Bu Merkez, İleri Teknolojik Ürünler Ortaya Çıkaracak
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) hizmete giren Karadeniz İleri Teknoloji Araştırma Merkezi, araştırma yapacak kişi ve kurumlara bilgi, eğitim, teknik ekipman ve alt yapı desteği sağlayarak ileri teknolojik ürünler ortaya çıkaracak.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) hizmete giren Karadeniz İleri Teknoloji Araştırma Merkezi, araştırma yapacak kişi ve kurumlara bilgi, eğitim, teknik ekipman ve alt yapı desteği sağlayarak ileri teknolojik ürünler ortaya çıkaracak.
Kalkınma Bakanlığı Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından 2010 yılında projelendirilen Karadeniz İleri Teknoloji Araştırma Merkezi (KİTAM) hizmete girdi. Üniversite-sanayi işbirliğinde inovasyon-yeni ürün üretmesi planlanan Karadeniz İleri Teknoloji Araştırma Merkezi'nde, çekme ve ileri teknolojide kullanılan pahalı cihazların hem üniversite araştırmacılarına hem de sanayi firmalarına desteklemesi amacıyla tasarlandı. Merkezde, beş farklı alanda faaliyet sürdürülüyor. Biyoteknoloji birimi, malzeme ve nano teknoloji birimi, maymer birimi, görüntüleme birimi ve otomasyon birimini içerisine alan bu merkezde, bilimsel, teknolojik araştırma alanlarını belirlemek, araştırmacıları bu konulara yönlendirmek ve teşvik edilmesi amaçlanıyor.
Bilimsel ve teknolojik araştırmalara alt yapı ortamı oluşturmak, alt yapı ortamını geliştirecek yenilikleri takip etmek ve uygulamak, ileri teknolojiye dayalı yeni tanı ve tedavi yöntemleri ve kullanılabilir ürünler geliştirmek amaçlı kurulan merkezde 22 laboratuvar, 5 idare bürosu ve 320 m2 toplantı salonu bulunuyor. Araştırma ve incelemeler yapmak, bilimsel ve teknolojik araştırma-geliştirme çalışmaları yapmak, bilim ve teknoloji alanında hazırlanacak projelere bilimsel destek verecek olan Karadeniz İleri Teknoloji Araştırma Merkezi, araştırma yapacak kişi ve kurumlara bilgi, eğitim, teknik ekipman ve alt yapı desteği verecek.
OMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından kabul edilip desteklenen projelerin merkezde çalışılmasına 3 bin 200 metrekare alanıyla destek verecek olan bu merkezde, özel hassas alet ve teçhizatın bakım, onarım, ayar, analiz ve test hizmetlerini imkanları ölçüsünde yerine getirecek. Sertifikasyon hizmeti vererek, temel bilimler uygulamalı bilimler, mühendislik konularında tanı, danışma ve araştırma hizmetleri sunacak. Diğer kurumlarda görevli kişilerin araştırmalarına da deney imkanı sağlayacak.
Hizmete giren merkez hakkında açıklama yapan OMÜ Karadeniz İleri Teknoloji Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Okumuş, "Üniversitemize kurulmakta olan Teknopark alanında yer alan sanayi sektöründeki çalışmalara da destek vereceği inancı ile bu projenin alt yapısı kurulmuş ve bu şekilde arkadaşlarımız çalışmalara devam etmektedir. Toplam olarak, bu merkezimizde 8 personelimiz var. Birkaç uzman personeli daha buraya katarak burayı zenginleştirmek istiyoruz. Burada personellerimiz hizmet vermek için şu anda eğitim almaktadırlar. Bu merkez içerisinde şu ana kadar bir bina yapılması gerçekleşti ve içerisine 100'ün üzerinde cihaz alındı. Ayrıca merkezimizde, güvenlik sebebiyle 24 saat kamera kontrol ve şifreli kapılar mevcut olup, gelen örnekler barkodlu sistemde okutularak analize gönderilmektedir. Gelen ürünlerin güvenliği en üst düzeyde sağlanmaktadır. Biyoteknoloji birimi yüksek teknolojinin kullanıldığı hepa filtreli odalarda biyolojik bulaşmaya karşı önlem alınmış odalarda işlemler yapılmaktadır" dedi.
Karadeniz İleri Teknoloji Araştırma Merkezi'ne kazandırılan taramalı elektron mikroskobun farklı aparatları ile Türkiye'de nadir bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Ahmet Okumuş, "Bu cihazın hemen hemen ikincisinin olduğunu zannetmiyorum. Çünkü aparatlarıyla beraber çok geniş alanda kullanılma ihtimali var ve bu kapsamda malzeme analizinde, biyolojik ürün incelenmesinde, ürünleri bir milyon kez büyütmeyi bu cihazı kullanarak yapabilirsiniz. Bununla beraber bu mikroskop adı altında birçok elementin analizini yapabiliyoruz. Bunun yanında birçok DNA teknolojilerinin uygulandığı bir merkez konumundayız" diye konuştu.
Dünyada 5 merkezde bulunan ve Türkiye'de ilk defa hizmet girecek olan protein kromotografi cihazı hakkında bilgi veren Okumuş, "Bu cihaz Türkiye'de bir tane dünyada şu anda 5 tane merkezde olduğunu bize ifade ettiler. Kromotografi cihazı ile yüksek saflık oranında enzim, protein, hormon gibi ürünleri elde etme durumumuz mevcut olup ayrıca DNA çip teknolojileri ile 60 bin tane geni kısa sürede inceleme ihtimalimiz var. Dolayısıyla bütün inovasyon programları içerisinde yer alan birçok teknoloji, merkez halinde bu konuda çalışan bütün firmalara; malzeme, görüntüleme ve biyoteknoloji alanında çalışan bütün firmaları buraya davet ediyoruz. İlaç sanayinde kullanılabilen bu cihazlar, proteinleri ve enzimleri değişik şekillerde saflıklarını da, oranlarını da belli ediyor. Bu cihazları, merkezimize ve üniversitemize kazandırmaktan gurur duyuyoruz. Çünkü bu cihazlar gerçekten şu anda inovasyon programı ve Teknopark kapsamında yer alan şirketlerin çoğunlukla kullanacağı cihazlardan bir tanesidir. Bu cihazların toplamı zaten 3 ana kategoride verilebilir. Görüntüleme birimi, malzeme birimi, biyoteknoloji birimi ve otomasyon şekli ile kurulan cihazlardır. Bu cihazlar her birime hizmet edecek şekilde tasarlanmıştır" şeklinde konuştu. - SAMSUN