Haberler

Başkan Görmez, Bosna Müftüsünün Cübbesini Giydirdi

Güncelleme:

Saraybosna'da Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, yeni Bosna Müftüsü Hüseyin Kavazoviç'e cübbesini giydirdi.

Saraybosna'da Bosna-Hersek Reis'ül Ulemalığının devir teslim törenine katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, yeni Bosna Müftüsü Hüseyin Kavazoviç'e cübbesini giydirdi.

Yasal olarak 19 Kasım'da gerçekleştirilmesi gerekirken Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in aynı tarihlerde düzenlenecek 8. Avrasya İslam Şurası nedeniyle katılamayacak olması üzerine tüzük değişikliğine gidilerek 15 Kasım'a alınan menşüre töreninde, reis'ül ulemalık görevini 20 yıldan bu yana yürüten Mustafa Çeriç, görevini eski Tuzla Müftüsü Hüseyin Kavazoviç'e devretti.

Kavazoviç'in cübbesini giydiren Diyanet İşleri Başkanı Görmez, menşüre töreninin sıradan bir memuriyetin devir-teslim programı olmadığını belirterek, "Bosna'nın tarihinde ilk defa yaşadığı bu tören, bütün Bosnalıların, bütün Müslümanların, bütün Balkan ülkelerinin ve Avrupa'da yaşayan bütün Müslümanların barış, huzur ve istikrar yolunda geleceğe yönelik umutlarını artıran bir törendir." dedi.

Bosna riyasetinin bütün dinlerin, bütün kültürlerin, bütün medeniyetlerin birlikte, bir arada barış içinde yaşamasının en büyük teminatı olduğunu vurgulayan Başkan Görmez, "Bugünkü törenle Avrupa'da yaygınlaşan İslamofobia hastalığının ürettiği beyhude kaygılara, lüzumsuz korkulara, vehim ve endişelere gerek olmadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır" diye konuştu.

Bugün hayırlı bir selefin, hayırlı bir halefe kendi görev ve yetkilerini hayırlı bir şekilde, büyük bir onur ve iftiharla devretmesine tanık olduklarını kaydeden Görmez, "Görevi devreden Reisü'l-Ulema Mustafa Efendi Çeriç sadece kendi halkına değil, bütün bölgeye, bütün dünyaya ve bütün insanlığa hakkı, hakikati, adaleti, ahlakı yaymak için canhıraş bir çaba içerisinde olmuş; en zor zamanlarında Bosna halkının, Bosna Müslümanlarının, Avrupa Müslümanlarının gür sedası olmuştur. Milletinin bu zor günlerinde ailesini, çocuklarını yad ellerde bırakarak ülkesine gelmiş, sorumluluğu ağır bu önemli görevi üstlenmiş ve kendisini milletine adeta feda etmiştir. Hepimizin ortak sevinci bu onurlu görevi hayırlı, hayırlı olduğu kadar da fedakar bir halefe devretmiş olmasıdır. Hüseyin Efendi Kavazoviç, Resül-i Ekrem'in birbirine çok yakıştırdığı iki sıfatı; ilmi ve hilmi birleştirmiş alim ve halim bir dostumuz olarak bu görevi devralmıştır. Yeri gelmiş elinde kitabıyla ilim ve irfana hizmet etmiş, yeri gelmiş elinde silahıyla dinini, ülkesini, milletini, barışı, huzuru ve kardeşliği savunmuştur. Hüseyin Efendi Kavazoviç, zindandan Mısır'a sultan olan Yusuf misali esaret kampından milletin riyasetine nail olmanın onurunu göstermiştir" dedi.

"FATİH SULTAN MEHMET'İN RUHU ŞAD OLMUŞTUR"

Ortak tarihin ebediyete irtihal eden üç büyük şahsiyetinin ruhlarının şad olduğunu ifade eden Görmez, "Bugün, İstanbul'dan önce gönlünü Saraybosna'da bırakan, kalbini Bakıya Tepesinde bırakan Fatih Sultan Mehmed'in ruhu şad olmuştur. Bugün, Saraybosna'yı bir ilim, irfan ve medeniyet şehri olarak tanzim eden Gazi Hüsrev Hazretlerinin ruhu şad olmuştur. Bugün, barışın daha büyük bir savaş olduğunu bütün dünyaya haykıran; mezar taşına -Allah'a yemin olsun ki Allah'tan başkasına kul köle olmayacağız- diye yazdıran Aliya'nın ruhu şad olmuştur. Bugün Saraybosna'da, Mostar'da, Travnik'te, Srebrenitsa'da katledilen bütün şehidlerin ruhları şad olmuştur" diye konuştu. - SARAYBOSNA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Diyanet İşleri Başkanlığı Hüseyin Kavazoviç Mehmet Görmez Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title