihalar gibi oyalıyor yakında nasıl siha için kimseden biley istemiyorsak insansız savaş uçağındada onlara veya herhangi birine ihtiyacımız olmayacak ve dünya sıraya girecek abd nin uçak satışınada bıçağı vuracağız bekleyin

134
28
yanıtYanıtla
Başka Murat:

Reis, önce Cenabı Allah sonra biz yanındayız...

90
54
yanıtYanıtla
polat tatar:

Stratejik bir söylem olabilir. Ancak Rusya'ya da fazla güvenmek hatadır. Bunu ne yazık ki Abd'de biliyor. Kendi yerli malı bir uçak yapamadığımız müddetçe bu sözde dost ülkelere muhtaç oluruz.

87
5
yanıtYanıtla
Google ile kayıt ol :

Helal olsun dayi oğli

49
25
yanıtYanıtla
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title