Haberler

Bebekler için iç yatak nasıl olmalı?

Gizem Kösoğlu

Gizem Kösoğlu

Marka Danışmanı ve Bebek Ürünleri Uzmanı
01.12.2023 11:22

Bebekler için iç yatak nasıl olmalı?

Bu konu birçok ailenin kafasının karıştığı konuların başında geliyor. İç yatak nasıl olmalı? Bebeğin güvenli bağlanması için yuva hissi ile ortası çökük bir yatak olmalı mı? Yoksa yatak konusunda düz ve sert bir yatak mı olmalı? Peki ya reflü yatağı olmazsa olmaz mı?

Sizce hangi yatak doğru?

Uyku bir bebeğin gelişimi ve düzenini sağlayan en değerli rutinlerin başında. Sağlıklı ve verimli uyuyan bir bebek, beslenme ve oyun saatlerinde de huzurlu olacaktır. Bu noktada ise bebeği en çok destekleyen ürün elbette iç yatak.

Çocuk doktorları, fizyoterapistler bebek ve çocuklar için düz ve orta sert olması gerektiğini söylüyor. Bu hem ani çocuk ölümlerini engelliyor hem de omurga gelişimini destekliyor.

Özellikle içe doğru gömülen yataklar bebeğin burun ve ağzını kapatma ihtimali ile kullanılmamalı. Ancak yıllardır birçok anne ve aile ile birlikteyim. Hepsinin sorusu ve düşüncesi benzer oluyor.

Ama bebek çok rahat uyuyor. Zaten konuyu anlatırken bebeğiniz uyuyamaz ya da rahatsız olur demiyoruz. Bizler sağlıklı olmadığını gelişim ve sağlık sorunu oluşturabileceğini söylüyoruz. Sağlıksız bir besinin tadı çok güzel olabilir yerken çok keyif alabilirsiniz ama zaman geçtikçe vücudunuzda yaptığı olumsuz etkiyi görmeye başlarsınız. İşte bu konu da öyle….

Diğer bir konu ise reflü yatakları. Nedense yıllar içinde şöyle bir algı oluştu; reflü yatağımız olmazsa bebek alışverişim eksik olur. Aslında adı üstünde olduğu üzere o yatak bir hastalığın yatağı. Yani bebeğinize reflü teşhisi konmadıysa reflü yatağına ihtiyacınız yok demektir.

Düz yatış kesin ve net önerimdir.

Diğer yandan bu düz yatışı elbette her iç yatak için onaylamıyorum. Seçtiğimiz iç yatağın yüksekliği de malzemesi de çok önemli. 1. Sınıf doğal lateks olmalı ve dış çerçeve ile uyumlu olmalı. Yani bir park yatak için 6 cm lateks yatak ideal olacaktır. Fakat 1 yıl sonrasında karyola ya da park yatağın alt zemini için daha yüksek bir lateks yatak tercih dilmeli.

Ya da bir sepet beşik için yine daha ince bir lateks yatak tercih edilmeli.

title