Haberler

Emzirme ürünleri seçimi ve kullanımı

Gizem Kösoğlu

Gizem Kösoğlu

Marka Danışmanı ve Bebek Ürünleri Uzmanı
03.07.2023 08:29

Emzirme bebeğin doğumu ile başlayan, bebeğin gelişimi ve anne ile bağı için çok değerli olan bir süreç.

Her emzirme anne ve bebeğe özeldir. Kardeşler arasında bile anne aynı olmasına rağmen farklı süreçler gözlemlenir. Ancak bu süreci keyifli ve en önemlisi sağlıklı geçirmek çok önemli. O nedenle de emzirme başlamadan önce ve emzirme dönemi boyunca yapılabilecek adımlar alınabilecek destekler fazlası ile mevcut.

Doğum öncesi gerekli ise meme ucunun hafifçe yumuşatılması, ilk emzirme sürecinde profesyonel destek almak, gerekli durumlarda meme ucu çıkarıcı ya da silikon göğüs ucu ile emzirmeyi desteklemek ilk yapılabilecek yardımcı yöntemler. Fakat ürünlerin kaç gün hangi sıklıkla kullanılması gerektiğini de bilmelisiniz. Yukarıda bahsettiğim ürünlerin her biri için de yine doktor ya da destekçinizle iletişim halinde olmalısınız.

Silikon göğüs uçları göğüs ucunda yara oluşan ya da memeyi tutturmakta zorlanan anneler için ideal olabilir. Göğüs ucu silikonu hayat kurtarırken; uzun süre kullanılmaya devam edilmesi iyi olmayabilir. O nedenle yine kullanım süresine ve şekline mutlaka dikkat etmelisiniz.

Gümüş kapaklar da yine çok merak edilen ürünlerden. Gümüş kapaklar ağır göğüs ucu yaralarında kısa sürede iyileşme sağlamak için kullanılabilir. Ancak uzun süreli kullanmanızı uzmanlar da önermemektedir. Sosyal hayatı devam eden bir annenin zaten gümüş kapak ile gününü devam ettirmesi çok kolay olmayacaktır.

Sosyal hayatta meme ucundaki süt sızıntılarını toparlaması için de yine göğüs pedleri kullanılmalı. Ancak her emzirme sonrası göğüs pedini yenilemeyi ihmal etmeyin. Uzun süre aynı pedi kullandığınızda bakteri oluşumu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Emzirme rutinimizde olmazsa olmazlarımız neler?

Bu süreçte her gün saf su ile en az bir kez memeleri yıkamak ve mümkün olan zamanlarda hava aldırmak da sağlıklı bir emzirme süreci için iyi gelecektir.

Ayrıca ilerleyen haftalarda emzirme aralarında süt kanallarını tamamen boşaltmak, yeni süt üretimi için destek olmak adına göğüs pompası kullanmak gerekecektir.

Çiftli elektrikli, tekli elektrikli, manuel ve vakumlu seçenekleri olan göğüs pompalarının sizin hayatınıza ve ihtiyacınıza en uygun olanını seçmelisiniz.

Ancak hatırlatmam gerekir ki her annenin süt kanalları ve meme ucu yapısı ile bebeğin çekim gücü farklı olduğundan sağım sırasında çıkan süt miktarı farklı olacaktır. O nedenle x bir ürün ve başka anneler ile kendinizi kıyaslamamanız gerekir.

Göğüs pompasını kullandıktan sonra mutlaka sütü bir süt saklama poşetine boşaltmalı ve muhafaza etmelisiniz. Poşetin üzerine gece ya da gündüz sütü olduğunu mutlaka yazın. Gece sütünü gece gündüz sütünü de gündüz vermelisiniz. Uyku dengesizliği yaratmamak için bu önemli bir detay.

Göğüs pompasını sağım sonrasında mutlaka doğal bulaşık sabunu ile yıkayıp steril etmelisiniz.

Bir diğer önemli nokta da kanalların tıkanmasını engellemek ve belirli bir noktada sütün birikmeden boşalımını sağlamak. Bu doğrultuda tüm göğüs tiplerinde olan ancak en çok da büyük yapıdaki memelerde sıklıkla karşılaşılan bir diğer sorun ise memenin alt kısmında sütün birikmesi ve bebeğin sütü rahat çekememesi oluyor. Bunun sonucunda da memede sertlik, bebekte huzursuzluk ve ileriki süreçlerde mastite kadar giden durumlar oluşabiliyor.

Burada göğüs masaj aletleri ile tıkanıklık hissettiğiniz yerlere ara ara müdahile etmek ve emzirme sütyeni olarak da alttan meme altındaki birikmeyi engelleyen özel destekli emzirme sütyenlerini seçmeniz süreci kolay geçirmenizi sağlar. Bu gibi ürünlerin hayat kurtardığını kullandıkça çok daha iyi anlayabilirsiniz.

Emzirme sütyeni kullanırken, doğru bedeni seçmeniz gerekir. Sert balenli, sıkı lastikli modeller seçmemeli, göğüs pedi ile kullanmayı ihmal etmemelisin.

Emzirme için en önemli ürünleri sizlerle paylaşmaya çalıştım. Unutmayın ürünü doğru seçmek kadar doğru kullanmak ve kullanmayı zamanında başlatıp bitirmek çok önemli…

title