Haberler

Yetişkin Eğitiminin Önemi, Semineri Başladı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yetişkin Öğrenme Projesi kapsamında düzenlenen "Yetişkin Eğitiminin Önemi" semineri Adana'da başladı.

Yetişkin Öğrenme Projesi kapsamında düzenlenen "Yetişkin Eğitiminin Önemi" semineri Adana'da başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen Yetişkin Öğrenme Projesi kapsamında düzenlenen seminer, Çukurova Halk Eğitim Merkezi Öğretmenler Korosu'nun Türk Halk Müziği konseriyle başladı.

Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye, Nevşehir, Niğde, Kahramanmaraş illerindeki Yaygın Eğitim Kurumları Merkez Müdürleri, İl Milli Eğitim Müdürlükleri'ndeki Hayat Boyu Öğrenmeden Sorumlu İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı/Şube Müdürü ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü temsilcilerinden oluşan toplam 120 kişi katıldığı seminerde konuşan Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Biçerli, meslek edindirme merkezlerinin amaç ve hedeflerini anlattı.

Meslek edindirme merkezlerinde özellikle çırak yetiştiriciliğinin önemine dikkat çeken Biçerli, "Bunlar büyük kısımda eğitim sisteminin dışına çıkmış dışlanmış kardeşlerimiz çocuklarımız. Okuyamadığı için belki ailede bile dışlanmış. İşyerinde ustasından azar işiten insanlar. Meslek eğitim merkez müdürlerimize burada çok iş düşüyor. Onların yeniden hayata tutunabilmesi bir ümit. Onları adam yerine koyup yüreklerine dokunmanın yollarını da bulmalıyız" dedi.

2013 yılında Hayat Boyu Eğitim Genel Müdürlüğü'nün 4 milyon 722 bin kişiye ulaştığını belirten Biçerli, geleceğin güçlü Türkiye'sinin kişisel manada gelişmiş, ayakları yere basan yurttaşların sırtında yükselebileceğine ve bu manada imkanların iyi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kurum yöneticilerine Hayat Boyu Eğitim Genel Müdürlüğü çalışmalarıyla alakalı sunum yapan Biçerli, Türkiye'de hayat boyu öğrenme konusunda farkındalığın artırılması kapsamında insanların projeye neden katıldığı ya da katılmadığını ölçmeye yönelik 4000 bin kişiyi içeren bir araştırma yapılacağını bildirdi.

Program sayısının son iki yıl içerisinde yüzde 82 artırılarak 2 bin 78'e yükseldiğini vurgulayan Biçerli, aile içi eğitim programında ise son 2 yılda 216 bin 265 kişiye ulaştıklarını söyledi. Biçerli, açık öğretim okullarında da geçen yıla oranla yüzde 11 artışla 1 milyon 416 bin öğrenciye ulaştıklarını kaydetti. Bunların yanısıra Hayat Boyu Eğitim Genel Müdürlüğü web portalının tamamen yenilendiğini dile getiren Biçerli, aynı zamanda meslek edindirme merkezlerinde üretilen malzemelerin de bu siteden satışa sunulduğunu ifade etti.

Bu yılki katılım oranı olan yüzde 3,2'yi gelecek yıl yüzde 8'e çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Biçer, sınav sistemine de değindi. Biçerli, "Odalarla işbirliği içerisindeyiz ama odalarla işbirliği içinde olmamız bizi odaların idare edeceği anlamına gelmemeli. Mümkünse odalardan gelen sınav komisyonu üyelerini her sınav dönemi değiştirmeliyiz ki toplumda bizim güvenimiz artısın. Bu manada istismar kapılarını sonuna kadar kapatmalıyız diye düşünüyorum çünkü güvenilmek sevilmekten daha büyük bir iltifattır" şeklinde konuştu.

Milli Eğitim İl Müdürü Mehmet Ali Selamet ise "Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz" diyen bir inanç sisteminin üyesi olduklarını hatırlatarak "Ama günümüzde bunu ne kadar gerçekleştiriyoruz doğrusu sorgulanması gereken bir konu. Hayat boyu öğrenme bizim doğuşumuzdan ölümümüze kadar hayatımızı içine alan bir öğrenme zincirinin birbirine sıkı bir biçimde bağlanmasını, o zincir halkalarının güçlenmesini sağlayan önemli bir örgütlenme. Bugün Adana'da bunun öneminin anlatılacağı bir seminerin yapılmasından mutluluk duyuyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Biçerli, MEB İl Müdürü Mehmet Ali Selamet ve Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu, Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerine açık lise diplomalarını verdi.

"Yetişkin Eğitiminin Önemi Semineri" 2 gün boyunca devam edecek. Seminer, Türkiye'deki yetişkin eğitiminin analiz edilmesiyle bireylerin yetişkin eğitimi ve hayat boyu öğrenme faaliyetlerine katılmalarının önündeki engellerin kaldırılması için politikalar belirlemek, yetişkin eğitiminde kritik rol sahipleri olan yaygın eğitim kurum yöneticilerinin eğitimleri yoluyla yetişkin eğitiminin önemine ilgilerini çekmek, daha önce yaygın eğitim kurumlarıyla tanışmamış yetişkinlerin söz konusu kurumlarla tanışmalarına katkı sağlamak ve nihai olarak hayat boyu öğrenme faaliyetlerine katılımı artırmaya yardımcı olmayı amaçlıyor. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close