Haberler

Yılın Haberi" Ödülü İha'ya

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun’da İlkadım Piri Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” dolayısıyla düzenlenen “3. Geleneksel Medya Ödülleri” sahiplerini buldu.

Samsun'da İlkadım Piri Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" dolayısıyla düzenlenen "3. Geleneksel Medya Ödülleri" sahiplerini buldu. İHA muhabiri Gökhan İçkilli, "Caddeye kazık çakarak trafiğe kapattı" başlıklı haberi ile"Yılın Haberi" ödülüne layık görüldü.

İlkadım Piri Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" kapsamında bu yıl üçüncüsünü düzenlediği "Geleneksel Medya Ödülleri" yarışmasında, 2014 yılının ödüle layık görülen haberleri, okul öğrencileri tarafından yapılan oylamayla belli oldu. Başarılı ve ses getiren haberleriyle 2014 yılının en çok konuşulan haberlerini hazırlayan gazeteciler, Samsun Valisi İbrahim Şahin'in de katıldığı törenle ödüllerini aldı.

Piri Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu'nda yapılan ödül töreni öncesinde konuklar, 'Samsun Basın Tarihi'nde kısa bir yolculuğa çıktılar. Okulun Gazetecilik Bölümü'nce hazırlanan Samsun Basın Tarihi Sergisi törenle açıldı. Cumhuriyet öncesinde ve sonrasında Samsun basın tarihine ışık tutan gazete ve fotoğraf makinesi, kameraların yer aldığı sergi büyük ilgi gördü.

OKUL MÜDÜRÜ'NDEN KATILANLARA TEŞEKKÜR

Ardından protokol üyeleri ve konuklar, 2014 Medya Ödülleri töreni için Konferans Salonu'na indiler. Burada açılış konuşmasını yapan Okul Müdürü Mustafa Şahin, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle okulumuzca düzenlenen medya ödülleri programı geleneksel hale getirme çabamızı desteklediğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. Tüm basın camiası, ödül sürecine katılan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum" dedi.

780 ÖĞRENCİMİZ 16 DALDA OYLAMA YAPTI

Çalışan gazetecilerin gününü kutlayarak sözlerine başlayan Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, "Basının gücünün en güzel şekilde görüldüğü günümüzde, Fransa'daki olaydan bahsederek söylüyorum, bir ulusu nasıl kenetleyebildiğini çok açık bir şekilde gördük. Dolayısıyla basın bir milletin kamusal vicdanıdır, kamuoyunun bilgilendirilmesi ve kamuoyunun denetimi bakımından basının hür olması, ifade özgürlüğünün ülkede gelişmiş olması bir ülkenin demokratik olarak gelişmesinin en önemli göstergelerinden birisidir. 780 öğrencimiz 16 daldaki internet haberi, televizyon, dergi ödüllerini sahiplerine veriyoruz" diye konuştu.

SOSYALİST VE OTORİTER ÜLKELERDE KARİKATÜR ÖNE ÇIKAR

Samsun Valisi İbrahim Şahin ise yaptığı konuşmada, "Sosyalist ülkelerde, otoriter ülkelerde karikatür genelde öne çıkar. Çünkü eğer konuşamıyorsanız ifadelerini resimle, şekille ortaya koyarsınız. Onun için dikkat ederseniz genelde karikatür yarışmaları sol bloklu ülkelerde veya doğu bloklu ülkelerde, medya, televizyon, film ödülleri de batı ülkelerinde çok yaygındır. Özellikle mesleki okulların dünyada artık yükselen değer olduğu mesleki okulların eskiye göre daha fazla değer kazandığı dikkate alacak olursak aslında buradaki öğrencilerin ne kadar şanslı olduklarını vurgulamak istiyorum. Genelde Türkiye'de medya sektöründe çalışan gazetecilerimiz, 'alaylı' diye tabir ettiğimiz aslında okulundan okumamış ama becerisi, yeteneği olan arkadaşlarımız bir şekilde medyada görev alıyorlar. Okulunu okuduktan ve bir takım stajları aldıktan sonra medyada yer alan insanların sayısı her geçen gün artıyor. Ama medyada istediğiniz kadar kaliteli okullarınız olsun, başarılı öğrenci yetiştirin medyanın bazı alanlarında bu yeterli olmuyor" şeklinde konuştu.

"ŞEHİRDE RUSÇA KONUŞAN 10 KİŞİYİ BULAMAYIZ"

Öğrencilere yabancı dil konusunda uyarılarda bulunan Vali İbrahim Şahin, "Yabancı bir dili çok iyi düzeyde konuşacak şekilde kursumu alırsınız, o ülkeye gidip ders mi alırsınız, bir hoca tutup hocadan mı dersi alırsınız bilmem ama çok iyi bir düzeyde yabancı dil ki başta aklıma İngilizce geliyor. Mutlaka bunu edinin, bu elinizde bir bilezik olarak kalsın. İkincisi özellikle son dönemlerde turizmi öne çıkarmak adına vurgulamadığı bir konu var. Rusça. Bizim Karadeniz'in suyunun çekildiğini düşünün, karşı komşularımız hep Rusça konuşuyor. Ama şehirde Rusça konuşan herhalde 10 kişiyi bulamayız. Ama belki İngilizce yarımız çat pat derdimizi anlatırız. Halbuki bizim birinci sıraya almamız gereken, coğrafi konumumuz gereği Rusça olması gerekiyor. Bunla ilgili bir gevşekliğimiz var. Bunu inşallah aşacağız" ifadelerini kullandı.

