Yağışlar, Besicilerin Yüzünü Güldürdü
Küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da, yağışların ardından meraların gelişmesi besicileri umutlandırdı.
Küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da, yağışların ardından meraların gelişmesi besicileri umutlandırdı.
Yaklaşık 2 milyon küçükbaş hayvanın bulunduğu kentte, geçen yıl yaşanan kuraklığın ardından bu yıl gerçekleşen bol yağış, meraların erken yeşermesini sağladı.
Genellikle Karacadağ, Hilvan ve Tek Tek Dağları bölgelerinde hayvancılıkla uğraşan besicilerin yüzü, sonbahardan itibaren etkili olan yağışlarla gülmeye başladı. Üreticiler, ilkbahar yağmurlarının da yeterli düzeyde düşmesiyle umduklarını bulmanın heyecanını yaşıyor.
Besicilerden Medet Alan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvancılıkta en büyük sıkıntının yem girdileri olduğunu söyledi.
Meraların gelişmesinin yem ihtiyacını azalttığını belirten Alan, "Otlar iyi olunca besicinin keyfine diyecek yok. Hayvanın kuzusunu iyi yetiştirmesi, sütün verimli olması meraya bağlı. Bu yıl Allah'a şükür bizin için dört dörtlük mevsim yaşandı. Böyle olunca süt de artıyor, kuzunun fiyatı da umarım hep böyle olur" dedi.
"Hayvan tavlandı, süt verimi arttı"
Ali Karataş da uzun yıllardır bu kadar verimli bir sezon geçirmediklerini ifade etti.
Meraların gelişmesiyle hem hayvanların iyileştiğini hem de elde edilen yan gelirlerin arttığını belirten Karataş, buna rağmen sektörün eski günlerinden uzakta olduğunu öne sürdü.
Bundan sonra özellikle hayvan fiyatlarının artmasını temenni ettiklerini vurgulayan Karataş, şöyle konuştu:
"Aslında bu yıl hayvanlar için uygun bir mevsim yaşandı. Baharda da yağmur iyi yağdı. Bu nedenle merada otlar iyi gelişti. Böyle olunca da hayvan tavlandı, süt verimi arttı. Buna rağmen kaç yıldır gerek hayvan gerekse yün ve süt fiyatı artmadı. Yaklaşık 5 yıldır kuzuların çiftini 500-600 liraya satıyoruz, sütün fiyatı 1 liradan gidiyor. Yün desen aynı ancak biz umudumuzu koruyoruz."
Şanlıurfa Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği alan sorumlusu Fuat Tatlı ise kırsalda yaptıkları incelemelerde besicilerin keyifli olduğunu gözlemlediklerini belirtti.
Özellikle kuraklık döneminde vatandaşların büyük sıkıntı yaşadığını dile getiren Tatlı, geçen yıl ki kuraklığın aksine bu sezon yağışların meraları oldukça geliştirdiğini kaydetti.
Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu ise bu yıl mevsim şartlarının hem tarımsal ürünler hem de hayvancılık açısından çok düzenli seyrettiğini söyledi.
Bol yağışın yanı sıra havanın da serin olmasının hayvanların süt oranını arttırdığını aktaran Çullu, şunları kaydetti:
"Geçen yıl yaşanan kuraklık besicilerimiz kötü etkiledi, bu yıl ise her yerde yeterince yağmur düştü. Yağışlar çiftçinin ilacı, bundan dolayı meralar gelişti ve hayvanlar doydu. Geçen yıl olumsuz hava koşulları nedeniyle hayvansal ürünlerin fiyatları da artmıştı, bu yıl verim iyi olacağından fiyatlarında olumlu seyredeceğini düşünüyoruz. Bölgemizdeki besici ve çiftçiler bereketli bir sezon geçirdi."