Haberler

Assange İngiltere'yi Dava Edecek

İngiltere ile Ekvador arasında diplomatik krize neden olan Wikileaks'in kurucusu Assange, İngiliz polisinin tutuklama olasılığına karşı Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınırken Assange'ın avukatından açıklama geldi.

İngiltere ile Ekvador arasında diplomatik krize neden olan Wikileaks'in kurucusu Assange, İngiliz polisinin tutuklama olasılığına karşı Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınırken Assange'ın avukatından açıklama geldi.

Assange'ın avukatı, Ekvador'un cinsel tacizle suçlanan Julian Assange'ın sığınma başvurusunu onayladıklarını, İngiltere'nin de bu karara saygı duyması gerektiğini aksi takdirde İngiltere'yi Uluslararası Adalet Divanı'na dava edebileceklerini söyledi.

İngiliz Telegraph gazetesi haberinde, Assange'ın avukatı Baltasar Garzon'un İspanyol El Pais gazetesine verdiği demece yer verdi.

Gazete haberinde, Assange'ın avukatı İngiltere'nin BM'ye ait 1951yılındaki Mültecilerin Statüsü Kanunu uyarınca 'sığınma başvurusu kabul edilen mültecinin bağımsızlığına saygı duyması' gerektiğini yazdı. Garzon gazeteye 'İngiltere bu kanuna riayet etmediğ takdirde, Uluslararası Adalet Divanı'na başvurarak İngiltere'nin buna razı olmasını talep edeceğiz' şeklinde açıklamada bulundu.

Assange iki ülke arasında diplomatik kriz yarattı

Cinsel taciz suçlaması nedeniyle Assange'ı İsveç'e iade etmek isteyen İngiltere, Assange'ın İngiltere'den ayrılmasına izin vermeyeceğini, gerekirse Ekvador Büyükelçiliği'ne müdahale edeceğini bildirmişti.

Ekvador'un Assange'a siyasi sığınma tanımasının ardından açıklama yapan İngiltere Dışişleri William Hague, İngiltere'nin Assange'a dışarıya güvenli geçiş imkanı tanımayacağını, bunu yapmaları için yasal bir temel olmadığını belirtmişti.

Ekvador ise İngiltere'nin bu uyarısını 'tamamen bir tehdit olarak' algılayarak İngiltere'yi kınamıştı.

1961 Viyena Konvensiyonu'ndaki Diplomatik İlişkiler Kanunu, 'tutuklunun bulunduğu ülkede temsil edilen ülkenin elçiliğine izin almadan giremeyeceğini' işaret ediyor.

Buna karşın İngiltere Dışişleri Bakanlığı İngiltere'deki 1987 yılındaki Milletlerarası ve Elçilik Kanunu'ndaki 'Elçilik binasına girerek tutukluyu yakalama hakkı' gerekçesiyle Ekvador Büyükelçiliği'ne yazılı uyarıda bulundu.

Hepimiz Assange'ız

Ekvador'un Londra Büyükelçiliği önünde ise insan hakları savunucuları Assange'a özgürlük verilmesi için eylem yapmayı sürdürüyor. Knighstbridge semtinde bulunan büyükelçilik binası önünde İngiliz polisi kuş uçurmazken İngiltere'deki Assange destekçileri, Assange'ın serbest bırakılması için eylem yapıyor. Protestocular 'We are all Assange' (Hepimiz Assange'ız) yazılı pankartlarla Wikileaks'ın kurucusuna destek veriyor.

Polis Assange'ın sığınma talebinin kabul edildiği gün düzenlenen protestoda 3 göstericiyi göz altına aldı.

Ekvador Assange için garanti istiyor

Diğer yandan İngiliz yayın kuruluşu BBC, Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa'nın Assange'ın iade edilmesi konusunda güvence aradığını duyurdu.

Devlet Başkanı Correa, Assange'ın sonradan ortaya çıkacak üçüncü bir ülkeye iade edilmemesi için İsveç ve İngiltere'den garanti istiyor.

Correa, İsveç adalet sistemini hiçbir zaman yargılamadıklarını sadece Assange'in hayatı ve özgürlüğünü tehlikeye atacak üçüncü bir ülkeye ikinci bir iadenin olmaması konusunda bu iki devletten teminat istediklerini açıkladı.

Binadan çıkarsa tutuklanacak

Avustralyalı ABC News ise Assange'ın haziran ayından beri sığındığı Ekvador Büyükelçiliği'nden bugün yerel saat 14.00'de ilk kez kamuoyuna açıklama yapacağını duyurdu.

Ancak açıklamanın binanın içinde mi yoksa dışında mı yapacağını bilinmiyor. Binanın önünde konuşlanan İngiliz polisi, Assange'ı binayı tek ettiği anda tutuklamak için bekliyor.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

İngiliz Telegraph Julian Assange İsveç Dünya Haberler

Brezilya'dan ithal edilen 27 bin angus dev gemiyle Türkiye'ye getirildi

Brezilya'dan ithal edilen 27 bin angus dev gemiyle Türkiye'ye getirildi

Seçime de toplantıya da damga vurdular! Vekillerin emekli için istediği zam oranı AK Parti'yi karıştırdı

Seçime de toplantıya da damga vurdular! Vekillerin emekli için istediği zam oranı AK Parti'yi karıştırdı

Meclis'e gelmesi beklenen düzenleme Erbakan'ı küplere bindirdi: Biz sokak hayvanlarının uyutulmasına karşıyız

Meclis'e gelmesi beklenen düzenleme Erbakan'ı küplere bindirdi: Biz sokak hayvanlarının uyutulmasına karşıyız

Bakmadan Geçme

Arka Sokaklar 677. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Mayıs Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? #128250 Kara Ağaç Destanı 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Mayıs Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? #128250 Dünya'ya benzeyen yeni bir gezegen keşfedildi? Gliese 12 b özellikleri neler? Trakya'ya nükleer santral mi yapılacak? Nükleer santral nereye, ne zaman yapılacak? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 64. bölüm canlı izle! Show TV Kızılcık Şerbeti yeni bölüm neler oldu? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Yeni Call of Duty oyununun ismi resmi olarak açıklandı! Call of Duty: Black Ops 6 tanıtım tarihi duyuruldu Vakıfbank çöktü mü? Vakıfbank mobil uygulaması neden açılmıyor? Yalı Çapkını CANLI İZLE! 24 Mayıs Yalı Çapkını 71. bölüm CANLI YAYIN! Yalı Çapkını FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 23-24 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! FENERBAHÇE BEKO- PANATHINAIKOS MAÇI CANLI İZLE! #127936 Fenerbahçe- Panathinaikos maçını canlı (HD) izleme linki! FENERBAHÇE BEKO- PANATHINAIKOS FİNAL FOUR maçı ne zaman? Fenerbahçe- Panathinaikos maçı saat kaçta hangi kanalda? #127936 ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
Wanda Nara, anlaşma imzaladığı +18 sitesinde hesap açtı! Kapak fotoğrafına çırılçıplak halini koydu

Wanda Nara, anlaşma imzaladığı +18 sitesinde hesap açtı! Kapak fotoğrafına çırılçıplak halini koydu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title