Çiş Tutma Çocuğun Böbrek Sağlığını Bozuyor
Güç Gönel - Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof
Güç Gönel - Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Akman, hijyen kaygısı duyan ailelerin uyarısıyla bazı çocuklarda çiş tutma alışkanlığının geliştiğini, çiş tutmanın mesane yapısını değiştirerek böbrek hastalıklarına neden olabileceğini bildirdi.
Prof. Dr. Sema Akman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı ailelerin ilköğretim çağındaki çocuklarına hijyen kaygısıyla okulda tuvalete gitmemeleri uyarısında bulunduklarına dikkati çekti. Tuvalete gitmenin çocukların mesane gelişimi açısından büyük önemi olduğuna işaret eden Akman, ilköğretim çağındaki bir çocuğun okulda kaldığı 6-8 saat içinde en az bir kez tuvalete gitmesi gerektiğini kaydetti.
Okul tuvaletinin hijyenik olup olmadığının ailelerce kontrolünün de şart olduğunu aktaran Prof. Dr. Akman, velilerin okul yönetimiyle iletişim kurup, hijyen konusundaki hassasiyetlerini bildirmeleri gerektiğini söyledi. Akman, velilere ayrıca, çocuklarının çantalarına, el sabunu, ıslak mendil, peçetenin içinde bulunduğu bir 'tuvalet kiti' koymaları önerisinde bulundu.
Sema Akman, tuvalet sonrası el yıkamanın da çocuğun hijyeni için önemli olduğunu, öğrencilere bu alışkanlığı kazandırmak gerektiğini bildirdi. Tuvalet ihtiyacını gördükten sonra elini yıkamayan çocuklarda enfeksiyon hastalıkları ortaya çıkabileceğine değinen Prof. Dr. Akman, 'Bunlardan korkmak doğal birşeydir, ama bundan korktuğu için okulda tuvalete gitmeyip evde tuvalete giden, ama elini yıkamayan çocukta risk devam ediyor demektir. Yani önemli olan tuvalete göndermemek değil, hijyenik şekilde nasıl gideceğini öğretmektir' dedi.
Hijyen kaygısıyla idrarını tutan çocuklarda önemli rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğini vurgulayan Sema Akman, şöyle konuştu:
'Çocuk idrarını tuttuğu zaman mesanenin devamlı dolu olması, mesanenin çalışmasını bozacaktır. Mesane çalışmasının bozulması, böbreğin tehlike altında olması demektir. Mesane fonksiyonunun bozuk olduğu durumlarda çocuklarda idrar geriye kaçak yapar ve reflü ile böbreği tehdit eder. Bununla birlikte kronik böbrek yetmezliği, diyaliz tedavisi alması gereken hastalıklar ortaya çıkabilir. Çiş tutma alışkanlığı gerçekten ısrarlı şekilde saatlerce yapılıyorsa, yani çocuk 6-8 saat bekliyorsa, mesanenin yapısı değişir ve tembel mesane oluşur. Bu da böbreklere zarar verir.'
Sema Akman, çiş tutma alışkanlığı geliştiren çocukların yetişkinlik dönemlerinde de rahatsızlıklar yaşayabildiklerini bildirdi. Özellikle gebelik döneminde bu tip rahatsızlıkların 'zirve yaptığını' kaydeden Akman, mesane fonksiyonu bozuk gebelerde ağır böbrek iltihapları görülebildiğine değindi.
(GÜÇ-BNY-ÜNS) - ANTALYA