Ünye Limanı Ütso'da Tartışıldı
Ordu İli Aktif Sektörler Uluslararası Rekabetçilik Analizi ve 2023 Stratejik Gelişim Raporu doğrultusunda Ünye için öngörülen konteyner Limanı, Ünye Ticaret ve Sanayi Odasında masaya yatırıldı.
Ordu İli Aktif Sektörler Uluslararası Rekabetçilik Analizi ve 2023 Stratejik Gelişim Raporu doğrultusunda Ünye için öngörülen konteyner Limanı, Ünye Ticaret ve Sanayi Odasında masaya yatırıldı.
Toplantıya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, Düzce Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İsmail Hakkı Eraslan, Ünye Belediye Başkan Yardımcısı Murat Ocak, ÜTSO Başkanı Durmuş Zor, ÜTB Başkanı Mustafa Uslu, Ünye Liman Başkanı Uğur Uzunoğlu ve bazı STK temsilcileri katıldı.
Program hakkında bilgiler veren Düzce Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İsmail Hakkı Eraslan, fikir alışverişinde bulunmak üzere toplandıklarını belirterek hazırlanan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Eraslan "Bundan 3 ay önce bir çalışma başlattık Ordu Büyükşehir belediyesi ile birlikte. Çalışmamızın amacı Ordu nasıl kalkınır, 2023 stratejilerine uygun bir kalkınma nasıl gerçekleşir, bunun üzerine bir çalışmaydı. Biz daha önce buna benzer 50'ye yakın çalışma yaptık. Ulusal düzeyde bir bölge nasıl kalkınır, istihdam nasıl artar, ihracatımızı nasıl arttırabiliriz buna yönelik çalışmalar yaptık. Daha önceki çalışmalarımızı Kalkınma Ajansları, İl Özel İdaresi, Valilik, Ticaret Sanayi Odası ile yaptık. İlk defa bir yerel yönetim düzeyinde Ordu'da başladık böyle bir çalışmaya. Gerçi daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile de çalışmalarımız olmuştu ama onlar daha çok sektörler aile çalışmaları hakkında olmuştu. Böyle kapsamlı bölgenin kalkınmasına yönelik bir yol haritasının çıkarılması ilgili bir çalışmaya Ordu ile başladık. Biz yaklaşık iki ay önce Ordu İli Aktif Sektörler Uluslararası Rekabetçilik Analizi ve 2023 Stratejik Gelişim Raporu hazırlandı. İçinde bu sahayı bilen deneyimli hocalarla bu çalışmayı sürdürmek istiyorum. Bunun başlangıcını Ordu Anemon Otelde, Ordu'nun 2023 vizyonu nasıl olmalıdır adlı bir istişare toplantısı yapmıştık. Bu toplantının devamı mahiyetindeki bu çalışma iki ay önce başladı. Büyükşehir Belediyemizden bir ekip var, sanayi ticaret odalarından bir ekip var ve Ordu'nun yerel yönetimdeki ekonomi aktörleri bu çalışmada var. Bu çalışma oda toplantılarına geldi. Ünye limanı hakkında bir fizibilite raporu hazırlattık. Hocamız dedi ki 'Ünye limanı lojistiğini öne çıkaralım'. Bizim 2023 stratejik planında Ordu'nun kalkınmasında Ünye Limanı nasıl bir katkı verir, hangi ölçekte olması lazım bu konuda bir fikir alışverişinde bulunmak için bu toplantıyı ayarladık" dedi.
ÜNYE LİMANI, DEVLET PROJESİ
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu ise konuşmasında "Ünye Limanı'nın büyütülmesi projesi Büyükşehir'in bütçesinin sınırlarını aşan devlet projesi zaten. Ünye Limanı ile ilgili bize proje getiren ekip, 'bu liman bir taşımalık limanı olsun ve bütün Karadeniz'e hitap eden büyük bir proje olsun' dedi. Bu Ünye Limanı projesi Ordu Büyükşehir Belediyesini ve Ünye Belediyesini de aşan milyon dolarlık bir proje, bir hükümet yatırımı lazım. Ordu Büyükşehir Belediyesi de kendi çapında buraya yatırım yapacaktır. Devlet bu projeye destek olup imalat yapmaya başladığı zaman sadece kara yolu bağlantıları değil demir yolu bağlantısı ve diğer bağlantılarla beraber projeyi tamamlayacaktır. Yerel yönetim olarak bizim yetkimizde olan bir olay değil. Tamamen ulaştırma Bakanlığı'nın yetkililerinin elinde olan bir olay. Ama şu bir gerçek Ünye Limanı'na böyle bir yatırım yapacaksın bunu kara yolu ile demir yolu ile bağlantıları eksik böyle bir şeyin olması mümkün değil. Bu kadar parayı devlet buraya yatırdığı zaman bunun bağlantılarını yapmak zorunda. Liman demek lojistik üst demek, taşıma demek, nakliye demek. Sen şimdi İç Anadolu'ya ulaşmayan demir yolu olmayan bir yere liman yapsan bir anlamı kalmaz. Bu zaman içinde oluşup hayata geçirilecek bir plandır" ifadelerini kullandı. - ORDU