Haberler

5. İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Konferansı

İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu: "İlk göreve başladığımda, İİT'de insani yardım konusunda bir sistem, bir hedef yoktu" "İİT sistemi içerisindeki sivil toplum örgütlerinin, ortak mekanizmaların teşvik edilmesinde büyük katkıları olacağını düşünüyorum"

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, genel sekreter olarak son konferansa katıldığını belirterek, "İlk göreve başladığımda, İİT'de insani yardım konusunda bir sistem, bir hedef yoktu" dedi.

İHH İnsani Yardım Vakfı ile İİT İnsani İşler Departmanınca "İslam Dünyasında Yükselen Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü" temasıyla hazırlanan 5. İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Konferansı, Holiday Inn İstanbul Airport Hotel'de başladı.

İhsanoğlu, konferansın açılış oturumundaki konuşmasında, bunun, İİT Genel Sekreteri olarak hitap ettiği son  konferans olduğunu söyledi.

Göreve geldiği günden beri önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan İhsanoğlu, üye devletler arasında işbirliğinin geliştirilmesi için çok çaba sarfettiklerini dile getirdi.

İhsanoğlu, göreve başladığında Endonezya'da tsunami felaketinin yaşandığını anımsatarak, "O zaman da yardım konusunda önemli çalışmalar yaptık. İlk göreve başladığımda, İİT'de insani yardım konusunda bir sistem, bir hedef yoktu. Ben de bu çabaların, insani yardım kuruluşların arasında özellik büyük felaketlarde önemli olduğunun farkına vardım ve bu alana yoğunlaştık" diye konuştu.

Sivil toplum kuruluşlarının insani yardım konusunda öneminin her zaman hissedildiğini vurgulayan İhsanoğlu, şöyle devam etti:

"Tsunami olunca medyada bizim yaptığımız katkılar yer almadı. 'Müslüman bir ülkesiniz ve siz neredesiniz? Birşey yapmıyorsunuz' dediler. Problemde burada ortaya çıkıyor. O zaman bir yabancı sanatçı konser vermiş ve medyada geniş yer bulmuştu. Baktık ki bireysel yardımlar öne çıkıyor ve bizim yaptığımız yardımlar gündeme getirilmiyor. Bu da bizim hareket alanımız oldu."

Daha sonra yaptıkları çalışmalarla ciddi aşama kaydettiklerinin altını çizen İhsanoğlu, üye devletler arasında sivil toplumun entegre olması konusunda önemli seviyeye geldiklerini ve bunun kendilerini gururlandırdığını anlattı.

Sivil toplum örgütlerine seslenerek, yapılan çalışmalarda dikkatli, üretici ve yararlı olunması gerektiğine dikkati çeken İhsanoğlu, şunları kaydetti:

"Bunu yapmaya istekli olursanız, o zaman karar vericilerin kapıyı çok daha geniş tutması mümkün olacaktır. Bu meselerle uğraşırken temkinli olmak lazım ki, hükümetler arasında güven vermiş olalım. İİT, siyasi irade ve oy birliğiyle kurulan bir hükümet kuruluşudur. Ancak siz lüften kendinizi serbest hissedin bu süreçlere katılmak için. İİT sistemi içerisindeki sivil toplum örgütlerinin, ortak mekanizmaların teşvik edilmesinde büyük katkıları olacağını düşünüyorum." - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Ekmeleddin İhsanoğlu İstanbul

İsrail'den Lübnan'a yeni hava saldırısı

İsrail'den dünyanın gözü önünde yeni katliam! Ağır bombardıman başladı

'Teknofest' paylaşımıyla tepki çeken Bakan Yerlikaya: Kadınların huzuruna kast edenlere nefes aldırmayacağız

İstanbul'u kan götürürken yaptığı paylaşım tepki çekmişti! Yerlikaya'dan açıklama var

Pompalı tüfekle hastaneyi basan kadın, çalışanları rehin aldı

Pompalı tüfekle hastaneyi basan kadın, çalışanları rehin aldı

Sergi için verdiği pozlar tepki çeken Uraz Kaygılaroğlu: Çok üzgünüm

Baltalı pozlara ünlü oyuncudan açıklama geldi

title