Haberler

Emzirme döneminde memede şişlik ve ağrı neden olur?

Gizem Kösoğlu

Gizem Kösoğlu

Marka Danışmanı ve Bebek Ürünleri Uzmanı
04.01.2022 04:00

Emzirme döneminde mastit oluşumu nasıl engellenir?

Emzirme doğumun hemen ardından başlayan ve doğal süreçte 2 yıl kadar süren bir rutin. Özellikle anne ile bebeğin bağı, güvenli bağlanma ve bebeğin ilk 6 ay sağlıklı gelişimi için çok önemli.

Süt üretimi; hamilelikle birlikte son haftalarda kendiliğinden oluşarak bebeğin emmeye devam ettiği sürece vücut tarafından devam eder.

Bu süreçte sağlıklı bir süt üretimi, sağlıklı meme ucu için meme bakımı ve destekleyici ürünlerin doğru kullanımı çok önemlidir.

Memeleri günde en az 1 kez saf su ile yıkamak, meme ucunu nemli tutmak, ancak ıslak bırakmamak çok önemlidir.

Emzirme ile birlikte emzirme aralarında ise vakumlu göğüs pompalarını kullanarak emzirmeyi desteklemek ve sütü sağmak kanalları boşaltmaya yardımcı olur.

Bu noktada seçtiğimiz vakumlu göğüs pompasının güvenli ve sağlıklı bir marka olduğuna, temizliğine dikkat etmemiz gerekir.

Bazen yanlış pozisyonda emzirmek ve süt kanallarını tam ve sık boşaltmamak memede şişliğe, acıya, enfeksiyona ve yüksek ateşe sebep olur. Mastit dediğimiz bu durum tüm emziren annelerin korkulu rüyasıdır.

Mastit oluştuğunda ilaç tedavisi ile birlikte mutlaka dışarıdan süt kanallarına müdahale şarttır.

Geçtiğimiz yıla kadar bu süreci desteklemek için emzirme danışmanları, ebeler ve hemşireler titreşimli ürünleri, şarjlı diş fırçalarını kullanmak zorunda kalıyordu. Memenin fizyolojik yapısına uygun olmadıkları için ise hem işlem sırasında ekstra acıya sebep oluyor hem de daha çok uğraşmak gerekiyordu.

Ancak son dönemlerde çıkan laktasyon göğüs masaj aleti ile süt kanallarını harekete geçirip rahatlatmak, tıkalı bölümleri ise özel tarafı ile açmak çok daha kolay oldu. Artık emzirirken anneler mastit olmaktan korkmadan keyifle emzirebiliyor.

Titreşim hızı, yoğunluğu artı eksi kanallarından ayarlanan laktasyon göğüs masaj aleti hem hamile anneler hem de emziren anneler için olmazsa olmaz hale geldi. Elbette ebe ve hemşireler de danışanlarını daha kolay iyileştirebildikleri için özellikle ziyaret çantalarında bulunduruyorlar.

Diğer yandan sağlıklı dönemlerde sağılan sütlerin güvenli bir süt saklama poşetine konulup sağlıklı bir şekilde saklanması da çok önemli.

O halde mastitsiz, keyifli, sağlıklı ve bol sütlü bir emzirme süreci diliyorum…

title