Haberler

Bakü'nün Sembolü Haydar Aliyev Merkezi'nde Türk İmzası

Türk mühendis ve işçilerinin inşa ettiği Haydar Aliyev Merkezi kısa sürede Bakü'nün en büyük sembollerinden biri haline geldi.
Dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid'in imzasını taşıyan ve 250 milyon dolara mal olan merkezde Türk mimarların payı çok...

Türk mühendis ve işçilerinin inşa ettiği Haydar Aliyev Merkezi kısa sürede Bakü'nün en büyük sembollerinden biri haline geldi.

Dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid'in imzasını taşıyan ve 250 milyon dolara mal olan merkezde Türk mimarların payı çok büyük.

Proje mimarlarından Saffet Kaya Bekiroğlu, "Azerbaycan için yeni, çağdaş ve eşi benzeri olmayan bir merkez yapmak istedik. Kabuğundan kapı koluna kadar her şeyi sıfırdan tasarladık, yani kendine özgün bir proje. Çok gurur duyuyoruz heyecanlı bir projeydi. Oluşum başladığında ölçeğin çevreye nasıl uygulanacağı ve binanın içerisindeyken dışarısının nasıl çerçevelendiğini görmek çok heyecan vericiydi" dedi.

Çalışmalarına 2008 yılında başlanan ve organik mimarinin zirvesi olarak gösterilen Haydar Aliyev Merkezi'nin içinde konferans salonu, kütüphane ve medya merkezi, müze, kapalı otopark, hizmet merkezi ve galeriler ile yapay bir göl ve göl kafeteryası bulunuyor.

Projede 980 koltuklu oditoryum bölümünde döşeme, duvar ve tavanlar eğrisel ahşap panellerle kaplandı. Salonun ses akustiğini Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin mühendisleri yaptı. Beyaz meşeden üretilen salon sesi yansıtma ve kalitesini korumada dünyanın en iyi malzemesi olma özelliği taşıyor.

101 bin 801 metrekare inşaat alanına sahip merkezin proje ve alt yapı çalışmaları 18 ay süren kompleksin inşaat aşaması 30 ay süren bu süreçte 3 bin kişi çalıştı.

Mimari olarak dünyada eşi bulunmayan merkezin iç yapısı ise 26 bin metrekarelik tek parçalı bir alçı sistemden oluşuyor.

Birçok uluslararası organizasyona ev sahipliği yapan Haydar Aliyev Merkezi, katılımcılardan da tam not alıyor. - BAKÜ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Saffet Kaya Azerbaycan Bakü Dünya Haberler

Şanlıurfa'daki kuduz köpekleri Ankara'ya getiren Buket Özgünlü Boyacı tutuklandı

Şanlıurfa'daki kuduz köpekleri Ankara'ya getiren Buket Özgünlü Boyacı tutuklandı

Mourinho devreye girdi! Fenerbahçe, Mason Greenwood'u kadrosuna katıyor

Mourinho devreye girdi! Fenerbahçe, Mason Greenwood'u kadrosuna katıyor

Hava sıcaklığı 12 derece birden artıyor! Meteoroloji'den 'Dışarı çıkmayın' uyarısı

Hava sıcaklığı 12 derece birden artıyor! Meteoroloji'den "Dışarı çıkmayın" uyarısı

Bakmadan Geçme

ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 10-11 Haziran 2024 Antalya su kesintisi listesi! 10 Haziran 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 10-11 Haziran Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Şanlıurfa'dan Ankara'ya getirilen kuduz köpek olayı ne, köpekler nerede? Buket Özgünlü Boyacı kimdir, Buket Özgünlü Boyacı tutuklandı mı? 10 Haziran 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 10-11 Haziran 2024 İzmir su kesintisi listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 10 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 10 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 10-11 Haziran 2024 Ankara su kesintisi listesi! CANLI maç izle! (POLONYA-TÜRKİYE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 10 Haziran günün maçları nereden izlenir? Dolar ne kadar, yükseldi mi? 10 Haziran Dolar ne kadar oldu, kaç TL? 11 Haziran Salı 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 11 Haziran burç yorumları nedir? KULAK ÇINLAMASI NEDEN OLUR? Kulak çınlaması nasıl geçer? BUKET ÖZGÜNLÜ BOYACI NEDEN TUTUKLANDI? Şanlıurfa'dan Ankara'ya kuduz köpek getirme olayı ne? Buket Özgünlü Boyacı kimdir? 35 hasta köpeği Ankara'ya getiren Buket Özgünlü Boyacı tutuklandı mı?
Bir ilimiz diken üstünde! 5 günde 3 ölümlü vaka, hepsinin de yaşı gençti

Bir ilimiz diken üstünde! 5 günde 3 ölümlü vaka, hepsinin de yaşı gençti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title