40 Milyon Euro’luk AB Fonu Sahiplerini Bekliyor
Ege'nin Fikir Önderleri "Avrupa Birliği Mali Kaynakları ve Proje Hazırlama Eğitimi" İçin Buluştu.
İzmir, 3-4 Mart'ta "Avrupa Birliği Mali Kaynakları ve Proje Hazırlama Eğitimi" kapsamında Ege Fikir Önderleri'ni ağırladı. Kalkınma Ajansları'na sunulacak projeleri de kapsayacak şekilde genişletilen eğitim ile AB'ye sunulacak proje geliştirmenin teşvik edilmesi amaçlanıyor. Katılımcılar, Avrupa Birliği'nin 2011'de Türkiye için 9 farklı hibe programı kapsamında ayırdığı yaklaşık 40 milyon Euro'luk fondan faydalanabilecek nitelikte proje yazımına ilişkin eğitim aldı.
2005 yılından bu yana Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) ve Philip Morris/Sabancı işbirliği ile sürdürülen "Ege Fikir Önderleri – AB Eğitim Programı", geçtiğimiz yıl yapılan "Projem Bölgem İçin" çalışmalarının devamı olan "Avrupa Birliği Mali Kaynakları ve Proje Hazırlama Eğitimi" ile çalışmalarına hız verdi. Eğitim sonrasında Avrupa Birliği'ne sunulacak proje fikirlerinin yaygınlaşması bekleniyor. Bölgesel rekabet, sosyal ve çevre alanlarında geliştirilecek projeler AB'nin Türkiye için ayırdığı 40 milyon Euro'luk fondan faydalanabilecek. Projeler sayesinde bölgelerin Türk ekonomisine katkısının ve istihdamın artırılması hedefleniyor.
3-4 Mart 2011 tarihlerinde İzmir'de gerçekleştirilen eğitimlere; Afyonkarahisar, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, Kütahya, Manisa, Muğla, Uşak ve İzmir Valilikleri'nin temsilcileri katıldı. Avrupa Birliği Genel Sekreterliği (ABGS) Proje Uygulama Başkanlığı Başkanı Bülent Özcan tarafından verilen eğitimde Ege Bölgesi'ndeki Avrupa Birliği fonları ve Kalkınma Ajansları'na sunulacak projelerin oluşturulması konusunda bilgi aktarıldı. Eğitimlerde; proje yazma kapasitesinin geliştirilmesine yönelik önemli noktalar vurgulandı. Eğitimlerin ilk gününde; "Türkiye'ye sağlanan AB Mali Yardımları", "Proje Döngüsü Yönetimi Aşamaları", "Proje Kurgusu", "Örnek Hibe Başvuru Rehberinin İncelenmesi", "Örnek Başvuru Formunun Doldurulması-I", "Başlık, Özet, Hedefler, İlgililik, Yöntem, Sürdürülebilirlik, Mantıksal Çerçeve" konularında bilgilendirme yapıldı.
İkinci gün ise "Örnek Başvuru Formunun Doldurulması-II", "Proje Bütçesi, Ortaklar, Kontrol Listesi" çalışmalarının ardından "Proje Grupları" oluşturularak örnek projeler üretildi. Grupların üretilen projeleri sunmalarının ardından düzenlenen kokteylde katılımcılara sertifikaları takdim edildi.
Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) ve Philip Morris/Sabancı işbirliği ile 2005 yılından bu yana düzenlenen AB eğitimlerinin program koordinatörü Arzu Amirak, eğitimlerin Ege illeri valilik AB Proje Koordinasyon Birimleri'nin talebi ile gerçekleştirildiğini ve proje yazma kapasitesinin geliştirilmesine yönelik olarak düzenlendiğini bildirerek;
"Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'nin destekleri ile düzenlediğimiz bu eğitim Ege Bölgesi illerinde ilgili birimlerin idari ve teknik kapasitelerinin artırılmasına katkıda bulunmuştur. ABGS'nin geliştirdiği ve çağrıda bulunduğu 'Valiliklerin Avrupa Birliği Sürecinde Etkinliği'nin Artırılması Projesi' öncesinde düzenlediğimiz bu eğitimin başvurular sırasında önemli bir temel olacağına inanıyoruz. ABGS Proje Uygulama Başkanlığı Başkanı Bülent Özcan'a verdiği destek ve değerli katkılar için teşekkür ediyoruz" dedi.
ESİAD Başkanı Sıtkı Şükürer, düzenlenen eğitim için yaptığı değerlendirmede:
"ESİAD olarak Bölgenin gelişimine katkı yapan bir etkinliği daha gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz. Bu eğitimde AB projelerinin yanı sıra bölgemizde de faaliyette bulunan Kalkınma Ajansları'nın proje çağrılarına da cevap verecek bir bilgilendirme yapıldı. Proje seferberliği için gerekli altyapıyı oluşturmaya çalışıyoruz. 2005 yılından bu yana bizimle birlikte olan "Ege Fikir Önderleri" şimdi var güçleriyle hem AB'ne hem de Kalkınma Ajansları'na proje yağdırmalıdır" şeklinde konuştu.
EK BİLGİ NOTLARI
"Ege Fikir Önderleri AB Eğitimleri" Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD), Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV), Ege Bölgesinin Sivil Toplum kuruluşları tarafından Philip Morris/Sabancı işbirliği ile 2005 yılından bu yana başarı ile sürdürülmektedir.
2009 Yılı Çalışmaları, ESİAD'ın yönetiminde Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı destekleriyle Afyonkarahisar, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, Kütahya, Manisa, Muğla ve Uşak illerinde "İl Kalkınmasında Yenilikçi Proje Arayışları" konusu ve "Projem Bölgem İçin" başlığıyla gerçekleştirilmiştir. Her ilde Valiliklerimiz koordinasyonunda yürütülen programda, illerin ekonomik ve sosyal kalkınması için AB fonlarından destek alabilecek nitelikte AB formatında projeler geliştirmeye odaklanılmıştı.
Bu çalışmalar sonucunda anılan illerde, fonlardan yararlanabilecek 100 özgün ve yaratıcı fikir değerlendirilmiş olup, AB fonlarından yararlanabilecek nitelikte 29 projenin 9 tanesi, Sivil Toplum Diyaloğu, Balıkçılık ve Tarım Hibe Programları kapsamında değerlendirilmek üzere hibe başvuruları kapsamında kabul edildi.