Haberler

Yağlık Ayçiçeği Üretimi Dışa Bağımlılığı Azaltacak

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden Kırıkkale'de, dışa bağımlılığın azaltılmasına katkı sağlanması için yağlık ayçiçeği üretimine ağırlık veriliyor.

ZEKERİYA KARADAVUT - Türkiye'nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden Kırıkkale'de, dışa bağımlılığın azaltılmasına katkı sağlanması için yağlık ayçiçeği üretimine ağırlık veriliyor.

Hububata alternatif ürün olarak yetiştirilen ve hasadına başlanan yağlık ayçiçeği, kilogram başına 30 kuruş devlet desteği ile çorak ve sulanamayan arazilerde ekilebiliyor, masrafının az, getirisinin yüksek olması nedeniyle çiftçiler tarafından tercih ediliyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Çelebi ilçesine bağlı Karabucak köyünde Abdullah Çağlayan'a ait tarlada AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ham yağ açığını dikkate alarak kentte yağlık ayçiçeği ekimini teşvik ettiklerini söyledi.

Üreticileri, alternatif tarım ürünlerine yönlendirmeye çalıştıklarını dile getiren Kırbaş, şöyle konuştu:

"Kentte yaklaşık 300 bin hektar ekilebilir alanımız var. Bu alanın 190 bin hektarında her yıl ürün alabiliyoruz. Öncelikle ilimizde buğday ve arpa yetiştiriciliği yapılıyor, daha sonra çerezlik ve yağlık ayçiçeği ekimi yapılıyor. Kentte 13 bin hektar alanda çerezlik, bin hektarda yağlık ayçiçeği ekiliyor. Yağlık ayçiçeğinde dekara 300 kilograma yakın verim var. Bakanlığımız olarak yağlık ayçiçeğinde kilogram başına 30 kuruş destek veriyor. Bununla birlikte mazot ve gübre destekleri de var. İlimizde yağlık ayçiçeğinin ekim alanlarını yükseltme gayreti içerisindeyiz."

400 bin ton ithalat

Kırbaş, kuraklığın bu yıl verimi çok etkilediğini, "sarı altın" olarak bilinen yağlık ayçiçeğinin de bu kuraklıktan etkilendiğini vurguladı.

Türkiye için yağlı tohumların çok önemli bir ürün olduğunun altını çizen Kırbaş, şöyle devam etti:

"Ülke genelinde 600 bin hektar alanda 450 bin ton civarında üretimimiz var. Ancak ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Petrolden sonra en çok dövizi yağlı tohumlara ödüyoruz. 450 bin ton üretimimiz var ama yaklaşık 400 bin ton da ithalat yapıyoruz. Ham yağ ve yağlı tohum ithalatı için yılda 1 milyar dolar döviz veriyoruz. Ayçiçeği, Türkiye'nin ithalat kalemleri içinde en büyük miktardaki ürünlerin başında geliyor. Amacımız Türkiye ekonomisine yük olan bu ithalattan kurtaracak kalite ve verimlilikte ürünler üretmek. Yağlı tohum ürün ekim alanlarını artırmak istiyoruz. Ancak sulanabilir alanlarla bu alanların artışı olacak. Kentte tarım alanlarını sulama çalışmalarımız devam ediyor. Bunlar tamamlandığında yağlı tohum ekilebilir alanlarımız daha da çoğalacak."

- İç Anadolu Bölgesi üretim için uygun

Yağlık ayçiçeğinin yetişme periyodunun 100-150 gün olduğunu ve toplamda 2600 - 2850 derece civarında sıcaklık istediğini aktaran Kırbaş, İç Anadolu Bölgesi'ndeki bütün illerde ürünün rahatlıkla yetiştirilebileceğine işaret etti.

Kırbaş, ayçiçeği derin ve kazık kök sistemine sahip olduğu için kuraklık, tuzluluk ve yaşlılık gibi problemleri olan topraklardaki üretim performansının diğer bitkilerden daha iyi olduğuna dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

"Yağlık ayçiçeği her türlü toprakta yetişmesine rağmen, iyi drenajlı ve su tutma kapasitesi yüksek toprakları daha fazla sever. Ayçiçeğinin çimlenmesi için en az toprak sıcaklığı 8-10 derece olması gerekir. Bu nedenle ülkemizde genelde mart ayı sonu mayıs ortası arasında ekimi yapılmalıdır. Ayçiçeği soğuğa dayanıklı olup, genelde ilk donlardan 4-6 yapraklı devreye kadar zarar görmez."

Yağlık ayçiçeğini ikinci kez tarlasına ektiğini ifade eden çiftçi Çağlayan da "İlk ektiğimde 480 kilogram civarında ürün almıştım. Bu yılda inşallah bu rakamlara yakın ürün alacağım. Arazim sulanabilir olduğu için de bu yıl yaşanan kuraklıktan çok fazla etkilenmedim" dedi. - Kırıkkale

Kaynak: AA / Yerel
title
Close