Haberler

Hurdacılar Sanayi Sitesi'ndeki yangınla ilgili 5 kişiye gözaltı

Güncelleme:

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Yenimahalle ilçesindeki Hurdacılar Sanayi Sitesi'nde çıkan yangınla ilgili 5 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Öte yandan uzmanlar, lastiklerin kanser yapıcı etkisi bulunduğu için bölgede oturanların pencerelerini kapatmaları ve maske kullanmaları önerdi.

Ankara'da Hurdacılar Sitesi'nde çıkan yangına sebebiyet verdikleri değerlendirilen ve görgü tanığı tarafından teşhis edilen 5 kişi gözaltına alındı. Çevre uzmanları ise, kirli gazın bölgede ciddi hava kirliliği oluşturduğunu ve bölgede oturanların pencerelerini kapatması, mümkünse dışarı çıkmaması, çıkacaksa da özellikle maskesiz dolaşmaması gerektiğini vurguladı.

YANGINA SEBEBİYET VERDİKLERİ DEĞERLENDİREN 5 KİŞİ GÖZALTINDA

Ankara'da Hurdacılar Sitesi'nde dün öğle saatlerinde başlayan yangın, kuvvetli rüzgarın etkisi ile çevreye sıçradı ve kontrol altına alınması zorlaştı. Atık kağıt ve lastiklerin tutuşması ile başlayan yangın kısa sürede büyüdü. 16 saatlik çalışmanın ardından alevler güçlükle söndürülürken olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, "Ankara ili Yenimahalle ilçesi İvedikköy Mahallesi Hurdacılar Sanayi Sitesi 3819 Cadde üzerinde 3 Nisan günü saat 15.00 sıralarında meydana gelen yangın olayı ile ilgili mahallinde yapılan araştırmalar neticesinde yangına sebebiyet verdikleri değerlendirilen ve görgü tanığı tarafından teşhis edilen A.F.E. isimli şüpheli ile birlikte diğer şüpheliler A.E.İ, F.E.A, A.E.İ, M.E.İ. Ankara İl Jandarma Komutanlığı görevlilerince yakalanmış olup, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca verilen talimata istinaden gözaltına alınmıştır. Soruşturmaya titizlikle devam edilmektedir" ifadelerine yer verildi.

Hurdacılar Sanayi Sitesi'ndeki yangınla ilgili 5 kişiye gözaltı

"DIŞARI ÇIKMAYIN, MASKESİZ DOLAŞMAYIN"

Soruşturma çok yönlü olarak devam ederken, Çevre uzmanı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, yangın bölgesine yakın oturanlara "maske" uyarısında bulundu. Lastikler kontrolsüz yandığında, içerisinde bulunan organik kirleticilerin yanı sıra, ağır metallerin duman ve sis şeklinde çevreye yayıldığını anlatan Öztürk, "Bu kirleticiler kalıcı ve kanser yapıcı organik maddeler içerir. Kullanılmış lastikler gelişigüzel yani kontrolsüz yandığı zaman kanser yapıcı kirleticiler çevreye dağılır. Bu nedenle hakim rüzgar yönünde dağılan kirlilik bölgesinde oturanların pencerelerini kapatması, mümkünse dışarı çıkmaması, çıkacaksa da özellikle maskesiz dolaşmaması gerekiyor" diye konuştu.

Hurdacılar Sanayi Sitesi'ndeki yangınla ilgili 5 kişiye gözaltı

BÖLGEDEKİ SU KAYNAKLARI İÇİN UYARI

Öte yandan, yangının etkisiyle oluşan dumanın taşıdığı bu kirleticilerin, hakim rüzgar yönündeki yüzeysel su kaynaklarında da uzun süre bozulmadan kalabildiğine işaret eden Öztürk, bu nedenle bölgedeki yüzeysel su kaynaklarının yetkililer tarafından mutlaka ölçülmesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, aynı zamanda kanser yapıcı bu ağır metallerin toprağa karışabildiğine dikkati çekerek, "Bu kirleticiler tarım topraklarına karıştığı zaman özellikle bitkiler yoluyla insanlara ulaşabilir. Yüzeysel su kaynaklarında olduğu gibi o bölgedeki tarım topraklarının da mutlaka incelenmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu da itfaiye erleri. Yangın söndürmede çalışan itfaiye erleri, kesinlikle aktif karbonlu maske takarak çalışma yapmalı.

Hurdacılar Sanayi Sitesi'ndeki yangınla ilgili 5 kişiye gözaltı

"ÖNLEM ALMAYAN TESİSLER ÇALIŞMAMALI"

Aksi halde bu kanser yapıcı kirleticilerden etkilenen itfaiyecilerin sağlıkları ciddi anlamda risk altına girer. Geri dönüşüm tesislerinin her biri yangın riski taşıyan tesislerdir. Sağlık ve çevre üzerinde verdiği zarar ilgili firmadan tanzim edilmelidir. Yangın önlemleri almayan hiçbir geri dönüşüm tesisi çalışmamalı. Yangın söndürmeyle ilgili gerekli önlemleri almayan geri dönüşüm tesisleri derhal kapatılmalı." ifadelerini kullandı.

Hurdacılar Sanayi Sitesi'ndeki yangınla ilgili 5 kişiye gözaltı

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / 3.Sayfa

Cumhuriyet Başsavcılığı Ankara Hukuk 3.Sayfa Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title