"APPLE ADEM'İN ISIRDIĞI YASAK ELMA"

Dünyada Amerikan menşeli yeni nesil televizyonculuğun farklı bir alana kaydığını söyleyen Şahin şunları söyledi: "Apple bilirsiniz elma. Amasya'nın simgesi elma. Oradan çalmışlar. Apple aynı zamanda New York'un da simgesi ama Apple'ın arkasında ısırık bir elma vardır. Yani İ phone, İpad'den bahsediyorum. Aslında Adem'in ısırdığı yasak elma olarak da nitelendirilir. Hristiyanlık'ta simgedir farkında değiliz. Hepimiz cebimizde bir şey taşıyoruz. Bakın bu elma ama düzgün bir elma değil. Bir tarafını Hz. Adem ısırmış. Yani bunu simgeliyor. Ama Apple bir kutu çıkardı. Televizyonun 4 katı büyüklüğünde bir kutu. Herhangi bir yerde internet varsa bu kutuyu internete, kutudan televizyona bir yayın aktardığınızda dünyadaki tüm televizyonları izletebiliyor size. Bir numaralı kanalda Apple var. Bu şunu yapacak dünya korktuğu için onlarda alıştıra alıştıra bu işi yapıyorlar. Apple TV her akşam, her gün çok yüksek fiyatlarla üretilmiş dizi filmleri veya üretilen ve satın aldıkları sinema filmlerini verecek. İlk etapta İngilizce olacağı için İngilizce konuşan ülkeler bundan hoşnut kalacak. Ama yavaş yavaş farklı dillere de yaygınlaştıracak ve artık siz ulusal kanalları izlemeyeceksiniz. Önümüzdeki yıllarda ulusal televizyonları da izlemeyeceksiniz. Çünkü Apple TV izleyeceksiniz veya Google TV izleyeceksiniz. Ben Google efendiye günde 100 tane soru soruyorum. Aklıma bir şey geliyor giriyor soruyorum."

Medyanın çok önemli bir alan olduğunu belirten Şahin sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye 40 yıldır terörle boğuşmuyor. Bizde her gün insan ölüyor. Orada 10 kişi öldü diye kıyameti kopardırlar, bütün liderleri orada topladılar. Medya algısı böyle bir şey. Tabii ki oradaki olanları asla tasvip etmiyoruz, hele anlamsız bir şekilde öldürülmesini şiddetle kınıyoruz. Ancak bizimki de insan. Burada ölenler insan değil mi?"

"YILIN HABERİ" ÖDÜLÜ İHA'YA

Konuşmaların ardından 2014 medya ödülünü kazanan gazetecilere ödülleri verildi. Samsun'da İlkadım Piri Reis Ticaret Meslek Lisesi 3. Geleneksel Medya Ödülleri'nde İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabiri Gökhan İçkilli, "Caddeye kazık çakarak trafiğe kapattı" başlıklı haberi ile"Yılın Haberi" ödülüne layık görüldü. İçkilli, il dışında başka bir görevde olduğu için ödül törenine katılamadı.

Törene ayrıca İlkadım İlçe Kaymakamı Turan Atlamaz, Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Tahsin Bayar, Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Fatma Dursun Atalay, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLEN GAZETECİLER

16 kategoride ödüle layık görülen basın mensupları şöyle: Haber Hayat dergisinde yaptığı röportajla Ayşe Kuşçu, Haberexen dergisinde yayınlanan "Gençliğe içirilen son zehir" araştırma haberiyle Mustafa Bilik, Haberhayat dergisinin tasarımıyla Dilek Aydemir, yılın fotoğrafı ile Haber Gazetesi'nden Salim Yıldız, yılın haberi dalında Ekip gazetesinden Murat Atasoy, Gerçek gazetesinden Sezer Sezer, spor haberi dalında Haberexpres gazetesinden Erol Şeker, haber ajansları alanında yılın fotoğrafı DHA'dan İlker Koray Aktaş ve yılın haberi ise İHA'dan Gökhan İçkilli, internet gazeteciliği alanında yılın fotoğrafı haberexen.com'dan Mustafa Bilik, yılın haberi Samsunhaber.tc'den Selahattin Çekiç, yılın görüntülü haberi Haber55'ten Şahin Binici ve haberin kurgusunu yapan Yeşim Akar Aksoy, yılın haber program dalında AKS TV'de yayınlanan "Burcu Düzgün ile Haberin Sesi", yılın kültür sanat programı Nur Ok, yılın spor programı AKS TV'de yayınlanan Sporaksiyon programı ile Muhammed Çavuşoğlu, Radyo alanı yılın programında Haber Radyo da yayınlanan "Akşam Hikayeleri" programı ile Cumhur Kocaoğlu.

Onur ödülleri ise meslekte 40. yılını dolduran Davut Aktaş ile Türkiye'nin ilk yerel televizyonu Kanal S'ye verildi. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close