Haberler

Yerli Tıbbi Cihaz Sektörünün Bugünü ve Geleceği" Toplantısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Özkan Ünal, tıbbi cihazın, ilaca göre daha hızlı büyüyen bir sektör olduğunu belirtti.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Özkan Ünal, tıbbi cihazın, ilaca göre daha hızlı büyüyen bir sektör olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı, Samsun Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğünce bir otelde "Yerli Tıbbi Cihaz Sektörünün Bugünü ve Geleceği" konulu toplantı düzenlendi.

Ünal, yaptığı konuşmada, 18 bin medikal çalışanının eğitimden geçirildiğini, sektörünün daha vasıflı ve sınırları çizilmiş bir yapı haline getirilmesini amaçladıklarını söyledi.

Tıbbi cihazların tespitinin güçlüğüne işaret eden Ünal, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası (TİTUBB) kayıtlarında milyonlarla ifade edilen tıbbi cihaz envanteri bulunduğunu ancak bu rakamın mükerrer olduğunu kaydetti.

TİTUBB kayıtlarını düzenlemeye çalıştıklarını bildiren Ünal, "Tahminimiz 2 milyon civarında tıbbi cihaz envanterinin çıkacağı yönünde" dedi.

Tıbbi cihazın analizinin zor olduğunu vurgulayan Ünal, "Kurumsal olarak oldukça yetkin personelimiz var, ciddi şekilde çalışıyorlar. Tıbbi cihazda Türkiye'de hangi firma nerede ne üretimi yapıyor, bu yönde envanterimiz yok" diye konuştu.

Kurumda başlattıkları çalışmanın devam ettiğini anlatan Ünal, "Bu bitince ortaya bir envanter çıkacak. Tıbbi cihazda mevcut duruma bakarak önce envanteri çıkarmak durumundayız. Bu envanteri çıkarırsak, daha resmi olarak önümüzü görmüş olacağız" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin tıbbi cihazda ilaç kadar regüle olmadığına dikkati çeken Ünal, şunları kaydetti:

"Tıbbi cihazı, ilacı bildiğimiz kadar bilmiyoruz. Kimin ne kadar üretim kapasitesi olduğunu değerlendiremiyoruz. Bu kapasiteleri çok iyi değerlendirebilecek bir mekanizmayı kurabilirsek, gerçekten tıbbi cihazda belli mesafe alabiliriz. Tıbbi cihaz sektörümüz, ilaç sektörüne göre daha hızlı büyüyen bir sektör. Yarışa yeni başlamış ama ilaca göre ivmesi yüksek görülen bir alan. Bu konuda istekli sanayiciler var."

"Hastanelerimiz yerli üretimden kaçınıyor"

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Zafer Çukurova ise yerli tıbbi cihaz sektörüyle ilgili bazı sorunların bulunduğunu dile getirdi.

Hastanelerde yerli cerrahi el aletlerinin kullanımına yönelik bazı sıkıntılar yaşandığını ifade eden Çukurova, şunları söyledi:

"Sıkıntı yaşadığımız konulardan biri, cerrahi el aletlerinin beklenenden daha kısa sürede kulanım dışı kalması ya da yaşanan sorunlar sonrasında onarım, yenilenme, yerine konma mekanizmalarının çok net tanımlanmaması. Bunun sonucunda kullanıcı olarak hastanelerimizde yerli üretimden kaçınmaya, iyi örgütlenmiş yabancı temin edicilere kaymaya yönelik bir tutum var. Bunun böyle olmasını arzu etmiyoruz."

"Üreticilerin desteğe ihtiyacı var"

Vali İbrahim Şahin ise dünyada medikal sanayi kümelenme merkezlerine bakıldığında Almanya ve Pakistan'dan sonra Türkiye'nin üçüncü sırada yer aldığını, ülkedeki kümelenme merkezinin ise Samsun olduğunu belirtti.

Samsun ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a cerrahi el aletlerinin üretimiyle ilgili bilgi verdiğini anlatan Şahin, "Cerrahi aletlerle ilgili Samsun'un konumunu anlattım. Müthiş ilgi duydu, bununla ilgili dosya hazırlamamızı istedi. Üreticilerin desteğe ihtiyacı var" dedi.

Toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, tıbbi cihaz üretimi yapan firma ve özel hastane temsilcileri ile davetliler katıldı.

Toplantı kapsamındaki sunumlar, yarın da devam edecek.

Kaynak: AA / Yerel
title
Close