Üretici Suya Kavuşamamaktan Yakınıyor
İzmir’in Tire ilçesinde, tarlalarını sulayamayan üreticilerin ’su isyanı’ sürüyor.
İzmir'in Tire ilçesinde, tarlalarını sulayamayan üreticilerin 'su isyanı' sürüyor. Beydağ barajından Küçükmenderes'e iki yıl aradan sonra bırakılan az miktardaki suyun Derebaşı'na ulaşmadığını ifade eden Tireli çiftçiler, "ürünlerimiz tarlada göz göre göre kuruyacak" dedi.
Ramazan bayramında, Ödemiş-Tire karayolunu kısa süreli trafiğe kapatıp seslerini duyurmaya çalışan Derebaşılı üreticiler, bu kez suyun yolunu bekledikleri Küçükmenderes'in kurumuş dere yatağında eylem yaptı. Traktörleriyle nehir yatağına giren çiftçiler, kendilerine suyun ulaşmadığını göstermek amacıyla Küçük Menderes'in yatağında toplanıp ateş yaktı.
Orman ve Su İşleri Bakanı, AK Parti İzmir Milletvekili Veysel Eroğlu'nun yetkililere "baraj kapaklarını açın" şeklinde talimat vermesine rağmen hala suya kavuşamadıklarını ifade eden üreticiler, "barajdaki görevliler, aldıkları talimat doğrultusunda bir miktar suyun Küçükmenderes'e bırakıldığını söylüyor. Ancak, bırakılan az miktardaki suyun bu sıcak havalarda yaklaşık 30 km yol kat edip bize ulaşması mümkün değil. Fazla miktarda su bırakılmalı" şeklinde konuştular.
"Su nerede?"
Beydağ barajından Küçükmenderes'e, kuraklığın had safhaya ulaştığı yaz aylarında düzenli olarak sulama amaçlı su bırakıldığını, ancak son iki yıldır nehir yatağında gerçekleştirilen ıslah çalışmaları nedeniyle bu uygulamaya son verildiğini belirten üreticilerden Süleyman Dereliçay (40), "Yaz ayları geldiğinde kara kara düşünmeye başlıyoruz. Zeytinova ve Beydağ barajları neredeyse burnumuzun dibinde olmasına rağmen ne yazık ki su fakiriyiz. Tarlaları sulayamadığımız için maddi kayıplara uğruyoruz" dedi. Bölgede en çok Derebaşı, Doyranlı ve kısmen Pınarlı mahallerinin susuzluktan etkilendiğini anlatan Dereliçay, sözlerini şöyle tamamladı: "Hayvancılığın yanı sıra, ağırlıklı olarak mısır ve peyzaj bitkileri üretimi yapıyoruz. Mahallemizin sulama projesi yok. Binlerce lira masraf yapıp açtığımız kuyulardan ya su çıkmadı ya da işimizi görmeyecek düzeyde çok cılız suyla karşılaştık. Ürünlerimiz tarlada kuruduktan sonra yıl boyunca nasıl geçinip, borçlarımızı ödeyeceğiz? Barajdan, 20 Temmuz itibarı ile yaklaşık 1 milyon metreküp su bırakıldığı söyleniyor. Peki, nerede bu su? Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan neler çektiğimizi bilseydi eminim bize yardımcı olurdu." - İZMİR