Bütünşehir Yasası, Ödemişli Muhtarların Kafasını Karıştırdı
Ödemiş Muhtarlar Derneği Başkanı Nihat Savuran, Bütünşehir Yasası'nın önümüzdeki süreçte neler getireceği konusunda kafaların karışık olduğunu söyledi.
Ödemiş Muhtarlar Derneği Başkanı Nihat Savuran, Bütünşehir Yasası'nın önümüzdeki süreçte neler getireceği konusunda kafaların karışık olduğunu söyledi. Savuran, "Kanunu kendi bölgemiz açısından ele aldığımızda, ilçemize bağlı 9 belde ve 74 köyün sorunlarının tek merkezden nasıl yönetileceğini anlayabilmiş değiliz" dedi.
Savuran konuyla ilgili şunları söyledi: "9 beldemiz köy statüsüne dönüşüyor. 74 köyümüzün de 47 tanesi nüfusu 500'den az olduğu için tamamen kaldırılıyor. Bu köylerde, kendisine en yakın ve mahalle olan köylere bağlanacak. İlçe genelinde 27 mahalle kalıyor. Beldelerimize bağlı 29 köy, artık beldelerin mahalleleri olacak. İlçe merkezimizde de büyük ihtimalle 16 mahalleden ya 4, en fazla 8 mahalle olacak. Bunun aslında bir geçiş süreci olmalıydı. Diyorlar ki; geçiş sürecinde vergiden muaf olunacak. 5 yıllık süre çok değil. Su paralarının da, en düşük değerinin yüzde 25 altında olacağı ifade ediliyor. Bu en düşük değer İzmir'e göre mi, Ödemiş'e göre mi? Üçkonak köyünde 1 ton su 38 kuruş. Bunun yüzde 25'i kadar ucuz mu olacak? Bu konularda henüz net cevaplar bulamadık. Bayındır İlçesi'nin Arıkbaşı Köyü'nde suyun tonu 4 lira. İzmir'e göre en düşük değer, bu köyün ücreti olarak mı tespit edilecek? Yeni uygulamaya örnek olarak gösterilen İstanbul ve İzmit, sanayi bölgesi ve sanayinin yoğun olduğu bölgeler. Buralarda insanlar tarım işiyle uğraşmıyor. Yüzde 80'i sanayi tesislerinde çalışıyor. Ama bizim havzalarda köylülerin yüzde 99'u tarımla uğraşıyor. Bir köyde su arızası olduğunda ekipler nereden gelecek? Ödemiş'te orman ve ormana dayalı köy sayısı 62 tane. Kente en yakın köyler mahalleye dönüşecek, ama orman köyleri muaf deniliyordu. Bu yasa ile orman köylerinin durumu ne olacak? Köylerin vakıf arazileri var, köy tüzel kişiliğine ait gayrimenkuller var, bunlar ne olacak?"
"EN BÜYÜK SIKINTI, EVLENME VE ÖLÜMLE İLGİLİ"
"Bizim bilmediğimiz; netliğe kavuşmamış diğer bir konu da evlenme ve ölüm olaylarında, mahalleye çevrilen köylerin durumu ne olacak?" diye soran Savuran, "Köylerde muhtarlar nikahı kıyıyordu. Örnek verecek olursak; Çayır Köyü'nde oturan ve evlenmek isteyen insanlar Ödemiş'e mi gelecek. Ölümlerde yaşlı insanların köylerde ölüm raporu, gömme izni yoktu. Bütünşehir Yasası ile mezarlıklar bu illere geçiyor. Hafta sonu ölen insanın raporunu almak için insanlar ne yapacak? Horzum Köyü'nde oturan bir insan, ölüm raporu almak için hafta sonu doktor bulamazsa ne yapacak? Hep bunlar soru işaretleri. Gömme izni almak için İzmir Büyükşehir Belediyesine mi gidecek? Bunlar henüz netlik kazanmadığı için de, belki yeni kanunla doğru olanı yapıyorlar, belki biz yanlış düşünüyoruz. Bu yasa hayata geçirildiğinde de uygulamalarını daha net olarak göreceğiz." - İZMİR